Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Ο «καταλληλότερος» Υπουργός Παιδείας

Του Δήμου Χλωπτσιούδη

Μερικές φορές η πολιτική επικαιρότητα έρχεται να εκπλήξει τους πολίτες σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Ένας Υπουργός που δηλώνει ακαδημαϊκός συνταγματικού δικαίου παραβιάζοντας κάθε έννοια ανθρώπινου δικαιώματος διέσυρε και εξευτέλιζε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ανίατων γυναικών, έρχεται σήμερα να μιλήσει για εθελοντισμό…

Ίσως τελικά δεν πρέπει να κάνει εντύπωση η κατάντια. Ο ίδιος Υπουργός μόλις ανέλαβε θέλησε να λειτουργήσει ως… Γκεσούλης. Και αν ο Γκεσούλης έφερε την μεταρρύθμιση του αυτονόητου και τα σχολεία λειτούργησαν εκείνη τη χρονιά στην ώρα τους και σχεδόν πλήρη, ο νέος ΥΠΑΙΘ, απλά έμεινε με τις βόλτες στα κανάλια.
Πες πες κάτι θα μείνει… Πόσοι άραγε σήμερα γνωρίζουν ότι ο ίδιος παραδέχεται 1100 κενά μόνο για να λειτουργήσουν τα σχολεία, με τα ολοήμερα υπό διάλυση; Πόσοι γνωρίζουν ότι σε τούτα τα -αναγνωρισμένα- κενά δεν περιλαμβάνονται αναπληρωτές αδειούχων εργαζομένων (δηλαδή κόπηκαν οι άδειες όπως κόπηκαν και οι συντάξεις).

Βέβαια ο ίδιος Υπουργός βρήκε ευκαιρία να υποστηρίξει τον φίλο του Πρύτανη και παράλληλα να επιδείξει κάθε αντιπαιδαγωγικό αυταρχισμό εναντίον μαθητών, εκπαιδευτικών και ελευθερίας έκφρασης...

Αλλά ίσως τελικά δεν είναι απλά κατάντια. Γιατί ο Λοβέρδος απλά σκοινοβατεί ανάμεσα στον αυταρχισμό της ΝΔ και του επικοινωνιακού λαϊκισμού του ΠΑΣΟΚ. Από τα κανάλια όπου όλα θα λειτουργήσουν τέλεια στην παιδεία, τρομοκρατεί μαθητές με συλλήψεις, με κλείδωμα ιστοσελίδων αποκρύπτοντας τα ίδια τα χάλια της παιδείας. Και σε τούτο έχει μόνιμους συμμάχους όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ της συγκυβέρνησης, αλλά και το Ποτάμι και τα μίντια που το μόνο αρνητικό που βλέπουν είναι τα κόμματα στην Παιδεία…

Στην ουσία με άκρως αντιδημοκρατική ρητορεία θέλουν να περιστείλουν κάθε συνδικαλιστική δράση εκπαιδευτικών και μαθητών. Οι μαθητές δεν πρέπει να μάθουν στο συνδικαλισμό. Να συλλαμβάνονται ώστε να σπάσει από νωρίς ο νεανικός τσαμπουκάς της διεκδίκησης, να τρομάξουν οι γονείς τους, να συκοφαντηθούν… Οι Αρχαίοι Έλληνες που τόσο λατρεύουν ορισμένοι, από νωρίς έθεσαν δίπλα στην εξουσία του Διός το Κράτος και τη Βία.

Κρύβοντας κάτω από το χαλί τόσο τα προβλήματά της παιδείας όσο και τα αίτιά τους προσπαθεί να ροκανίσει το χρόνο προβάλλοντας μόνο τον εαυτό του. Ο Λοβέρδος δεν αποτελεί κάποιο προοδευτικό πρόσημο στην κυβέρνηση όπως "πουλούσε" τηλεοπτικά ο Πρόεδρός του. Είναι η ενδιάμεση εικόνα αυταρχισμού, η επικαλυμμένη ακροδεξιά συνιστώσα του νεοφιλελεύθερου σοσιαλισμού που ανέλαβε να διαλύσει ό,τι δεν πρόλαβαν οι ακροδεξιοί της ΝΔ.

4 δεκαετίες μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το φοιτητικό και λαϊκό συνθηματικό τρίπτυχο είναι τόσο επίκαιρο όσο ποτέ… Σε μια χώρα τέτοιας ανεργίας το ψωμί εκλείπει από εκατομμύρια σπίτια ώστε ο Υπουργός να προτείνει μόρια αντί για κρέας και ψάρι. Σε μια χώρα που τα ΜΑΤ και η ομάδα ΔΙΑΣ ξυλοκοπεί μαθητές και εισχωρεί σε σχολεία χωρίς καμία ηθική νομιμοποίηση και προχωρά σε τρομοκρατικές συλλήψεις το σύνθημα για δημοκρατία φαντάζει τόσο ουτοπικό ώστε ακόμα κι ο Τερζάκης θα έστεκε άφωνος μπροστά στο Λοβέρδο.

Όσον αφορά την παιδεία ας το παραδεχτούμε επιτέλους ανοιχτά. Στόχος της Πολιτείας στο σχολείο δεν ήταν ποτέ η γνώση... Στόχος ήταν η δημιουργία συνειδήσεων. Σήμερα στόχος είναι η δημιουργία ενοχικών και φοβικών προσωπικοτήτων... Και ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι ο καταλληλότερος για αυτό το ρόλο.


Πηγή: «tvxs»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...