Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Από το αμάν στο αν….

Του Θανάση Καρτερού

Ας είναι καλά το αποτέλεσμα των εκλογών και οι πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης. Γιατί έγινε ήδη ένα μεγάλο βήμα: Από τα αμάν περάσαμε στα αν. Από τη γκρίζα σιγουριά της τρόικας, των e-mail και των μνημονίων στην έγχρωμη αβεβαιότητα των διαπραγματεύσεων. Και τώρα στις καφετέριες, στο διαδίκτυο, στα κανάλια, και φυσικά στο διεθνή τύπο τα αν έχουν την τιμητική τους. Κι ο καθένας έχει ένα σενάριο, μια πρόβλεψη, μια εκτίμηση, να καταθέσει στο γενικό προβληματισμό. Αν γίνει αυτό, τότε... εκείνο.

Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση. Διότι την προηγούμενη σταθερή σταθερότητα προς τη φτώχεια και βέβαιη βεβαιότητα προς την καταστροφή, προφανώς όλοι τη σιχάθηκαν.


Ακόμα κι εκείνοι που ψήφισαν ΝΔ. Ίσως -ποιος ξέρει;- ακόμα και κάποιοι από όσους ψήφισαν Λιαρόπουλο, Θεοχάρη και Ποτάμι. Συμμετέχουν λοιπόν ασμένως στις αντιπαραθέσεις του αν οι πάντες. Πιο πολύ κι από το σάπιο πρωτάθλημα του ποδοσφαίρου συναρπάζει αυτό τον καιρό τους απανταχού Έλληνες -και όχι μόνο- η υπόθεση.

Θα πεις δεν είναι όλα τα αν το ίδιο. Ορθόν. Ο ένας σου λέει ότι αν τα στυλώσει ο Σόιμπλε,
ζήτω που καήκαμε. Ο άλλος όμως απαντά ότι αν δεν κωλώσει ο Τσίπρας, ζήτω που σωθήκαμε. Σε διάφορες παραλλαγές όλα αυτά φυσικά. Αλλά από αν σε αν, οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην κυβέρνηση συντριπτική υπεροχή μετά τις τελευταίες κινήσεις της. Αυτοί τουλάχιστον προσπαθούν, είναι το μήνυμα. Αν -να το πάλι το αν- επιμείνουν έτσι, θα πάμε καλύτερα. Άσε που παίζουν τώρα πια έννοιες και λέξεις όπως υπερηφάνεια. Λίγο το 'χετε;

Αν το καλοσκεφτείτε, αυτά τα αν είναι το ήμισυ του παντός. Είναι η γέφυρα της συμμετοχής εκατομμυρίων ανθρώπων σε όσα τους αφορούν. Είναι η λαχτάρα, η υπερένταση, και οι αμφιβολίες αν θέλετε, ενός λαού που σηκώνει κεφάλι και αισθάνεται ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Ότι κάτι αλλάζει. Και συζητάει πια όχι μόνο τα αμάν της εφορίας, του ΕΝΦΙΑ, της ανεργίας και του λουκέτου. Αλλά και τα αν μιας άλλης πορείας και ενός άλλου αύριο. Κι έτσι μια μικρή λεξούλα περιέχει μεγάλα όνειρα, μεγάλες προσδοκίες, και μεγάλους φόβους.

Αλυσίδα στο λαιμό τους πρέπει να τα περάσουν αυτά τα εκατομμύρια αν υπουργοί, βουλευτές, παράγοντες παντός είδους της νέας κατάστασης. Γιατί αν...

Πηγή: «Η ΑΥΓΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...