Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Τελικά η συμφωνία που ήθελε αλλά δεν άφησαν να υπογράψει ο κ. Βαρουφάκης ήταν καλή;

Του Σταύρου Κατσούλη

Είναι γνωστό πλέον σε όλους, ότι ο κ. Βαρουφάκης έφυγε κακήν κακώς από το Eurogroup της Δευτέρας, γιατί όπως ακούσαμε όλοι, οι "εταίροι" άλλαξαν την συμφωνία. Μάλιστα. Μέχρι εδώ κατανοητό. Αλλά αναρωτηθήκαμε ποτέ, ποια ακριβώς ήταν η συμφωνία την οποία ο κ. Βαρουφάκης ήταν έτοιμος να αποδεχθεί;

Μήπως ήταν μια συμφωνία που είχε ως περιεχόμενο την κατάργηση των μνημονίων, την διαγραφή έστω μέρους του χρέους, ή κάποια τέλος πάντων χειροπιαστή αλλαγή στις υπάρχουσες δεσμεύσεις την χώρας; Δυστυχώς όχι.

Δυστυχώς απ΄ ότι φαίνεται, η διαφωνία του κ. Βαρουφάκη, δεν είχε να κάνει με την ουσία του θέματος. Οι διαφωνίες του κ. Βαρουφάκη, είχαν να κάνουν με την λεκτική έκφραση στο κείμενο και το γεγονός ότι δεν δέχεται τελεσίγραφα.
Υποθέτουμε, ότι ο κ. Βαρουφάκης με βάση τους δικούς του ισχυρισμούς νευρίασε, όχι για το ουσιαστικό περιεχόμενο του κειμένου, αλλά διότι είχε σχεδιάσει να δεχθεί το κείμενο ελεύθερα και έντιμα, χωρίς να του πάρουν την αξιοπρέπεια.  Κατά τα άλλα όμως, δηλαδή σε ότι αφορά την ουσία του θέματος, μάλλον ο κ. Βαρουφάκης και κατ επέκταση η κυβέρνηση, μάλλον δεν έχει σοβαρές διαφωνίες...

Για του λόγου το αληθές, παρακάτω θα αναλύσουμε και στην συνέχεια θα παραθέτουμε το κείμενο (όπως δημοσιεύτηκε από το Reuters [1]) το οποίο ο Βαρουφάκης θα "υπέγραφε ευχαρίστως" και χαρακτήρισε ως "splendid document" (μετάφραση: υπέροχο έγγραφο). Διαβάστε το και δείτε εάν περιέχει το οτιδήποτε, μα το οτιδήποτε το οποίο θα μπορούσε να συμφωνήσει με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και γενικότερα έχει την τάση που θα έπρεπε να έχει το οποιοδήποτε αντιμνημονιακό κόμμα, για να μην πούμε για τις διαθέσεις του Λαού μας...

Συγκεκριμένα, το κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων:

- Στην "διαβεβαίωση ότι όποια νέα μέτρα ΔΕΝ θα αναστρέψουν τις ήδη ανειλημμένες υποχρεώσεις οι οποίες θα μείνουν χρηματοδοτημένες.". Δηλαδή με άλλα λόγια, οι μνημονιακές υποχρεώσεις θα χρηματοδοτηθούν πλήρως και κανονικότατα, κάτι που σημαίνει ότι οι φόροι θα πηγαίνουν κυρίως στους τοκογλύφους.

- Αναφέρεται στην υπόσχεση της κυβέρνησης να μείνει μακρυά από οποιαδήποτε μονομερή κίνηση.  Μπορεί μεν αυτό να μην ήταν δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όπως και να το κάνει κανείς, όταν δουλεύεις με ψυχοπαθείς όπως είναι οι γνωστοί μας προεχέχοντες χαρακτήρες του Eurogroup και γενικότερα η φασίζουσα EE/EZ απαιτούν μονομερείς κινήσεις.

- Αναφέρεται στο ότι η παρούσα κυβέρνηση θα "συνεχίσει" να δημιουργεί πρωτογενές πλεονάσματα. (Λες και υπήρξαν ήδη ή ότι αυτή η τακτική βοηθά την οικονομία μιας οποιασδήποτε χώρας σε κρίση...)

- Πιστοποιεί την υπόσχεση ότι όλα απολύτως τα χρέη, θα πληρωθούν στους δανειστές.

- Αναφέρεται στο γεγονός ότι όλο το κείμενο αποτελεί μια επιμήκυνση της δανειακής σύμβασης, της οποίας ΜΟΝΟΝ το σχέδιο βάση του νόμου 5060/2012 έχει δει ο Ελληνικός Λαός και που όπως όλοι μας ξέρουμε, εκτός από τους απάνθρωπους όρους δανεισμού, περιέχει και την άνευ όρων και αμετάκλητα παράδοση της Εθνικής μας Κυριαρχίας.

- Αναφέρεται στο ότι η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει σε "ΝΕΑ συμφωνία για ανάπτυξη", δηλαδή ένα νέο "MoU" που θέλουμε δεν θέλουμε, είναι ένα ακόμα de facto νέο μνημόνιο.

- Για μια ακόμη φορά μέσα από το κείμενο, αποδεχόμαστε με υποτέλεια (λες και δεν έχουμε εμείς το ανθρώπινο και πνευματικό δυναμικό) την ντροπιαστική "βοήθεια" των "εταίρων" για την επιτάχυνση την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Οι οποίες μεταρρυθμίσεις απ΄ όσο έχουμε δει ήδη, όχι μόνον δεν έχουν λύσει το πρόβλημα, αλλά έχουν ως λάδι στην φωτιά φέρει την Πατρίδα μας στο χείλος της καταστροφής.

- Τέλος, το κείμενο αναφέρεται στον επικείμενο ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ, ο οποίος επιπροσθέτως με το παραπάνω,θα έχει τους δικούς του όρους (δηλαδή κάποιας μορφής μνημόνιο/συμφωνία/συμβόλαιο/συνθήκη). Μάλιστα χρησιμοποιείται ο όρος "ενδιάμεσος" ή "μεσοπρόθεσμος", που σημαίνει εμμέσως, ότι επίκεινται και περαιτέρω μέτρα.

Αυτά λοιπόν, ο κ. Βαρουφάκης δεν είχε κανένα πρόβλημα να τα υπογράψει. Τουλάχιστον έτσι μας λέει. Μάλιστα, νευρίασε που δεν είχε την ευκαιρία να τα υπογράψει.  Συγκρίνετε τα λοιπόν, με τον καθαρό και κρυστάλλινο τρόπο που το Ε.ΠΑ.Μ. προτείνει να αντιμετωπισθούν αυτά τα θέματα και κρίνετε μόνοι σας.

Και τι έγινε τελικά; Αυτήν την συμφωνία, που στην ουσία εμπεριέχει ΟΛΕΣ μα ΟΛΕΣ τις μνημονιακές δεσμεύσεις, οι "εταίροι" μας, την απέρριψαν με την "τρίπλα" που έκαναν στο Eurogroup. Δύο τινά υπάρχουν: Είτε βλέπουμε ένα πολύ καλό θέατρο, είτε, βλέπουμε ένα πολύ κακό θέατρο. Τις επί μέρους σκοπιμότητες, του ηθοποιούς και τον απώτερο σκοπό του καθενός τους, υποθέτουμε ότι θα τις μάθουμε οσονούπω...

Το μόνο που μπορεί να ελπίσει κανείς, είναι ότι ο όλος τρόπος που εξελίχθηκε η όλη κατάσταση, αποτελεί μέρος της τακτικής της κυβέρνησης. Αλλά τότε, καλό θα ήταν να έχουν ένα πλήρες σχέδιο εξόδου από την ΕΕ & ΕΖ. Και αυτό, μέχρι στιγμής δεν το είδαμε, και ούτε έχουμε κάποια ένδειξη ότι υπάρχει και ούτε έχουμε δει την πιο σημαντική παράμετρο κάποιου τέτοιου σχεδίου, που είναι η ενδυνάμωση του Λαού προς την κατεύθυνση αυτή και η τιμωρία των ενόχων, που θα απονομιμοποιήσει το όλο υφιστάμενο νομικό πλάισιο.

Ας ελπίσουμε ότι έστω, αυτό είναι ένα επτασφράγιστο μυστικό, για το καλό μας και ότι κάποια στιγμή θα αφήσουν να εμπλακεί και ο ίδιος ο Λαός μας σε αυτά, με ανοιχτά χαρτιά πλέον... Αλλιώς, είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα, ο Λαός θα πάρει τα πράγματα στα χέρια του.

Ακολουθεί το αγγλικό κείμενο [1] της συμφωνίας που θα δεχόταν ευχαρίστως ο κ. Βαρουφάκης και η ομάδα του:

Draft 15 Feb – close of business

Today, the Eurogroup took stock of the current situation in Greece, based on intensive dialogue between the new Greek authorities and the Institutions.

The Greek authorities have expressed their commitment to a broader, socially just and stronger reform process aimed at durably improving growth prospects. In particular, the Hellenic Government commits to implementing long overdue reforms to tackle corruption and tax evasion, and upgrade the public administration. It announced its intention to take urgent action to ensure a fairer and more effective tax system and to contain the humanitarian crisis. It will ensure that any new measures do not reverse existing commitments and are fully funded. It will refrain from unilateral action and will work in close agreement with its European and international partners.

Greece will fully respect its commitments to partners to ensure sound and sustainable public finances, by reaching and then sustaining sizeable primary balances. The feasibility of reaching the fiscal target for 2015 will be considered in light of evolving economic circumstances. Measures for reducing the debt burden and achieving a further credible and sustainable reduction of the Greek debt-to-GDP ratio should be considered in line with the commitment of the Eurogroup in November 2012.

At the same time, the Greek authorities reiterated their unequivocal commitment to the financial obligations to all their creditors.
The above forms a basis for an extension of the current loan agreement, which could take the form of a [four-month] intermediate programme, as a transitional stage to a new contract for growth for Greece, that will be deliberated and concluded during this period.
When considered useful, the European Commission will provide technical assistance to Greece to strengthen and accelerate the implementation of reforms.

The Eurogroup invites the Institutions to continue technical work with the Greek authorities, including to identify intermediate financing needs, how they will be covered and the appropriate conditionalities. The Institutions will report to the Eurogroup by [21] February.

[1] http://www.reuters.com - TEXT-Financing proposal Greece says could have accepted - http://www.reuters.com/article/2015/02/17/eurozone-greece-proposal-idUSL5N0VR0Z720150217

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...