Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Δύο τουρίστες ανά Έλληνα και ένα παλάτι στην άμμο

Του Κώστα Βασιλάκη

Ενθουσιασμένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στις εκδηλώσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, επειδή πάει καλά η τουριστική κίνηση και φέτος. Είπε μάλιστα ότι, «ο τουρισμός θα φτάσει τα 20 εκατομμύρια, δηλαδή δύο τουρίστες για κάθε Έλληνα», δεν διευκρίνισε όμως αυτοί οι δύο τουρίστες τι θα προσφέρουν στον άνεργο, το φτωχό τον ανασφάλιστο κάτοικο αυτής της χώρας. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους, τα μεγάλα θύματα της πολιτικής που ακολουθεί με το συγκυβερνήτη, Ευάγγελο Βενιζέλο, δεν ακούστηκε κουβέντα. Δεν πρέπει να χαλάσουμε την όμορφη ιστορία που προπαγανδίζουμε με τέτοια θέματα.

Βέβαια η αύξηση του τουρισμού, που δεν είναι βέβαια τόσο μεγάλη όσο λέει ο πρωθυπουργός, έχει βοηθήσει λίγο τη χειμαζόμενη οικονομία της χώρας, αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά η οποία βλέπω ότι αποκρύβεται από τα συστημικά ΜΜΕ και τον Τύπο. Είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν ότι για δέκατο συνεχή μήνα κατρακυλούν οι εξαγωγές και αυξάνεται το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Οι εξαγωγές έπεσαν και τον Μάιο κατά 8,3%, ενώ το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 21,9% υπερβαίνοντας το 1,7 δισ. ευρώ. Διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, καταβαράθρωσαν τους μισθούς, έστειλαν το 30% των Ελλήνων στην ανεργία, ξεπουλάνε τα πάντα, καταστρέφουν καθημερινά την κοινωνία, αλλά αποτέλεσμα μηδέν. Ούτε επενδύσεις, ούτε ανάπτυξη της οικονομία, συνεχής μείωση της παραγωγής.

Ας έρθουμε όμως στο τομέα του τουρισμού.

Σαφώς και υπάρχει τα δύο τελευταία χρόνια αύξηση της κίνησης, αλλά γίνονται και παρασπονδίες προκειμένου να παρουσιάσουμε περισσότερα… κεφάλια. Όπως μάθαμε οι επιβάτες ενός κρουαζιερόπλοιου μετρώνται ως αφίξεις σε κάθε Ελληνικό λιμάνι που δένει. Δηλαδή εάν έχει 1.500 τουρίστες και περάσει από τέσσερα λιμάνια (Πειραιάς- Κατάκωλο- Ηράκλειο και Ρόδος) το υπουργείο τουρισμού υπολογίζει 6.000 αφίξεις.

Το δεύτερο που δεν λέγεται είναι η επέκταση του all inclusive. Πρόκειται για τουρίστες που έχουν πληρώσει προκειμένου να μένουν μέσα στο ξενοδοχείο, όπου έχουν πρωινό, γεύμα, δείπνο, ποτά, εκδηλώσεις κλπ. Έτσι δε χρειάζεται να καταναλώσουν παρά ελάχιστα ή τίποτα εκτός ξενοδοχείου, γεγονός που οδηγεί στον οικονομικό μαρασμό μικρών επιχειρήσεων στις τουριστικές περιοχές. Κερδισμένοι είναι μόνο οι ξενοδόχοι.

Να σημειώσουμε ότι τον τελευταίο μήνα, ειδικά στην Κρήτη, υπάρχουν ακυρώσεις πακέτων από το Ισραήλ, την Ουκρανία και τη Ρωσία, λόγω των πολεμικών συγκρούσεων και των εντάσεων στις περιοχές αυτές.

Κανένας έλεγχος

Αρκετοί εκ των ξενοδόχων βγαίνουν κερδισμένοι και από την υποχώρηση των εργασιακών σχέσεων, αλλά και του φόβου της ανεργίας. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις με χαμηλούς μισθούς, με εργαζόμενους ανασφάλιστους (κυρίως αλλοδαπούς), με καταπάτηση κάθε δικαιώματος των εργαζομένων. Η ουσιαστική απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους έχει βοηθήσει ώστε οι κύριοι αυτοί να κάνουν ό,τι θέλουν, έχοντας σε πολλές περιπτώσεις και την κάλυψη κυβερνητικών παραγόντων.

Εδώ το πρόβλημα είναι μεγάλο και εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να γίνει ο κανόνας. Ξενοδόχοι στην Κρήτη που πληρώνουν κανονικά τους εργαζόμενους, που καταβάλουν χωρίς καθυστερήσεις τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, επισημαίνουν αυτή την ανωμαλία λέγοντας πως έχει δημιουργηθεί ένας αθέμιτος ανταγωνισμός που ουσιαστικά πλήττει την επιχειρηματικότητα και μπορεί να οδηγήσει στη γενίκευση τέτοιων φαινομένων.

Η υπουργός τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, από οικογένεια ξενοδόχων, πρέπει να ξέρει πολύ καλά για την κατάσταση αυτή, αλλά δε φαίνεται να υπάρχουν οι απαιτούμενες πρωτοβουλίες και κυρίως η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για να παταχθούν οι επιτήδειοι, ορισμένοι των οποίων περιγράφονται και ως μεγαλοξενοδόχοι.

Εκείνο που διαπιστώνει κάποιος είναι ότι και στον τομέα του τουρισμού τα περισσότερα πηγαίνουν με τον… αυτόματο πιλότο. Εάν υπάρξει μια κοινωνική αναταραχή ή ανάψει για τα καλά η φωτιά του πολέμου στην Ουκρανία, τότε δεν βλέπω την εναλλακτική λύση για το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί.
Γιατί η επένδυση μόνο στον τουρισμό προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση είναι σαν να κτίζεις παλάτια στην άμμο.


Πηγή: «tvxs»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...