Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Κατασκευάζοντας εχθρούς

















Στον κοινωνικό αυτοματισμό επενδύει η κυβέρνηση προκειμένου να περάσουν από τη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς μεγάλη φασαρία νέες μνημονιακές ρυθμίσεις. Δεν θα μιλάμε για την ιδιωτικοποίηση της "μικρής ΔΕΗ", γιατί, με ποιο τίμημα και ποιους όρους σε ποιους θα πουληθεί, αλλά για την απειλή του συνδικάτου να κόψει το ρεύμα μεσούσης της τουριστικής περιόδου, που είναι καλύτερη από άποψη αφίξεων σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά.
Δεν θα μιλάμε για την έκρηξη των κόκκινων δανείων, των ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά για την ομηρία των φοιτητών του Πολυτεχνείου που κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο λόγω των κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημιακού ιδρύματος που αντιδρούν στην απόλυσή τους.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το παιχνίδι με τον διακόπτη είναι σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου, όπως επίσης ότι είναι αδιανόητη η εικόνα ενός κλειστού πανεπιστημίου. Όμως, ένα ερώτημα αφορά την κοινωνική υπευθυνότητα των εργαζομένων που διαμαρτύρονται, άλλο αφορά τις αιτίες για τις οποίες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και το δεύτερο είναι κάτι που η κυβέρνηση δεν θέλει στην ατζέντα.

Για το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη είναι μια λύση η δημιουργία θερμών μετώπων σε μια συγκυρία στην οποία βιάζονται να τελειώνουν με τα προαπαιτούμενα για την υποδόση του 1 δισ ευρώ. Ο προγραμματισμός προβλέπει να έχουν ψηφιστεί όλα μέχρι τις 7 Ιουλίου, την επόμενη Δευτέρα, όταν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης θα συμμετάσχει στο Eurogroup. Αμέσως μετά θα έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας για έλεγχο στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Η διαδικασία του κατεπείγοντος (πιο κατεπείγον δεν γίνεται!) δεν επιτρέπει τη συζήτηση επί των προωθούμενων ρυθμίσεων, ενώ η δυνατότητα αντικατάστασης στα θερινά τμήματα διευκολύνει τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο να προλάβουν τυχόν ανταρσίες.

Η αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επικεντρωθεί σε δύο θέματα: Στην ιδιωτικοποίηση της "μικρής ΔΕΗ" και στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό. Ως προς το πρώτο, η αξιωματική αντιπολίτευση δεσμεύεται ότι δεν θα αναγνωρίσει τετελεσμένα ως κυβέρνηση, ως προς το δεύτερο υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις πλήθους φορέων και της κοινωνίας των πολιτών με τη συλλογή πολλών χιλιάδων υπογραφών.

Όπως φάνηκε από τη χθεσινή συνάντηση των Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου πρόθεσή τους είναι να ψηφιστούν άρον-άρον τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης προκειμένου να μην υπάρχουν προσχήματα το φθινόπωρο για να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Η απροθυμία κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της συμπολίτευσης να δώσουν άλλες εξετάσεις συμμόρφωσης στους δανειστές δυσχεραίνει τον κυβερνητικό σχεδιασμό, όπως επίσης ο εκλογικός ανταγωνισμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που διεκδικούν ψήφους στον ίδιο χώρο, του κέντρου. Σε κάθε περίπτωση, τα σπουδαία θα έρθουν τον Σεπτέμβριο όταν θα εκτιμηθεί οριστικά από την κυβέρνηση αν συγκεντρώνεται ο αριθμός των 180 εδρών που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή αν πάμε σε πρόωρες κάλπες το αργότερο αρχές Νοεμβρίου.

Πηγή:  «tvxs.gr»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...