Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Το τεντωμένο σχοινί μπορεί να σπάσει…

"Οταν τεντώνεις συνεχώς το σχοινί, μπορεί σε κάποιους να σπάσει…"

Του Παναγιώτη Σιάνη

Στ΄ άρματα, στ΄ άρματα βρίσκονται βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίοι με δηλώσεις τους απειλούν με εκλογές (του ΠΑΣΟΚ κυρίως γιατί οι Νεοδημοκράτες είναι πιο.. σεμνοί) αν επιχειρηθεί  να περάσει το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία, όπως διαμήνυσε πρόσφατα ο Γιάννης Στουρνάρας.
Ο υπουργός Οικονομικών, που λατρεύουν να μισούν ανέξοδα οι κυβερνητικοί βουλευτές, βγήκε να υποστηρίξει τις τράπεζες απέναντι στους εξαπατημένους δανειολήπτες, παρότι οι θυσίες του ελληνικού λαού γίνονται  - κυρίως-  για να διασωθούν οι περίφημες ελληνικές τράπεζες πριν περάσουν «υγιείς» πια σε γερμανικά και αμερικανικά αφεντικά.
Οι βουλευτές λοιπόν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που μετά από ολιγοήμερη εορταστική σιωπή βγήκαν ξανά στην πολιτική αγορά από Δευτέρα με επικεφαλής την νέα Πασιονάρια του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη ( η ετέρα Εύη Χριστοφιλοπούλου υφυπουργοποιήθηκε και ηρέμησε). Μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες άρχισαν να διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να περάσει ρύθμιση που θα ανοίγει το δρόμο για εξώσεις δανειοληπτών, απειλώντας με εκλογές. « Οι εκλογές δεν είναι δίλημμα, αν υπάρξουν ένα εκατομμύριο ξεσπιτωμένοι» είπε με τη γνωστή ευγλωττία της η κυρία Τζάκρη. Από κοντά και ο Ανδρέας Λοβέρδος – ο οποίος επιχειρεί να ξεπλυθεί από το μνημόνιο που πιστά υπηρέτησε - απειλεί να καταθέσει τροπολογία αύριο προκειμένου να παραταθεί ως το 2015 το πάγωμα των πλειστηριασμών. Και η κυβέρνηση απαντά ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί  στη Βουλή τέτοια πρωτοβουλία, αφού ως γνωστόν μόνο η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να «εγκρίνει» προς συζήτηση βουλευτική τροπολογία.
Από το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζουν να βγάζουν διάφορους χρησμούς, στο γνωστό στυλ ότι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα από την… δυσανεξία μεγάλης ομάδας κυβερνητικών βουλευτών  και επιμένουν πως  όταν έρθει η νέα ρύθμιση, αυτή θα αφορά νεόπλουτους συνέλληνες που έχουν φράγκα, εκμεταλλεύονται την κρίση και αρνούνται να πληρώσουν. Δεν εξηγούν – γιατί πρόκειται για άθλιο ψέμα - πως οι τράπεζες έχουν πολλά και ισχυρά νομικά όπλα προκειμένου να υποχρεώσουν να πληρώσουν ή να δεσμεύσουν άλλα περιουσιακά στοιχεία όσοι αξιοποιούν την κρίση για να μην καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους παρότι δύνανται.
Μετά όμως το χθεσινό πανικό με την ομοβροντία δηλώσεων από βουλευτές, από την κυβέρνηση άρχισαν να …ψιθυρίζουν  ότι η όποια ρύθμιση θα έρθει προς τα τέλη Νοεμβρίου και όχι άμεσα. Με προφανή στόχο να ψηφιστεί ο νέος Προϋπολογισμός και τα όποια μέτρα, ώστε να μην δοθεί άλλοθι αντίδρασης στους βουλευτές με το θέμα των πλειστηριασμών.
Βέβαια αν η κυβέρνηση προγραμμάτιζε τη ρύθμιση μετά από 3 μήνες γιατί έσπευσε ο κ. Στουρνάρας εν μέσω θερινής ραστώνης να προκαλέσει τέτοιο σάλο; Είναι προφανές ότι η τρόικα έχει πιάσει από το… λαιμό τους κυβερνώντες προκειμένου να ξεπαγώσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, ώστε να δοθούν σε ξένα κερδοσκοπικά «Φαντς» τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών και αυτές με τη σειρά τους να εξυγιανθούν για να παραδοθούν σε ξένους επενδυτές. Και ο κ. Στουρνάρας, εν όψει και της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου,  φρόντισε να τους διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση θα «πράξει τα δέοντα».
Οι βουλευτές από την άλλη θεωρούν ότι μια κόντρα για το συγκεκριμένο θέμα τους δίνει δυνατότητα πολιτικής επιβίωσης, αφού αντιδρούν σε μια διαδικασία που δεν σχετίζεται άμεσα με την πορεία της οικονομίας και την υπέρβαση της κρίσης. Επίσης πολλοί εξομολογούνται ότι είναι καλύτερα να πάνε στο σπίτι τους, πριν το δουν «περικυκλωμένο» από πολίτες που τους έχουν κάνει έξωση στην τράπεζα. Ειδικά βουλευτές της Περιφέρειας μόνο στους εφιάλτες τους ζουν την προοπτική να ζήσουν σκηνές Ισπανικού τύπου όπου υπό έξωση δανειολήπτες πηδούσαν από τα μπαλκόνια στο κενό.
Αντέχουν οι περιφερόμενοι στα τηλεοπτικά πάνελ βουλευτές που αντιδρούν  να ρίξουν την κυβέρνηση αν η κόντρα οδηγηθεί στα άκρα; Η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει πως όχι. Η πολιτική πίεση από τα συστήματα έχει αποδειχθεί ισχυρότερη των εφιαλτών τους. Όμως όταν τεντώνεις συνεχώς το σχοινί, μπορεί σε κάποιους να σπάσει…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...