Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Παρηγοριά στον άρρωστο

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Ήλθε, είδε, άκουσε και απήλθε για να επιστρέψει τον Νοέμβριο, αφού πρώτα θα έχουν ανακοινωθεί τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών και ελληνικών τραπεζών. Η τρόικα ανέβαλε όλων των ειδών τις αποφάσεις και θα ξαναδεί τα πάντα τον επόμενο μήνα.

Τα τεστ αντοχής των τραπεζών είναι προϋπόθεση για να ληφθούν οι αποφάσεις για το τραπεζικό σύστημα, με πρώτη και σημαντικότερη τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Η κυβέρνηση μπορεί να διαφήμιζε τη «λύση» της, αλλά αυτή δεν πέρασε. Αποτέλεσμα, ο «εμφύλιος» μεταξύ Δένδια και Χαρδούβελη για το ποιος φταίει.


Το ασφαλιστικό και το εργασιακό αναβλήθηκαν, καθώς η τρόικα δεν έκανε μεν δεκτό το αίτημα για αναβολή των θεμάτων μετά την προεδρική εκλογή, αλλά δεν εκβίασε για «εδώ και τώρα» ψήφισή τους, αφού αυτό θα μπορούσε να φέρει ακόμη και πρόωρη πτώση της κυβέρνησης. Το πακέτο είναι βαρύ και φέρνει πολλές απολύσεις -στον ιδιωτικό τομέα- και νέα μείωση συντάξεων. Επομένως χρειάζεται «ειδικό χειρισμό».

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού φέρνει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις -όλες για τους αγρότες, τους μισθωτούς και τα «μπλοκάκια»- και ήδη το κλίμα βαραίνει. Όμως πρόκειται μόνο για το προσχέδιο. Ο τελικός προϋπολογισμός θα εγκριθεί από την τρόικα τον Νοέμβριο, οπότε καλό είναι να περιμένουμε τι άλλα «φασούλια» θα μας βγάλει.

Με εξαίρεση τα ψίχουλα στο πετρέλαιο θέρμανσης, τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τους ένστολους κ.λπ., και τη «μαϊμού» μείωση στην Εισφορά Αλληλεγγύης, η οποία επανέρχεται ως νέος φόρος, η τρόικα δεν δέχτηκε πραγματικές φοροελαφρύνσεις. Αυτές, λέει, θα εξεταστούν κατά την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Δηλαδή μετά τον Μάρτιο. Δηλαδή, κατά πάσα πιθανότητα, μετά τις εκλογές. Οπότε αυτή η κυβέρνηση θα είναι παρελθόν.

Όσο για τη συζήτηση επί του χρέους, κάνει «τζιζ» για όλους και δεν προβλέπεται να αρχίσει στον χρόνο που θα επιθυμούσαν Σαμαράς και Βενιζέλος.

Χωρίς τα κέρδη που προϋπολόγιζε και διατυμπάνιζε, η κυβέρνηση έμεινε μόνη απέναντι στην πραγματικότητα. Το τελευταίο της χαρτί είναι η προεδρική εκλογή, αλλά κι αυτό είναι πολύ αδύναμο. Το πολιτικό κλίμα δεν μπορεί να αντιστραφεί και έτσι το Μαξίμου περιορίζεται να μιλάει για το «πρόσωπο - έκπληξη» για τη θέση του Προέδρου, το οποίο θα καταπλήξει τους πάντες και ως διά μαγείας θα συγκεντρώσει τους 180.

Παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του...

Πηγή: «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...