Της Αγγελικής
Σπανού
Ο πρόεδρος του Euro
Working Group Τόμας Βίζερ βρίσκεται στην Αθήνα για συνομιλίες πρώτα με τον
υπουργό Οικονομικών και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό.
Ο προϋπολογισμός του 2014 και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2014-2017 βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών, όπως επίσης η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για τη δόση του 1 δισ. ευρώ που παραμένει στον αέρα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα παρά τις πιέσεις των πιστωτών και μάλιστα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, τελικά, η θέση της ελληνικής πλευράς θα γίνει κατανοητή από την Τρόικα.
Ανάλογες δεσμεύσεις αναλήφθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, στον απόηχο του τελεσίγραφου που έστειλε ο Γ. Ασμουσεν της ΕΚΤ για μέτρα 2 δισ προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014, πέραν του «πακέτου» των 4 με 5 δισ ευρώ που προβλέπεται για τη διετία 2015-2016.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερμανία για να ξεκινήσει μια πολιτική διαπραγμάτευση κορυφής, όπως λένε χαρακτηριστικά, σε σχέση με την απομείωση του ελληνικού χρέους, χάρη στην οποία θα καλυφθούν τα όποια χρηματοδοτικά κενά, αφού δημοσιονομικό κενό δεν αναγνωρίζει η Αθήνα.
Η ανάγνωση των αριθμών σε ό,τι αφορά στα ελλείμματα γίνεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο εδώ και στις Βρυξέλλες - Φρανκφούρτη - Ουάσιγκτον, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει plan B σε περίπτωση που δεν βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση.
Το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός 2014 στην Ιρλανδία που θα βγει στις αγορές στο τέλος του χρόνου είναι και πάλι προϋπολογισμός λιτότητας, ενώ στην Πορτογαλία προωθούνται νέες μειώσεις μισθών και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είναι πολύ ενδεικτικό της επιμονής στη λιτότητα που, όπως όλα δείχνουν, δεν τίθεται σε σοβαρή αμφισβήτηση.
Το οικονομικό επιτελείο διαφημίζει την ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης και τη διανομή του σε περισσότερους δικαιούχους ως ανυπακοή στην Τρόικα που απέρριψε το αίτημα για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ωστόσο, οι διαδικασίες για να πάρει κανείς το επίδομα είναι δαιδαλώδεις, το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται ανέτοιμο να ανταποκριθεί στην πράξη και οι παραγγελίες είναι μηδενικές.
Δυστοκία υπάρχει και ως προς την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για τη δόση του 1 δισ ευρώ που πρέπει να δοθεί μέχρι τέλους Οκτωβρίου. Η λίστα της διαθεσιμότητας των πρώτων 12.500 δεν έχει ολοκληρωθεί επειδή λείπουν τα 1.349 ονόματα διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ. Η απογραφή τους, με την απειλή αυτοδίκαιης αργίας, ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα (σε ιστότοπο του υπουργείο Παιδείας) προκειμένου μετά να γίνει το ξεκαθάρισμα. Ως προς την αναδιάρθρωση ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ υπάρχει ασυμφωνία με τους πιστωτές που ζητούν μέθοδο ΕΡΤ ώστε να εξαφανιστούν και οι 2.200 εργαζόμενοι. Ενώ εκρηκτική εκκρεμότητα συνιστούν οι 4.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2013 και για τις οποίες υπάρχει μνημονιακή δέσμευση. Η Τρόικα δεν δέχεται να μετρηθούν ως απολυμένοι οι συμβασιούχοι που μένουν στη θέση τους χάρη σε προσωρινές δικαστικές αποφάσεις και πρόκειται σύντομα να βρεθούν στην έξοδο με νομοθετική παρέμβαση. Και δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για παράταση στη διαθεσιμότητα άλλων 12.500 υπαλλήλων το Δεκέμβριο.
Νέα μέτρα αποκλείονται, όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά αρκούν τα παλιά για να δοκιμαστεί ακόμη περισσότερο η κυβερνητική συνοχή. Από τον Ιανουάριο του 2014 οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ θα «διορθώνονται» αυτόματα, γιατί αυτό έχει ψηφιστεί, ανάλογα με τα ελλείμματα των ταμείων και αυτό σημαίνει περικοπές. Έχει δρομολογηθεί η αύξηση του εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς και παρόλο που η κυβέρνηση το διαψεύδει, στο παρασκήνιο συζητείται μια κλιμακωτή αύξηση, ανάλογα με τη διαδρομή που κάνει κανείς. Το εισιτήριο των 25 ευρώ για εισαγωγή στο δημόσιο νοσοκομείο απορρίπτεται ακόμη και από το ΠΑΣΟΚ που συγκυβερνά. Το νέο φορολογικό προβλέπει μαχαίρι σε φοροαπαλλαγές που θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση για μισθωτούς και συνταξιούχους. Και το 2014 που υποτίθεται ότι θα αρχίσει η ανάκαμψη διαγράφεται εφιαλτικό για την κοινωνική πλειοψηφία.
Πηγή: tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου