Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Πάνω από 321 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος

Σχόλιο «ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑΣ-ΕΠΑΜ»: Το άρθρο αναφέρεται, βεβαίως, στο επίσημο χρέος που προκύπτει κατόπιν της εκτεταμένης δημιουργικής λογιστικής των διαχειριστών του. Στη πραγματικότητα τα νούμερα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα. Συγκεκριμένα ο Στουρνάρας είχε αναφέρει (του ξέφυγε;), στη Βουλή σε απάντηση επερώτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον περασμένο Φεβρουάριο, ποσά που υπερβαίνουν τα 550 δις και όλοι εποίησαν την νύσσαν! Εμείς επιμένουμε: η μόνη λύση είναι η μονομερής διαγραφή του συνόλου του χρέους και «ασ’ τους να κουρεύονται»!

Ανησυχητική και εκρηκτική είναι η πορεία του ελληνικού δημόσιου χρέους, το οποίο ανήλθε στα 321 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013, ύψος μεγαλύτερο από το χρέος που είχε η Ελλάδα το 2009, προτού ξεσπάσει η κρίση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος.

Το χρέος επιβαρύνθηκε κατά 16 δισ. ευρώ εντός του 2013 και είναι υψηλότερο κατά 18 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2012 που ήταν 303 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο ποσό των 321 δις ευρώ δεν υπολογίζονται οι εγγυήσεις που καταπίπτουν.

Το ύψος των τόκων, παρά τα χαμηλά επιτόκια, κινείται μεταξύ 11 και 12 δισ. ευρώ ετησίως. Τόσο το χρέος όσο και οι τόκοι ανέβηκαν και πάλι στα ύψη που είχαν διαμορφωθεί πριν από το PSI.

Μπροστά σε αυτό το δυσθεώρητο ύψος του δανεισμού που με τα σημερινά δεδομένα αντιστοιχεί στο 180% του ΑΕΠ και το οποίο παρά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος εξακολουθεί να επιβαρύνεται με το ύψος των τόκων, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατεί προβληματισμός για το πώς θα αντιμετωπιστεί, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα, η διχογνωμία στρέφεται, όπως μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο εσωτερικό της τρόικας, στο κατά πόσο θα χρειαστεί ή όχι νέο «κούρεμα».

«Βασικό πρόβλημα παραμένει το χρέος. Αν δεν μειωθεί δραστικά, τότε ένα μεγάλο μέρος των διαθέσιμων πόρων θα διατίθεται για την πληρωμή τόκων και ο προϋπολογισμός για τα επόμενα χρόνια θα κινείται σε πολύ περιορισμένο πλαίσιο. Τα πράγματα θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολα», σημειώνουν στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μιλούν για μια ήπια λύση που θα οδηγήσει σε ελάφρυνση των τόκων μέσω της μείωσης των επιτοκίων και κυρίως θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της λήξης ομολόγων μέσα στο 2014, που είναι η πιο δύσκολη χρονιά, αφού από τα μέσα του επόμενου έτους δεν υπάρχουν άλλα δανεικά για τη χώρα από το τρέχον πρόγραμμα.


Πηγή: tvxs μέσω ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ - Ε.ΠΑ.Μ.

 Σημείωση blog:

Στον αγώνα της Αντίστασης δεν περισσεύει κανείς... ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ 
(κάνε κλικ στην εικόνα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...