Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Αριστερή πλατφόρμα ΣΥΡΙΖΑ: «Να μην υποχωρήσει στις πιέσεις η κυβέρνηση»

Σχόλιο του «dimtris-kypriotis blogspot. gr»: Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής αντιπροσωπείας και "θεσμικών" τεχνικών κλιμακίων (μιας και ο όρος τρόικα εγκαταλείπεται)των δανειστών συνεχίζονται και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το τελικό αποτελέσμα από τώρα.

 Είναι ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελική συμφωνία ούτε και στο Eurogroup  της Δευτέρας και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι και τη 12η ώρα της 28ης Φεβουαρίου που λήγει τυπικά το υπάρχον μνημόνιο. 

Επομένως θα πρέπει όλοι να είναι επιφυλακτικοί σε κρίσεις μέχρι να αποτυπωθούν οι απτές αποδείξεις της συμφωνίας, άσχετα αν από τους υπάρχοντες συμβολισμούς και τα μισόλογα αντιλαμβανόμαστε πολλά από όσα θα γίνουν αποδεκτά. 

Σκοπός όλων θα πρέπει να είναι η πίεση προς την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω από τις διακηρύξεις της, με όποια θυσία και αν απαιτηθεί, αφού αυτό είναι και το νόημα των αλλεπάλληλων μεγάλων συγκεντρώσεων που γίνονται σε όλον τον κόσμο. 

Πιστεύουμε ότι στο πνεύμα αυτό κινούνται και οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται από την αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ στο παρακάτω κείμενο.

ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Με επιφύλαξη υποδέχεται την διαπραγμάτευση για την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις, η Αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη της αριστερής πλατφόρμας επισημαίνουν ότι ακόμη δεν είναι πλήρως γνωστό τι έχει συμφωνηθεί, ωστόσο, η κατ” αρχήν συμφωνία θα αποκρυσταλλωθεί μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες.

Το μήνυμα που στέλνουν είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει μέχρι το τέλος στις θέσεις της, ώστε να μην αναιρεθεί η δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμά της για το οποίο ψηφίστηκε και το οποίο εξακολουθεί να στηρίζει ο ελληνικός λαός με τις κινητοποιήσεις του. Επισημαίνουν τον κίνδυνο ότι μία υπαναχώρηση στο πλαίσιο ενός κατ' ευφημισμόν έντιμου συμβιβασμού, μπορεί να εκληφθεί ως αδυναμία και ως επιβεβαίωση ότι η πίεση μπορεί να οδηγήσει σε άτακτη υποχώρηση.

Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι απομονωμένη αλλά αντίθετα δίνει μία μάχη έχοντας στηρίγματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στους λαούς της Ευρώπης.

Παράλληλα, εκτιμούν ότι υπό πίεση είναι η κυρίαρχη άποψη της νεοφιλελεύθερης λιτότητας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς γίνεται συνείδηση ότι δεν έχει προοπτική και ότι μπορεί να οδηγήσει στην διάλυση της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι αν η κυβέρνηση αντέξει στις πιέσεις, παραμείνει στις θέσεις της και στο πρόγραμμά της μέχρι τέλους, θα ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης λιτότητας και θα ενεργοποιήσει ανάλογες προοδευτικές εξελίξεις και σε άλλους λαούς της Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση λένε στελέχη της αριστερής πτέρυγας η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει την παραμικρή υποχώρηση σε ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά και την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Αν αρχίσεις να μπλέκεις με τεχνικά κλιμάκια…»

Ενδεικτικές είναι, πάντως, οι δηλώσεις που έκανε χθες το βράδυ στην ιστοσελίδα capital.gr, κορυφαίο στέλεχος της Αριστερής Πτέρυγας, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αν αρχίσεις να μπλέκεις με τεχνικά κλιμάκια δεν ξέρεις ποτέ πού θα καταλήξεις».

«Αυτή τη συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια που ανακοίνωσε ο Τσίπρας δεν την καταλαβαίνω. Εμείς πήγαμε εκεί για να κάνουμε μια πολιτική συμφωνία. Τα τεχνικά κλιμάκια πώς προέκυψαν;», διερωτήθηκε, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του και πρόσθεσε: «Αυτά είναι ανησυχητικά σημάδια κι επικίνδυνα. Αν αρχίσεις να μπλέκεις με τεχνικά κλιμάκια δεν ξέρεις ποτέ πού θα καταλήξεις. Θέλει πολλή προσοχή. Αυτοί εκεί είναι ειδικοί σε μανούβρες και σε τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί χωρίς να το καταλάβεις. Πας με τσέπη γεμάτη, φεύγεις με άδεια και δεν παίρνεις χαμπάρι καν πως έγινε αυτό».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...