Του Δημήτρη Μηλάκα
Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο
παρουσίασε εύχαρις και χαμογελαστός ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος
Σταϊκούρας, η κυβέρνηση «μετρά» στα 340 εκατ. ευρώ και 2,8 δισ. ευρώ το
πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 και 2014 αντίστοιχα. Για να δούμε λίγο
καλύτερα πόσο μας κοστίζει αυτό το… θαύμα.
Πρώτον και κύριο, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι βασικοί παράμετροι της δυστυχίας που παράγουν οι πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση παραμένουν αναλλοίωτες:
● Η ανεργία θα παραμείνει εκρηκτική στο 27%, ενώ το 2014 αναμένεται να υποχωρήσει στο 26% (σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΓΣΕΕ και παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης, η ανεργία θα κινηθεί γύρω στο 30%).
● Το δημόσιο χρέος υπολογίζεται ότι από 321 δισ. ευρώ φέτος θα σημειώσει
ανεπαίσθητη αποκλιμάκωση το 2014 στα 319,4 δισ. ευρώ, ήτοι 174,5%
του ΑΕΠ. (Με άλλα λόγια, παρά τα χαράτσια, το ξεπούλημα και την εξαΰλωση των
δημόσιων παροχών, το χρέος εξακολουθεί να παραμένει κι αυτό αναλλοίωτο).Πρώτον και κύριο, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι βασικοί παράμετροι της δυστυχίας που παράγουν οι πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση παραμένουν αναλλοίωτες:
● Η ανεργία θα παραμείνει εκρηκτική στο 27%, ενώ το 2014 αναμένεται να υποχωρήσει στο 26% (σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΓΣΕΕ και παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης, η ανεργία θα κινηθεί γύρω στο 30%).
Δεύτερον, πάντα σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση αναμένει επιπλέον έσοδα 2,5 δισ. ευρώ το 2014 και μείωση των δαπανών κατά 3,1 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά με απλά λόγια θα προέλθουν από:
● Χαράτσια (ναι, υπάρχουν και άλλα μέτρα από αυτά που τόσες φορές έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός) σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελευθέρους επαγγελματίες και εξαφάνιση και των τελευταίων ιχνών φοροαπαλλαγής.
● Εκμηδένιση των κοινωνικών δαπανών με βασικά θύματα την υγεία (όποιος δεν έχει πεθαίνει) και την παιδεία.
Τρίτον, παρά την προαναγγελλόμενη νέα επιδρομή εναντίον των γνωστών υποζυγίων – και παρά τις προβλέψεις του Σταϊκούρα για το πρωτογενές πλεόνασμα – διεθνείς παρατηρητές βλέπουν ότι το πρόγραμμα δε βγαίνει και η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο δανεικών:
Ο Γερμανός οικονομολόγος πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών, DIW, Μαρσέλ Φράτσερ, εκτιμά πως η χώρα θα χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια άνω των 10 δισ. ευρώ. «Οι Έλληνες – είπε – θα χρειαστούν βοήθεια και μετά το 2015, η οποία θα είναι σαφώς υψηλότερη από τα 10 δισ. ευρώ που υπολογίζει το ΔΝΤ».
Με απλά λόγια οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί περί του πλεονάσματος είναι για τα μάτια του κόσμου, καθώς όλοι (μα όλοι) οι δανειστές μας συμφωνούν ότι το πρόγραμμα δε βγαίνει.
Ο Σόιμπλε, ακόμη και κατά τη γερμανική προεκλογική περίοδο, είχε μιλήσει για πάνω από 11 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί επιπρόσθετα η Ελλάδα, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες είχαν μιλήσει για πάνω από 70 δισ. (νέα δάνεια, για να μην ξεχνιόμαστε) που θα χρειαστεί η χώρα μας μέχρι το 2020.
Την ίδια γνώμη έχουν και οι Αμερικανοί (ΔΝΤ), οι οποίοι επιμένουν να κουρευτεί το ελληνικό χρέος (το οποίο κρατούν κατά κύριο λόγο οι Γερμανοί).
Ξεπούλημα
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η χώρα εξακολουθεί – και με πλεονασματικό προϋπολογισμό – να βρίσκεται στη μέγγενη του χρέους, ευάλωτη στις απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι ωθούν στην όσο - όσο εκποίηση δημόσιων πόρων:
● Ο ΟΠΑΠ (ξε)πουλήθηκε με τίμημα τα έσοδά ενός - δύο χρόνων.
● Ο ΔΕΣΦΑ (ξε)πουλήθηκε με τίμημα που οι Αζέροι θα αποπληρώσουν μόλις σε ένα χρόνο αξιοποιώντας τις υποδομές του.
● Νερά: δρομολογείται το (ξε)πούλημα ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ με τρόπο που η χώρα θα πληρώσει και από πάνω.
● (Ξε)πούλημα (171 εκατ. ευρώ) σε ιδιωτικά συμφέροντα του λιγνιτικού κοιτάσματος στη Βεύη, η αξία του οποίου υπολογίζεται σε πάνω από 3 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη ΔΕΗ, που προορίζεται να είναι ο αποκλειστικός πελάτης του λιγνίτη, δεν επετράπη να λάβει μέρος στο διαγωνισμό.
Συμπέρασμα: Είναι πολύ απλό για την κυβέρνηση να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα: αρκεί να μην (εκ)πληρώνει τις υποχρεώσεις του κράτους και να ξεπουλά τη δημόσια περιουσία. Αυτή είναι όμως η αποστολή μιας κυβέρνησης;
Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου