Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Από πού τα παίρνει ο τραπεζίτης;

Του Δημήτρη Μηλάκα

Μετά την «επιτυχή» δοκιμασία των αντοχών των τραπεζών τους οι Τραπεζίτες (Εθνικής, Πειραιώς, Alpha, Eurobank) πήγαν μια βόλτα στο Μέγαρο Μαξίμου να κουβεντιάσουν με τον πρωθυ-πουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και το οικονομικό επιτελείο (γιατί άλλο;) για λεφτά… Οι τραπεζίτες άλλωστε καλύτερα απ τον καθένα γνωρίζουν που βρίσκεται το χρήμα. Και η κυβέρνηση απ την πλευρά της γνωρίζει σε ποιον οφείλει να το παροχετεύσει…

Από το 2008, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή ψήφισε τον νόμο 3723/2008 περί «Ενίσχυσης ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης», οι τραπεζίτες με την βοήθεια των κυβερνήσεων απέδειξαν στην πράξη την ικανότητα του συστήματος να ιδιωτικοποιεί τα κέρδη και να κοινωνικοποιεί τις ζημιές.
Με βάση αυτή την απλή λογική οι καλοί μας τραπεζίτες έχουν λάβει από τον κρατικό κορβανά τα εξής:

Το ποσό των 4,5 δις ευρώ για τις προνομιούχες μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που ανέλαβε το ελληνικό δημόσιο.

Το ποσό των 127,3 δις ευρώ με τη μορφή εγγυήσεων που παρείχε το ελληνικό δημόσιο για δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το ποσό των 10, 5 δις ευρώ με τη μορφή ειδικών τίτλων προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Εδώ προσθέστε και το ποσό των 2,4 δις ευρώ από το συγκεκριμένο κονδύλι που παραμένει ανεξόφλητο.

Σε χοντρές γραμμές, ότι βγαίνει από την τσέπη του εργαζόμενου αυτά τα χρόνια της καταστροφής επιστρέφει με τη μορφή εγγυήσεων και ρευστού (το οποίο προκύπτει από νέα δάνεια) στη μαύρη τραπεζική τρύπα. Και για να μην πολυλογούμε, με αυτόν τον τρόπο οι καλοί μας τραπεζίτες έχουν ενθυλακώσει το ποσό των 145 δις ευρώ! Σε αυτό το ποσό για να έχουμε ακριβέστερη εικόνα για το ποιος πληρώνει τον τραπεζίτη θα πρέπει να προσθέσουμε:

τα 125 δις ευρώ που έχουν λάβει οι τράπεζες με τη μορφή ρευστότητας από την ΕΚΤ (έκθεση Eurobank - Μάης 2012)
τα 18 δις ευρώ από το PSI
τα 50 δις ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης!
Και, προφανώς, δεν έχουμε τελειώσει. Μάλλον, τώρα αρχίζουμε…

Γιατί τώρα που οι καλοί μας τραπεζίτες έλαβαν πιστοποιητικό αντοχής (stress tests) ξεκινούν την νέα διαδικασίας κονόμας με των κωδικό «κόκκινα δάνεια». Πρόκειται για την διαδικασία που όταν ολοκληρωθεί οι τράπεζες θα έχουν μαζέψει και τα ρέστα μας. Ας δούμε με ποιον τρόπο.

Επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια

Στην εν λόγω κατηγορία εμπίπτουν και τα θαλασσοδάνεια των ευυπόληπτων Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία και αλλού, οι οποίοι τσέπωσαν το χρήμα και έριξαν στα βράχια τις επιχειρήσεις τους. Αυτοί θα αφήσουν τις χρεοκοπημένες τους επιχειρήσεις στην Τράπεζα η οποία θα αναλάβει τη διοίκηση και θα αποφασίσει αν θα την κρατήσει στη ζωή αν θα την τεμαχίσει αν σε ποιον και πόσο θα την πουλήσει.

Πέρα όμως από τους απατεώνες που έχουν κάνει την καβάτζα τους στην Ελβετία, υπάρχουν και αυτοί οι επιχειρηματίες που γονάτισαν από την κρίση και θα δουν τώρα την τράπεζα να πακετάρει τα χρέη τους με άλλα ανάλογα και να τα πουλά για ένα κομμάτι ψωμί σε αρπακτικά που κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά. Αγοράζουν από τις τράπεζες δάνεια στο 1/10 της αξίας τους και διεκδικούν στο ακέραιο την αποπληρωμή τους. Και αν δεν λάβουν χρήμα, βάζουν στο χέρι τις εγγυήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις, ακίνητα κλπ…

Κόκκινα στεγαστικά

Μετά τη σύσκεψη των τραπεζιτών στο μέγαρο Μαξίμου ο της Πειραιώς Μ.Σάλας σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Και έχει δίκιο. Γι αυτούς ενδιαφέρονται τα αρπακτικά κεφάλαια, στα οποίο οι καλοί μας τραπεζίτες ήδη έχουν πουλήσει και θα συνεχίσουν να πουλούν κόκκινα στεγαστικά δάνεια στο 20 με 30% της αξίας τους. όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και τα κόκκινα στεγαστικά περάσουν στα χέρια των αρπακτικών θα έρθει και η ώρα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών…

Προς το παρόν, οι καλοί μας τραπεζίτες ενώ τακτοποιούν υπογείως αυτές τις χοντρές επόμενες δουλειές τους οι οποίες θα αναδιατάξουν εκ βάθρων την οικονομική πραγματικότητα στη χώρα προς όφελος ελάχιστων και σε βάρος όλων των υπολοίπων, μπορούν να πουλάνε και φύκια για μεταξωτές κορδέλες υποσχόμενοι ότι θα ρίξουν ρευστό στην αγορά…

Πηγή: «Ημερόδρομος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...