Της Βάλιας Μπαζού
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν στάθηκε στο ύψος των
περιστάσεων και έδωσε το πράσινο φως προκειμένου η φίλα προσκείμενη στους
κολοσσούς της βιοτεχνολογίας Κομισιόν, να περάσει από την πίσω πόρτα τα
μεταλλαγμένα με «όχημα» τις προϋποθέσεις για τη σήμανση του μελιού.
Το ερώτημα στο οποίο κλήθηκε να τοποθετηθεί η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ήταν εάν θα πρέπει η γενετικώς τροποποιημένη γύρη να αναφέρεται στην ετικέτα των συσκευασιών μελιού ή όχι. Κλειδί για την απόφαση θα ήταν το πώς θα χαρακτηριζόταν η γύρη. Εάν χαρακτηριζόταν φυσικό στοιχείο του μελιού δεν θα αναγραφόταν στην ετικέτα η γενετικώς τροποποιημένη γύρη.
Εάν
χαρακτηριζόταν ως συστατικό θα έπρεπε να αναγράφεται.Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφασή του το 2011 είχε αποφανθεί ότι η γύρη είναι
συστατικό και πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα του μελιού εάν είναι
μεταλλαγμένη.Το ερώτημα στο οποίο κλήθηκε να τοποθετηθεί η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ήταν εάν θα πρέπει η γενετικώς τροποποιημένη γύρη να αναφέρεται στην ετικέτα των συσκευασιών μελιού ή όχι. Κλειδί για την απόφαση θα ήταν το πώς θα χαρακτηριζόταν η γύρη. Εάν χαρακτηριζόταν φυσικό στοιχείο του μελιού δεν θα αναγραφόταν στην ετικέτα η γενετικώς τροποποιημένη γύρη.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος ψήφισε υπέρ της τροποποίησης της πρότασης της Επιτροπής, ώστε να θεωρείται η γύρη συστατικό, συμφωνώντας έτσι με της σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ.
Και τελικά, η Ολομέλεια, έκανε το χατίρι των λόμπι της βιοτεχνολογίας και απεφάνθη ότι η γύρη αποτελεί φυσικό στοιχείο της σύνθεσης του μελιού και όχι συστατικό του, πράγμα που σημαίνει ότι η γενετικώς τροποποιημένη γύρη θα αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος μόνο εάν αποτελεί πάνω από το 0.9% του μελιού…
Επισημαίνεται ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είχε χαρακτηριστεί ιστορική και νίκη των μελισσοκόμων αφού ρητά οριζόταν ότι το μέλι και τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν γύρη προερχόμενη από γενετικώς τροποποιημένο οργανισμό, αποτελούν τρόφιμα που έχουν παραχθεί από ΓΤΟ και η εμπορία τους δεν επιτρέπεται εάν δεν έχει χορηγηθεί σχετική έγκριση.
Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει Γερμανοί μελισσοκόμοι, απαιτώντας αποζημίωση από την Κυβέρνηση τους για την επιμόλυνση των προϊόντων τους από τις γειτονικές καλλιέργειες του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού της Monsanto ΜΟΝ810.
Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου