Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Οι Κινέζοι Σύντροφοι θα καταλάβουν τι εστί καπιταλισμός

Του Δευκαλίωνα

Με τους κ.κ. Α. Τσοχατζόπουλο και Β. Παπαγεωργόπουλο να αίρουν προς το παρόν τις αμαρτίες του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος, το χρηματιστήριο να συνεχίζει την πτωτική του πορεία και τα νέα από την εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος να μην είναι καλά, διαμορφώνεται η τρέχουσα ειδησεογραφία. Δηλαδή τίποτε σπουδαίο και εξαιρετικό. Όλα αυτά ήταν και προβλέψιμα και αναμενόμενα.
Εφ’ όσον η στήλη στερείται τρέχουσας και επίκαιρης θεματολογίας, έχει την δυνατότητα να αναφερθεί σε διεθνή γεγονότα που αν μη τι άλλο επιβεβαιώνουν παλαιότερες θέσεις της στήλης. Συγκεκριμένα.
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο κ. Γι Γκάνγ, αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, που ονομάζεται Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, δήλωνε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι η Κίνα αντιτίθενται στην πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης-quantitative  easing που εφαρμόζουν κεντρικές τράπεζες. Εύχεται να εφαρμοσθούν οι αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου του G-20 στα θέματα νομισματικής πολιτικής και τέλος προειδοποιεί ότι η Κίνα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του νομισματικού πολέμου.
Τα είχαμε πει και τα είχαμε γράψει εδώ και καιρό (ΣΣ.1). Η Κίνα πλήττεται από τις αποφάσεις της FED, αφού κατανοεί πλέον το επενδυτικό στρατηγικό λάθος που έκανε εδώ και πολλά χρόνια. Αγόραζε δηλαδή σωρηδόν αμερικανικό χρέος προκειμένου να στηρίξει την οικονομία και κατ’ επέκταση την κατανάλωση στις ΗΠΑ. Σήμερα που η οικονομία των ΗΠΑ εκμεταλλευόμενη τον Κινέζικο Δανεισμό και την πολιτική της ποσοτική χαλάρωσης-quantitative  easing έχει πάρει πάνω της και παράγει φθηνά όλα εκείνα τα ποιοτικά καταναλωτικά βιομηχανικά προϊόντα που χρειάζεται η Δύση, η Κίνα έχει πρόβλημα. Και έχει πρόβλημα γιατί τα φθηνά λόγω φθηνού νομίσματος ποιοτικά βιομηχανικά προϊόντα εκτοπίζουν από τις εμπορικές αγορές τα Κινέζικα προϊόντα, που σίγουρα δεν είναι τόσο ποιοτικά όσο τα αντίστοιχα αμερικάνικα. Ταυτόχρονα η ύφεση που πλήττει τις οικονομίες της Δύσης μειώνει την δύναμη των καταναλωτών με πρώτο θύμα τα φθηνά κινέζικα καταναλωτικά προϊόντα. Δηλαδή η Κίνα έχει πρόβλημα λόγω της πληθώρας των φθηνών και ποιοτικών αμερικανικών βιομηχανικών προϊόντων και της διεθνούς ύφεσης, ενώ ταυτόχρονα βλέπει τις εξαγωγές της να μειώνονται γιατί η ύφεση δεν επιτρέπει στους καταναλωτές να αγοράζουν κινέζικα καταναλωτικά προϊόντα.
Για μία ακόμα φορά η επιβεβαίωση! Ο καπιταλισμός δεν είναι κολλέγιο με ουρσουλίνες. Στήριξαν οι Κινέζοι τις ΗΠΑ όταν είχαν πρόβλημα και τώρα βρίσκουν μπροστά και τους Αμερικάνους και την ύφεση.
Ταυτόχρονα η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης-quantitative  easing που εφαρμόζει η FED χτυπάει και την ΕΕ, αφού πλήττει και τις εξαγωγές των Βόρειο-Ευρωπαϊκών Βιομηχανικών προϊόντων. Αποτέλεσμα; Επιπλέον ύφεση στην Ευρώπη, άρα και επί πλέον μείωση της κατανάλωσης των κινέζικών προϊόντων. Παράπλευρη απώλεια της ύφεσης.
Ο καπιταλισμός δεν είναι ούτε καν κολέγιο. Είναι σκέτο θηριοτροφείο!
Τα δεινά που θα αντιμετώπιζε η Κίνα στα πλαίσια της εξέλιξης της διεθνούς κρίσης τα είχε προβλέψει με αρκετά ικανοποιητική προσέγγιση η στήλη εδώ και πολύ καιρό. Το πρόβλημα είναι ότι δεν τα πρόβλεψαν οι Κινέζοι αρμόδιοι που τους είχε συνεπάρει όπως φαίνεται το καπιταλιστικό όνειρο. Τώρα... οι Κινέζοι Σύντροφοι θα καταλάβουν τι εστί καπιταλισμός!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...