Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Η επόμενη μέρα

Του Σωτήρη Σιδέρη

Ωρα με την ώρα έρχονται στο προσκήνιο όλο και περισσότερα στοιχεία για τον ωμό ανταγωνισμό μεταξύ Δύσης , κυρίως της Γερμανίας και Ρωσίας, για τον ενεργειακό και γεωπολιτικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα σχέδιο, που με όχημα την οικονομική κρίση ξεδιπλώνεται όλο και πιο επιθετικά και στο οποίο ενεργό μέρος υπέρ της Γερμανίας διαδραματίζει και η ελληνική κυβέρνηση, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την Λευκωσία, που είναι κυριολεκτικά μόνη.
Το πρώτο μέρος του σχεδίου που επεξεργάζονταν ήδη από προχθές στο Βερολίνο η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κομισσιόν Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Γαλλίας Ολλάντ, προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η απόφαση της Κυπριακής Βουλής πρέπει να αποσυνδεθεί πάση θυσία από την Ελλάδα , να χαρακτηριστεί δηλαδή και η Κύπρος ως ειδική περίπτωση, ώστε η Ελλάδα να μην κάνει καμία κίνηση για επανεξέταση του προγράμματός της, υπό την πίεση της κοινής γνώμης.
Η συζήτηση αυτή, ήταν αρκετά έντονη χθες στις Βρυξέλλες γιατί το Βερολίνο και η ηγεσία της ΕΕ εκτιμούσαν ότι αν μια χώρα του ευρωπαϊκού νότου έθετε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης, η κρίση στην Ευρωζώνη θα ήταν ανεξέλεγκτη.
Η ελληνική κυβέρνηση που από την αρχή είχε συνταχθεί στο παρασκήνιο με το γερμανικό σχέδιο, δηλαδή πριν ακόμη συνεδριάσει το Eurogroup στις 15 Μαρτίου, παραμένει πιστή στο σχέδιο και μετά την απόφαση της κυπριακής βουλής. Την πολιτική αποστολή για τον πλήρη διαχωρισμό της ελληνικής με την ελληνοκυπριακή κρίση, ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν κατά κύριο λόγο, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος ο οποίος χθες στη βουλή, χρησιμοποίησε σε απόλυτο βαθμό την συλλογιστική του Σόιμπλε για να υπερασπιστεί την θέση ότι είναι άλλο πράγμα η κρίση στην Κύπρο και άλλο πράγμα η κρίση στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε όσο ποτέ ένθερμος της μνημονιακής υποταγής της χώρας, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την πολιτική του αδυναμία να αντιληφθεί την κρίσιμη, πολιτική, οικονομική και γεωπολιτική παραμέτρους της εθνικής κρίσης. Προκαλεί όμως αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι ουσιαστικά η Αθήνα ωθεί τη Λευκωσία στο κατώφλι του Βερολίνου . Η γερμανική και η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως ταυτισμένες έναντι της Λευκωσίας, κάτι που άλλωστε προκύπτει και από δημόσιες δηλώσεις και τα περί λανθασμένης απόφασης του Eurogroup είναι απολύτως θεατρικά
Υπό το πρίσμα αυτό, η ΕΕ θα τηρήσει απαρέγκλιτη στάση έναντι της Λευκωσίας, ευελπιστώντας ότι η δυσλειτουργική διπλωματία της Ρωσίας και οι παράλογες απαιτήσεις της που ουσιαστικά αποσκοπούν στην μετατροπή της Κύπρου σε ρωσική βάση, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία στην αγκαλιά του Eurogroup και σε ένα σκληρό Μνημόνιο που δεν θα διαφέρει και πολύ από το αρχικό σχέδιο. Κατά τις ίδιες πηγές, στο Βερολίνο θεωρούν βέβαιο ότι η Ρωσία δεν θα χρηματοδοτήσει την Κύπρο, πέραν ίσως ενός μικρού ποσού. Και Ελληνες και κοινοτικοί αξιωματούχοιεκτιμούν ότι η Κύπρος είναι αδύνατο να υποκύψει στις απαιτήσεις της Μόσχας, πέραν του ότι θεωρούν βέβαιο ότι υπάρχει παρασκηνιακή συνεργασία Γερμανίας –Ρωσίας, που διατηρούν στρατηγική σχέση από την πτώση του τείχους του Βερολίνου.
Ο ανταγωνισμός με έπαθλο το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο είναι όμως υπαρκτός. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει προς το παρόν την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και του αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ετοιμάσει ένα αποδοτικό εναλλακτικό σχέδιο, όμως είναι φανερό ότι ο πόλεμος , με αφορμή το χρέος είναι και γεωπολιτικός και ενεργειακός. Οι αφόρητες πιέσεις της Μόσχας προς την Ελλάδα για την ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ , σε συνδυασμό με την συμμετοχή της στην κυπριακή κρίση, είναι προφανές ότι ενεργοποιεί τα δυτικά αμυντικά ανακλαστικά.
Ετσι, ήρθε μάλλον ως φυσιολογική εξέλιξη η πρόταση του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας Κρίστοφ Λάιτλ , ότι, η ΕΕ πρέπει να εξετάσει αν μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία ενεργειακών ομίλων μπορεί να διαθέσει τα χρήματα που χρειάζεται η Κύπρος, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα δικαιώματα εκμετάλλευσης στα κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Gazprom, άρα η ΕΕ δεν μπορεί να μείνει εκτός παιχνιδιού και όπως δήλωσε μια τέτοια κίνηση από τις Βρυξέλλες θα μπορούσε να το υλοποιήσει η ΕΕ, πετυχαίνοντας αφενός τη λύση της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης της Κύπρου και αφετέρου μια περαιτέρω διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης...

Η Κομισσιόν

Επίσημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι αναμένει από την Λευκωσία ένα εναλλακτικό σενάριο , το οποίο θα σέβεται το κριτήριο της βιωσιμότητας του χρέους και τις χρηματοδοτικές παραμέτρους της απόφασης του Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Η Επιτροπή κινήθηκε αυστηρά εντός του γερμανικού πλαισίου.
Υπό το πρίσμα αυτό, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ –Ρωσίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στη Μόσχα, καθώς ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης θα είναι και το πρόβλημα της Κύπρου.

Πηγή:  "Η Ελλάδα Αύριο" ( 21 Μαρτίου 2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...