Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

«Ξεγραμμένη» έχουν ίσως οι Γερμανοί την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Του Γιώργου Δελαστίκ

Ωμά τίθεται πλέον το ερώτημα: Θεωρούν άραγε οι Γερμανοί «χαμένη υπόθεση» τη στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου και της φέρονται τόσο απαξιωτικά και εχθρικά; Προσανατολίζονται μήπως στην προετοιμασία του πλαισίου εντός του οποίου θέλουν να εγκλωβίσουν την επόμενη κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου φέρονται με τόση περιφρόνηση προς τον νυν πρωθυπουργό, που είναι απολύτως πειθήνιος στα κελεύσματά τους, για να προειδοποιήσουν τον Αλέξη Τσίπρα τι του μέλλεται να πάθει, αν επιχειρήσει να εφαρμόσει στην πράξη όταν θα έχει την εξουσία τη στάση ανυπακοής προς τις εντολές του Βερολίνου που επαγγέλλεται σήμερα που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση;
Τα ερωτήματα αυτά δεν προκύπτουν εκ του μη όντος. Ως φανατικός αναγνώστης του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν θυμάμαι να έχει άλλη φορά επιτεθεί με τόση πολιτική απαξίωση όση αυτή την εβδομάδα εναντίον του Αντώνη Σαμαρά, κατά άλλου πρωθυπουργού χώρας - μέλους της ΕΕ με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ σήμερα ή της ΕΟΚ παλιότερα. «Ο κατά τη φαντασία του θεραπευμένος» είναι ο τίτλος του άρθρου του «Σπίγκελ» και πρέπει να δει κανείς τυπωμένη στο χαρτί την με εξαιρετική πολιτική σκοπιμότητα επιλεγμένη φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο για να αντιληφθεί πλήρως την έκταση του διασυρμού του πρωθυπουργού στα εκατομμύρια αναγνωστών του περιοδικού όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οχι δηλαδή ότι τη γλιτώνει η Ελλάδα, κάθε άλλο! «Η Ελλάδα, το πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης αναπτυσσόμενη χώρα; Και μάλιστα ένα ''αποτυχημένο κράτος'' σαν το Αφγανιστάν και ίσως σύντομα επίσης και το Πακιστάν;» αναρωτιέται δήθεν εμφανώς υποκριτικά το «Σπίγκελ». Αφού αναφέρεται μάλιστα «στα βελτιωμένα μακροοικονομικά στοιχεία», το γερμανικό περιοδικό συνεχίζει την επίθεση: «Πίσω από αυτά τα νούμερα, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι όπως ήταν - μια χώρα χωρίς κράτος, τουλάχιστον χωρίς αποτελεσματικό κράτος. Οποιος τολμήσει να ψάξει στα χαμόκλαδα της ελληνικής διοίκησης, δικαιοσύνης και πολιτικής, πρέπει να συνεχίσει να αμφιβάλλει αν ποτέ θα εξυγιανθεί η Ελλάδα. Πάρα πολύ λίγα πράγματα έχουν βελτιωθεί εκεί» γράφει το «Σπίγκελ». Ανεξάρτητα από το πόση δόση αλήθειας έχουν αυτοί οι ισχυρισμοί, η πολιτική ουσία είναι ότι αποδίδοντας στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου τη συνέχιση της κατάστασης αυτής με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, οι Γερμανοί θάβουν όχι μόνο την ελληνική προεδρία, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ολοι οι αναγνώστες του περιοδικού βγάζουν το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου είναι αναποτελεσματική και ανίκανη!
Στην ίδια ακριβώς γραμμή με το «κεντροαριστερό» περιοδικό «Σπίγκελ» κινείται εμφανώς συντονισμένη και η δεξιά εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Αυτή δημοσίευσε την Κυριακή -στη δεύτερη μάλιστα σελίδα της- μια ολοσέλιδη συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου χιλιάδων λέξεων (η εφημερίδα έχει μεγάλο σχήμα και πυκνή εκτύπωση) και με αφορμή τη συνέντευξη αυτή του επιτίθεται συνεχώς, αρχίζοντας από τον υπότιτλο της συνέντευξης: «Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκει μη νόμιμη την τρόικα και θέλει να την ελέγξει πολιτικά» γράφει. Από την πρώτη κιόλας σελίδα του φύλλου που δημοσιεύεται η συνέντευξη η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» φροντίζει από την πρώτη κιόλας φράση της να στρέψει τους αναγνώστες της εναντίον του Βενιζέλου! Ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ελλάδας «συνιστά στη Γερμανία να συμπεριφέρεται πιο συγκρατημένα στην Ευρώπη» τονίζει.
Για όποιον έχει ελάχιστη επαφή με τη γερμανική νοοτροπία δεν υπάρχει πιο εμπρηστικός τρόπος να προκαλέσει την οργή των Γερμανών από το να πει μια μικρή χώρα στη Γερμανία τι να κάνει! Η έκρηξη είναι χίλια τα εκατό σίγουρη! «Η Αθήνα παίζει τα ατού της» είναι άλλωστε ο πρωτοσέλιδος τίτλος με τον οποίο παρουσιάζει τη συνέντευξη η εφημερίδα.
Με τη λέξη «ατού» δίνει τεχνηέντως στον Γερμανό αναγνώστη να καταλάβει ότι η Αθήνα... εκβιάζει (!) το Βερολίνο, γράφοντας συγκεκριμένα μεταξύ άλλων: «Ο υπουργός προειδοποίησε τους δανειστές της Ελλάδας ότι τα λεφτά που δάνεισαν στη χώρα του, συνολικά 240 δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να τα χάσουν, αν αρχίσει πάλι η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα, με εμφανή στόχο να εξοργίσει τους αναγνώστες της. Σε σχέση με το σημερινό μας θέμα, δεν έχει τόση σημασία το τι ακριβώς και πώς το είπε ο Βενιζέλος. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» αποσπά με ιδιαίτερη επιμονή φράσεις από τη συνέντευξη του Βενιζέλου για να τον εμφανίσει ως... «εκβιαστή της Γερμανίας»! Ο πρωθυπουργός «κατά τη φαντασία του θεραπευμένος», ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δήθεν εκβιαστής, κάτι δεν πάει καθόλου καλά για την κυβέρνηση. Κάτι ετοιμάζουν οι Γερμανοί.

Δημοσιεύθηκε στο «ΕΘΝΟΣ» την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Πηγή: iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...