Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Το σχέδιο της «τρόικας» για ακίνητα κράτους - ιδιωτών! OΛΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ!

Μια λέξη φαίνεται ότι αρκεί για να τιτλοφορηθεί η τελευταία και δυσκολότερη φάση εφαρμογής των Μνημονίων στην Ελλάδα: Κατασχέσεις! 

Του Νώντα Χαλδούπη

Στο στόχαστρο για ξεπούλημα μέσω Λουξεμβούργου κρατικά φιλέτα 1,5 δισ. στρεμμάτων! Τρόμος στην κυβέρνηση για τις επερχόμενες πολιτικές θύελλες: Απαντά με εσπευσμένη ίδρυση νέας εταιρείας τιτλοποίησης ακινήτων

Μια λέξη φαίνεται ότι αρκεί για να τιτλοφορηθεί η τελευταία και δυσκολότερη φάση εφαρμογής των Μνημονίων στην Ελλάδα: Κατασχέσεις! Η «τρόικα», παρά τις «χλιαρές» διαψεύσεις, επιμένει να θέτει στο στόχαστρο της κατάσχεσης μέσω... Λουξεμβούργου κρατικά φιλέτα ακίνητης περιουσίας 1,5 δισ. στρεμμάτων!

Επιπλέον, το «Π» σήμερα αποκαλύπτει μια κρίσιμη υποσημείωση πρόσφατης έκθεσης του ΔΝΤ, όπου το Ταμείο εμφανίζεται να θεωρεί δεδομένη την πλήρη άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών ιδιωτικών ακινήτων από τις τράπεζες, προειδοποιώντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, ίσως να μην είναι αρκετά τα 50 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί για την κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών.

Όσοι εξαρχής προειδοποιούσαν (ανάμεσά τους και το «Π») για τους κινδύνους που κρύβει η υποθήκευση, με τα Μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις, της κρατικής και ιδιωτικής περιουσίας, στο όνομα της εξόφλησης των υποχρεώσεων προς τους ξένους εταίρους-πιστωτές, δυστυχώς τείνουν να δικαιωθούν από τις εξελίξεις, εάν η κυβέρνηση δεν ορθώσει, έστω και την ύστατη ώρα, φραγμούς στις επιδιώξεις των δανειστών μας.

Το νέο θρίλερ, από την έκβαση του οποίου θα κριθεί αν τα κρατικά φιλέτα θα εκποιηθούν υπό ταπεινωτικούς όρους από τους ξένους πιστωτές, αλλά και αν θα αφεθεί η ιδιωτική ακίνητη περιουσία των Ελλήνων να βγει «στο σφυρί» από τις τράπεζες, θα εξελιχθεί σε δύο στάδια:

1. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι «τροϊκανοί» φθάνουν στην Αθήνα αποφασισμένοι να πάρουν στα χέρια τους την «αξιοποίηση» της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, με σχετικές εντολές του Eurogroup, οι οποίες δόθηκαν στις αρχές του έτους, χωρίς ο Γ. Στουρνάρας να προβάλει τότε οιαδήποτε ένσταση, ώστε να περιορισθούν τα όρια εντός των οποίων θα κινούνταν οι τεχνοκράτες του μηχανισμού στήριξης. Το σχέδιο του ΕΜΣ, το οποίο όλως τυχαίως (;) σχεδόν ταυτίζεται με τις προτάσεις των γερμανών βιομηχάνων, που δημοσίευσε το «Π» την περασμένη Κυριακή, «διέρρευσε» αρχικά στον ελληνικό Τύπο («Πρώτο Θέμα») και, ακολούθως, στο Reuters και στους Financial Times: προβλέπει ότι ένα μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας, που κατέχει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, θα μεταβιβασθεί σε θυγατρική του ΕΜΣ, με έδρα στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να αποτελέσει το «αντίκρισμα» για την έκδοση νέων τίτλων στη διεθνή αγορά. Τα έσοδα που θα προκύψουν από τους τίτλους αυτούς θα αξιοποιηθούν αυστηρά για την αποπληρωμή χρέους. Στο στόχαστρο των ξένων πιστωτών, προκειμένου να συγκεντρωθούν στο Λουξεμβούργο ακίνητα εμπορικής αξίας της τάξεως των 20 δισ. ευρώ, βρίσκεται το αχανές χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ (διάδοχος της ΚΕΔ και της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων) και, ειδικότερα, ακίνητα συνολικής έκτασης 1,5 δισ. στρεμμάτων, τα οποία μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να τιτλοποιηθούν (άλλα ακίνητα της ΕΤΑΔ, όπως νησιά, αρχαιολογικοί χώροι και οικισμοί δεν είναι δυνατόν να «αξιοποιηθούν» με τον ίδιο τρόπο). Το μυστικό αυτού του σχεδίου, το οποίο υπάρχει και θα βρίσκεται στις αποσκευές της «τρόικας», παρά τις «χλιαρές» σχετικές διαψεύσεις από τις Βρυξέλλες, έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, και έναν ανομολόγητο, αλλά πολύ σοβαρό, πολιτικό στόχο: Να μεταφέρει εκτός εμβέλειας της ελληνικής Βουλής την αξιοποίηση μεγάλου μέρους των ελληνικών κρατικών ακινήτων, ώστε, ακόμη και αν, αργότερα, αναλάβει την τύχη της χώρας μια «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση, ο έλεγχος της διαδικασίας εκποίησης να παραμείνει στα χέρια των πιστωτών.

2. Σε δεύτερο χρόνο, προς τα τέλη του έτους και αφού θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα δείξει πόσα κινδυνεύουν να χάσουν τα επόμενα χρόνια από τα «κόκκινα δάνεια», η «τρόικα» θα επιβάλει στην κυβέρνηση την τελική της απόφαση σχετικά με το μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών, έχοντας ως «όπλο» τη δέσμευση που έχει αναλάβει η Αθήνα να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο, ώστε να μη χρειασθούν για τις τράπεζες περισσότερα κεφάλαια από τα 50 δισ. ευρώ που ήδη έχουν εγκριθεί από την «τρόικα».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μια «ήπια» λύση για την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών, έχει ήδη προαναγγείλει από τον Ιούνιο, στην έκθεση που εξέδωσε μετά τις διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση, σύμφωνα με το άρθρο 4 του καταστατικού του, ότι από το 2014 τελειώνει το μορατόριουμ των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που είχε κάνει το Ταμείο, χωρίς τότε να έχει ακόμη διαθέσιμα τα αποτελέσματα του ελέγχου της BlackRock, η άρση του μορατόριουμ (χωρίς άλλους όρους και «αστερίσκους») είναι ένα αναγκαίο μέτρο, προκειμένου να μείνει εντός των ορίων των 50 δισ. ευρώ το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ουσιαστικά, δηλαδή, όλα θα εξαρτηθούν για τους δανειολήπτες από τα αποτελέσματα των τεστ της BlackRock: Αν αυτά επιβεβαιώσουν τους αρχικούς υπολογισμούς του Ταμείου, οδηγούμαστε με μαθηματική βεβαιότητα σε ένα πολύ σκληρό καθεστώς «ολικής επαναφοράς» των πλειστηριασμών από το 2014. Αν είναι πιο «αισιόδοξες» οι τελικές εκτιμήσεις της BlackRock, θα υπάρξει ένα μικρό περιθώριο στην κυβέρνηση για εισαγωγή κοινωνικών κριτηρίων και «φίλτρων» στην άρση της απαγόρευσης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η «τρόικα» και η BlackRock έχουν τον έλεγχο των τελικών αποφάσεων, που θα κρίνουν την τύχη χιλιάδων δανειοληπτών.

Κινήσεις αποτροπής

Προκειμένου να αποφύγει την εξόχως ταπεινωτική προοπτική της ανάληψης από τους ξένους πιστωτές των διαδικασιών εκποίησης της κρατικής ακίνητης περιουσίας, κάτι που θα προκαλούσε επικίνδυνες πολιτικές θύελλες, η κυβέρνηση ετοιμάζει τις δικές της κινήσεις αποτροπής των σχεδίων των δανειστών:
Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει στην «τρόικα» ένα εναλλακτικό σχέδιο «ισοδύναμου αποτελέσματος»:

Να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία αξιοποίησης (τιτλοποίησης) ακινήτων, με έδρα στην Ελλάδα, αλλά με κατ' εξοχήν τεχνοκρατική διοίκηση, που θα έχει την εμπιστοσύνη και της «τρόικας». Η εταιρεία αυτή θα αναλάβει να προωθήσει άμεσα ένα πρώτο σχέδιο τιτλοποίησης ακινήτων, με στόχο έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ, ώστε να κατευναστούν οι φόβοι της «τρόικας» για υστερήσεις στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις της διετίας 2013-2014.

Ως τώρα οι προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών να εξασφαλίσει από τράπεζες μια τιτλοποίηση ακινήτων με αξιοπρεπείς όρους έχουν στεφθεί με παταγώδη αποτυχία: Τράπεζες που βολιδοσκοπήθηκαν ζήτησαν επιτόκιο κοντά στο 9% για τους νέους τίτλους, αλλά και «κούρεμα» των αναμενόμενων εσόδων από τη μελλοντική πώληση ακινήτων κατά 50%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...