Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Το Θέατρο του Παραλόγου





















Του Γιάννη Σιδέρη

Ο φερόμενος ως πρωθυπουργός της χώρας Α. Σαμαράς, συνεχίζει το επικοινωνιακό του κρεσέντο περί εξόδου από την κρίση και τερματισμού των μνημονίων ακόμη και στο εξωτερικό.

Μεταξύ άλλων δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι επιδιώκει τον τερματισμό της βοήθειας που λαμβάνει η Ελλάδα από το 2010 και την παραίτηση από τις δόσεις των δανείων για την επόμενη διετία.
«Αισθανόμαστε εντελώς άνετα» ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές ομολόγων τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Η βελτίωση στα δημόσια οικονομικά και τα χαμηλά επιτόκια έχουν ενθαρρύνει τον κ. Σαμαρά, ο οποίος δήλωσε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα συζητήσει τον τερματισμό της βοήθειας από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – που έχουν χορηγήσει 240 δισεκ. ευρώ για δάνεια διάσωσης στην Ελλάδα – κατά τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία ολοκληρώνεται αύριο».

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να “εκλογικεύσει” τα παραπάνω τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί έναν κατάλληλο ρόλο της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την εποπτεία της οικονομίας της.
Ερωτηθείς τέλος πόσο βέβαιος είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει χωρίς στήριξη, απάντησε «απόλυτα».

Φαίνεται όμως πως οι δηλώσεις αυτές στο διεθνές πρακτορείο, ήταν μάλλον για εσωτερική κατανάλωση, μια και λίγες ώρες αργότερα η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ, κατέστησε τις δηλώσεις Σαμαρά απλά ένα ευχολόγιο.

Πέρα από την αναμενόμενη επιβράβευση ως προς την δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας πάνω στο πρόγραμμα που έτσι κι αλλιώς, οι ίδιοι επιβάλλουν, η κ. Λαγκάρντ τόνισε:

«…πιστεύουμε πως για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και προκειμένου να αποδίδει διαρκώς ένα θετικό αποτέλεσμα, θα ήταν κατά την άποψή μας, σε καλύτερη θέση εάν είχε προληπτική στήριξη».

Η επικεφαλής του Ταμείου σημείωσε επίσης ότι «μιλάμε για μια εξέλιξη στη σχέση (εννοώντας δανειστών με Ελλάδα), αλλά πιστεύουμε πως η σχέση αυτή μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για να προχωρήσει η χώρα μπροστά και να καταφέρει τελικά να βαδίσει μόνη της» και ότι «το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει με αποτελεσματικό τρόπο».

Σε απλά Ελληνικά, αυτό που έπραξε κομψά η κ. Λαγκάρντ, ήταν να εκθέσει τον Σαμαρά εννοώντας προφανώς ότι η Ελλάδα έχει ακόμη ανάγκη “στήριξης” από τους δανειστές. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι εύκολο για την παραπαίουσα συγκυβέρνηση να στηριχτεί αυτή την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, στο επιχείρημα της απομάκρυνσης των δανειστών. Και αυτό πρώτον γιατί ο ίδιος ο Σαμαράς, με βάση τις δηλώσεις του, είναι ανοιχτός σε εποπτεία της οικονομίας της χώρας από ΕΕ και ΔΝΤ, οπότε για πια απομάκρυνση μιλάμε και δεύτερον γιατί από τις δηλώσεις Λαγκάρντ δεν φαίνεται οι δανειστές να είναι διατεθιμένοι να το επιτρέψουν, ακόμη και αν τους εκχωρείται η υψηλή εποπτεία!

Το ζήτημα όμως επί της ουσίας είναι πως ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό. Ενώ ξεκίνησε αυτή η άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον της χώρας με την αιτιολογία του χρέους όπου το 2010 ήταν περίπου σε ποσοστό επί του ΑΕΠ 120%, τέσσερα χρόνια μετά και αφού έχει πραγματοποιηθεί και το περίφημο κούρεμα για το οποίο ακόμη επαίρεται ο Βενιζέλος, το ποσοστό του χρέους ξεπερνά πλέον το 130%!

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως το χρέος δεν είναι, παρά το εργαλείο που χρησιμοποίησαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν οι “εταίροι”, προκειμένου να καταστήσουν την χώρα υποχείριό τους, έχοντας βεβαίως και την αρωγή ντόπιων πολιτικών. Δεν πρέπει να αμφιβάλλουμε πια ότι η χώρα βρίσκεται υπό μία ιδιότυπη κατοχή. Άλλωστε, ακόμη και οι ίδιοι οι φερόμενοι ως κυβερνώντες, δεν αρνούνται ότι έχουμε εκχωρήσει τμήμα της εθνικής μας κυριαρχίας. Μόνο που το παρουσιάζουν ως κάτι το αναπόφευκτο, μια και ο δρόμος που επέλεξαν αυτοί ήταν, κατά τα λεγόμενά τους πάντα, ο μοναδικός προκειμένου να μην διαταραχθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Ευρωπαϊκή πορεία, την οποία όμως, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση πρόκειται να θέσει υπό αμφισβήτηση, όπως δήλωσε εμφατικά το διακεκριμένο μέλος της Αλέξης Μητρόπουλος στους τέως ΔΗΜΑΡίτες Ψαριανό και Παπαδόπουλο στο ραδιόφωνο parapolitika.

Ο άνθρωπος ο οποίος είχε αποκαλέσει την χώρα “αποικία χρέους”, τώρα συντονίζεται πλήρως με την “ρεαλιστική” μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την αντιμετώπιση του χρέους δηλώνοντας ξεκάθαρα πως μια κυβέρνηση του κόμματός του σε καμμία περίπτωση δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες.

Πιο συγκεκριμένα είπε:

“Δεν υπάρχει περιθώριο να διακινδυνέψουμε την ομαλή πορεία της πατρίδας εντός της ευρωζώνης καθώς και την ομαλή ροή της χρηματοδότησής της”.

Και παρακάτω, για να μην υπάρξουν αμφιβολίες ξεκαθαρίζει:

“Είναι αδαείς όσοι νομίζουν ότι κάνει κανείς διαπραγμάτευση και αν πάρει άρνηση οφείλει να κάνει μονομερείς ενέργειες. Αυτό ονομάζω τσαρλατανισμό”.

Όσο για το σκίσιμο των μνημονίων την ίδια μέρα εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ όπως έλεγε ο Τσίπρας, ο Αλ. Μητρόπουλος είπε:

“Η καταγγελία του μνημονίου γίνεται με διαπραγμάτευση”!

Ούτε και αυτά τα μνημόνια δηλαδή δεν προτίθεται να καταργήσει δίχως την έγκριση των δανειστών! Και που εδράζεται η αισιοδοξία του ότι οι δανειστές θα αποδεχθούν να διαγράψουν τμήμα του χρέους ή να γίνεται η αποπληρωμή του με ρήτρα ανάπτυξης; Ο κύριος Μητρόπουλος θεωρεί πως οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν με “επιθετική διαπραγμάτευση”.

Ωραία λοιπόν! Άλλη μια επικοινωνιακή κορώνα, εισάγεται στην πολιτική, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πια.

Ακούγοντάς τον κ. Μητρόπουλο χθες πρωί, για λίγο σάστισα, πιστεύοντας ότι ακούω τον Φώτη Κουβέλη του 2012 με την περίφημη θεωρία του περί “απαγκίστρωσης”, πράγμα το οποίο εντόπισαν και οι εκ της ΔΗΜΑΡ προερχόμενοι συνομιλούντες, μια και το σχόλιο που έκαναν αμέσως μετά την συνέντευξη ήταν ακριβώς αυτό που σκέφτηκα κι εγώ. Την ομοιότητα του ΣΥΡΙΖΑ του 2014 με την ΔΗΜΑΡ του 2012!

Φτάσαμε λοιπόν στο παράδοξο από τη μια να έχουμε την κυβερνώσα συμμορία να διαρηγνύει τα ιμάτιά της ότι θα βγούμε από το μνημόνιο ακόμη και αν λέει το αντίθετο το ΔΝΤ και η Κομισιόν και τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει φτάσει στο σημείο να υποστηρίζει πια πως δεν πρόκειται να επιχειρήσει να το καταγγείλει χωρίς διαπραγμάτευση με τους δανειστές για να μην διαταραχθεί η ομαλή ροή της χρηματοδότησης της χώρας!

Όλοι αυτοί πάντως, δεν τολμούν να πουν ότι η χώρα ουσιαστικά βρίσκεται υπό κατοχή και το μόνο που τους απομένει να κάνουν προκειμένου να πείσουν τους πολίτες οι μεν ότι κυβερνούν και οι δε ότι είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν, είναι μια κενή περιεχομένου κοινοβουλευτική αντιπαλότητα.

Μόνο που ο λαός ξέρει πολύ καλά πια ότι πρόκειται για θέατρο. Και μάλιστα του παραλόγου!

Ο Γιάννης Σιδέρης είναι μέλος του ΕΠΑΜ Πάτρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...