Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Μπενίνι: Εμείς χρωστάμε στην Ελλάδα!!!

«Ολοι λένε πως η Ελλάδα έχει ένα χρέος. Εμείς λέμε πως όλοι εμείς έχουμε χρέος στην Ελλάδα, για όλα όσα μας παρέδωσε». Με αυτήν τη φράση ο Ρομπέρτο Μπενίνι ξεσήκωσε το κοινό που γέμισε ασφυκτικά χθες το βράδυ την Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, κατά την τελετή αναγόρευσης του διεθνούς φήμης Ιταλού ηθοποιού και σκηνοθέτη σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.
«Ηταν καταπληκτικός άνθρωπος της τέχνης. Σίγουρα έχει πάει στον παράδεισο, αν και εγώ θα διαβάσω την Κόλαση» προσέθεσε.

Αντισυμβατικός και αυθόρμητος, ο διάσημος ηθοποιός έδωσε ένα μικρό σόου κατά την υποδοχή του. Δεν δίστασε να σκαρφαλώσει στο μαρμάρινο πάνελ της εκδήλωσης για να σταθεί σ' αυτό όρθιος και να χαιρετίσει το πολυπληθές κοινό που τον υποδέχτηκε με παρατεταμένο χειροκρότημα και το σύνθημα «Ρομπέρτο - Ρομπέρτο».


«Ευχαριστώ»

Ξεκίνησε μιλώντας στα ελληνικά. «Ευχαριστώ, γεια σας, αγαπημένοι φίλοι. Θέλω να σας φιλήσω στο στόμα όλους. Η καρδιά μου χτυπάει πολύ. Ευχαριστώ» είπε. Εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την υποδοχή «πρίγκιπα» που του επιφύλαξαν, όπως είπε, αλλά και τον θαυμασμό του για την ελληνική κουζίνα, και κυρίως τα «σουτζουκάκια», ενώ στη διάρκεια της ομιλίας του έβγαλε την τήβεννο λέγοντας «έχω σκάσει».
Ο Ρομπέρτο Μπενίνι τιμήθηκε για την εξαιρετική καλλιτεχνική διαδρομή του και το πρωτοποριακό εκφραστικό πνεύμα του, σε αρμονικό συνδυασμό με την ιταλική κουλτούρα και τον ιταλικό πολιτισμό.
Στην προσφώνησή του, ο πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Φοίβος Γκικόπουλος, ο οποίος επένδυσε τον ηθοποιό με την τήβεννο και τα διάσημα του ιδρύματος, είπε πως η αναγόρευση αποτελεί ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς του Ρομπέρτο Μπενίνι στον πολιτισμό.
Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Ιωάννης Μυλόπουλος, τόνισε πως παρόλο που ο Μπενίνι δεν προέρχεται από την ακαδημαϊκή οικογένεια, η ιδιαίτερη φυσιογνωμία του, το έργο του, αλλά κυρίως η κοινωνική συμβολή του έργου του τον καθιστούν πρότυπο. Ενα πρότυπο που θέλει να προβάλει το πανεπιστήμιο, είπε.

«Ολα για τον Δάντη»

Η σχέση του Μπενίνι με τον Δάντη και τη «Θεία Κωμωδία» γέννησε το «Tutto Dante» («Ολα για τον Δάντη»), ένα θέαμα που έκανε ντεμπούτο τον Ιούνιο του 2006 στην Πάτρα, ενώ τον Μάιο του 2009 ανέβηκε για δύο βραδιές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Β. Iγνατιάδης 


πηγή : http://www.e-go.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...