Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Φόρος και στον αέρα

Να φορολογήσουν με τον υπό διαμόρφωση νέο ενιαίο φόρο και τα κενά αλλά και ξενοίκιαστα ακίνητα έχουν βάλει σκοπό τα σαΐνια του υπουργείου Οικονομικών. Οι διαρροές που κάνουν για να εξευμενίσουν τα πνεύματα των πολιτών είναι ότι με τη λογική αυτή, θα πιεστούν οι ιδιοκτήτες να ρίξουν τα ζητούμενα μισθώματα και τις τιμές στις οποίες είναι διατεθειμένοι να τα πουλήσουν!!!

Η θεωρία όμως που κρύβεται πίσω από αυτήν την επιλογή είναι ο ουσιαστικός εξαναγκασμός των ιδιοκτητών να ρίξουν τα ζητούμενα μισθώματα και τις τιμές για την πώληση των ακινήτων, ώστε οι έχοντες και κατέχοντες να τα πάρουν κοψοχρονιά.

Τα τελευταία τρία χρόνια η ύφεση έχει επιφέρει ένα καταλυτικό πλήγμα στην αγορά ακινήτων  Λόγω της κατακόρυφης συρρίκνωσης του λιανεμπορίου και του κλάδου παροχής υπηρεσιών πολύ μεγάλος αριθμός εμπορικών ακινήτων (π.χ. γραφεία, καταστήματα) παραμένουν ξενοίκιαστα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις κατοικίες, κυρίως στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπου η αποχώρηση των μεταναστών και η αναγκαστική επιστροφή πολλών νέων στην πατρική εστία έχει αφήσει χιλιάδες κατοικίες ξενοίκιαστες.

Τα παραπάνω ακίνητα, με βάση το σημερινό φορολογικό καθεστώς, επιβαρύνονται με Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, εφόσον η συνολική ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου ξεπερνά το αφορολόγητο των 200.000 ευρώ. Δεν επιβαρύνουν, ωστόσο, τους ιδιοκτήτες τους με το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδο-τούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) καθώς όταν είναι μη ηλεκτροδοτούμενα να απαλ­λάσσονται.

Πάντως με δεδομένο ότι στον νέο φόρο δεν θα γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ των ηλεκτροδοτούμενων και μη ηλεκτροδοτούμενων, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει να γί­νονται πολύ έντονα διαβήματα από τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών. Αλλά φωνή βο­ώντος εν τη ερήμω!!! Το μόνο που φοβούνται στο ΥΠΟΙΚ είναι το πολιτικό κόστος που θα υπάρξει στα μικρά κόμματα της συγκυβέρνησης, τα οποία θα πιεστούν από τους μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν ξενοίκιαστα ακίνητα και θα κληθούν να πληρώ­σουν φόρο και για αυτά.

Ούτως ή άλλως οι μικρομεσαίοι θα κληθούν να βγάλουν και πάλι το φίδι από την τρύπα, αφού θα πληρώσουν αδρά με δεδομένο ότι και για αυτούς σχεδιάζεται μείωση του αφορολόγητου ορίου στον φόρο ακινήτων από τις 200.000 στις 50.000 ευρώ. Το εισπρακτικό αποτέλεσμα του νέου φόρου θα πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον στα 3,2 δισ. ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...