Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Henry Porter: "Τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν είναι δικά μας για να τα κρατάμε"

Άρθρο στον Observer για την επιστροφή των "ελγίνειων" στην Ελλάδα


Με σημερινό του άρθρο στον Observer (την Κυριακάτικη έκδοση του Guardian), ο Henry Porter, ανακινεί το θέμα της επιστροφής των "μαρμάρων" του Παρθενώνα. Ο αρθρογράφος αντικρούει τα ούτως ή άλλως παλιά επιχειρήματα υπέρ της παραμονής των ελληνικών αρχαιοτήτων στο Βρετανικό Μουσείο λέγοντας ότι η έλλειψη ενός αξιοπρεπούς μουσείου, η ατμοσφαιρική μόλυνση και οι κακές συνθήκες δεν υφίστανται πλέον. Γράφει επίσης οτι και το επιχείρημα ότι "θα δημιουργηθεί ένα κακό προηγούμενο" δεν στέκει, διότι τα αντικείμενα άλλων πολιτισμών τα οποία κατέχουν ξένα μουσεία, είναι αναλογικά πολύ λιγότερα από ότι τα ελληνικά.

Αφορμή για το άρθρο, όπως λέει ο ίδιος ο Porter, ήταν η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και η παράδοσή της στο Λονδίνο και αναπτύσσει τη μεγάλη προσφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό ακόμη και τώρα, στην εποχή της οικονομικής κρίσης.
"Στο όνομα όλων όσων έχει προσφέρει η Ελλάδα στον δυτικό πολιτισμό, στην ιδέα της Δημοκρατίας, τους Ολυμπιακούς, τις επιστήμες, της τέχνης και της αρχιτεκτονικής, θα πρέπει να δούμε κατάματα την αλήθεια: τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν είναι δικά μας για να τα κρατάμε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...