Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Η φρικτή ευρωπαϊκή πραγματικότητα σε μια είδηση

Tου Καρτέσιου

Διαβάζω στην ιστοσελίδα του MEGA την εξής είδηση: «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει το “πρόβλημα” που, όπως αναφέρουν, δημιουργεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης όσον αφορά στην αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Αθήνα και τους εταίρους της στην ΕΕ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Όπως αναφέρει μία από τις πηγές του πρακτορείου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα πως ο Γιάννης Βαρουφάκης πρέπει να χαμηλώσει τους τόνους για να υπάρξει επιτυχές αποτέλεσμα στις συνομιλίες.

Άλλοι, ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πρόβλημα έγκειται περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο στον Γιάννη Βαρουφάκη, που δεν είναι μέλος του κόμματος παρότι εξελέγη με το ψηφοδέλτιό του.

Επικαλούνται τις τριβές της κυβέρνησης Τσίπρα με τη Γερμανία για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και την πρόσφατη σύγκρουσή του με τους ηγέτες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Οι ίδιοι αξιωματούχοι της ΕΕ τόνισαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί, να μην επιδιώκουν συγκρούσεις, να καθησυχάζουν τις αγορές και να μην τις αναστατώνουν, να ασχολούνται με τους αριθμούς και όχι με συνθήματα, όπως μεταδίδει το Reuters».

Δεν έχει αρχή και τέλος αυτό το έκτρωμα. Ο Γιούνκερ κάνει παρατηρήσεις στον Έλληνα πρωθυπουργό για υπουργό της κυβέρνησής του. Του λέει να είναι καλό παιδί, να χαμηλώσει τους τόνους, ίσως και το βλέμμα όταν συναντά τον Σόιμπλε, για να «υπάρξει επιτυχές αποτέλεσμα στις συνομιλίες». Τα οικεία πρόσωπα. «Προτιμούμε τα οικεία πρόσωπα στην εξουσία». Ας ψηφίζουν οι λαοί όποια πρόσωπα θέλουν. Αν δεν ταιριάζουν οι επιλογές των λαών με τις προτιμήσεις των Γιούνκερς τότε το πρόβλημα θα το έχουν οι λαοί. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρα γραμμένο στα ταμεία της ευρωζώνης. Ή θα στείλετε να πάρει τα λεφτά εκείνον που εμείς γουστάρουμε ή δεν παίρνετε ούτε μισό ευρώ. Μέχρι να γίνετε κι εσείς σαν αυτούς που γουστάρουμε.

Αυτό το έκτρωμα δεν έχει ίχνος διακριτικότητας. Χαλάει το «καλό κλίμα» των διαπραγματεύσεων η έγερση του ζητήματος των αποζημιώσεων από τη Γερμανία. Ναι, χρωστάει η Γερμανία, αλλά η Γερμανία ποτέ δεν ξεπληρώνει. Κι όχι μόνο δεν ξεπληρώνει, αλλά δεν ανέχεται καν να της θυμίζουν τα χρέη της, τις δολοφονίες της, τον Χίτλερ της, τους πολέμους της. Η Γερμανία απαιτεί να υπάρχουν στην παγκόσμια μνήμη μόνο οι νίκες της και όχι οι ήττες της. Μόνο η δύναμή της και όχι τα χρέη της. Η Γερμανία απαιτεί, επειδή μπορεί να το κάνει. Επειδή την αφήνουν να το κάνει. Επειδή με την πρώτη ευκαιρία εξαγοράζει κυβερνήσεις ολόκληρες, πολιτικούς με την οκά και δελφίνους ηγετίσκους για να προετοιμάζει τη συνέχιση της δύναμής της στο μέλλον.

Αυτό το έκτρωμα ζέχνει πτωματίλα και ξερνάει σκουλήκια. «…οι υπουργοί Οικονομικών οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί, να μην επιδιώκουν συγκρούσεις, να καθησυχάζουν τις αγορές και να μην τις αναστατώνουν, να ασχολούνται με τους αριθμούς και όχι με συνθήματα, όπως μεταδίδει το Reuters». Όχι μόνο να μην ασχολούνται με συνθήματα, αλλά ούτε με συναισθήματα, με ανθρωπιστικές κρίσεις, με αλληλεγγύη και άλλα ποιητικά. Οι υπουργοί οφείλουν να ασχολούνται με τους αριθμούς. Των κερδών και ουδέποτε των νεκρών. Των κερδών απ’ όπου κι αν προέρχονται. Όπως κι αν παράγονται. Από στρατιές δούλων. Από το στύψιμο των φτωχών. Απ’ το ξεκλήρισμα λαών. Οι υπουργοί Οικονομικών να είναι Ταμίες. Νέτα σκέτα. Όχι πολιτικοί, όχι συνθήματα, όχι συναισθήματα.

Αυτό το έκτρωμα είναι η φρικτή σημερινή ευρωζώνη. Των στυγνών και στεγνών αριθμών. Της αδιαφορίας των παράπλευρων απωλειών. Ένας ιστός αράχνης που λάμπει τόσο, όσο για να θαμπώσει τον κάθε ξιπασμένο που λιγουρεύεται λικέρ στα ευρωπαϊκά σαλόνια, χειροφιλήματα στην «εξοχότατη» Μέρκελ και γονυκλισίες στον λυκόστομο Σόιμπλε.

Σιχάματα, μας μπλέξατε άσχημα. Μόνο το αργοφάγωμά σας από τις Ερινύες θα μας ικανοποιούσε, αλλά κι αυτές σιχαίνονται τη γεύση σας.

Δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο «ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...