Του Δημήτρη Μηλάκα
Μάλλον κάτι θα είχαν ακούσει οι συνέταιροι στην κυβέρνηση
Σαμαράς και Βενιζέλος για την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Την
έκθεση – πιλότο για την πορεία και τις επιλογές της ελληνικής οικονομίας, η
οποία βγήκε στον αέρα (ειρωνεία της τύχης) την ίδια ώρα που ο ένας (Σαμαράς)
μιλούσε για «αισιοδοξία» και ο άλλος (Βενιζέλος) «απέκλειε τη λήψη νέων
μέτρων».
Πιστεύοντας ακράδαντα ότι τόσο ο Σαμαράς όσο και ο συνέταιρός του Βενιζέλος είναι περπατημένα άτομα στην πολιτική πιάτσα, αποκλείουμε την περίπτωση να πιάστηκαν στα πράσα από τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ.
Και οι δύο τους γνωρίζουν
πολύ καλά τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και έχουν την απόλυτη επίγνωση των
συνταγών (του ΔΝΤ) που έχουν συμφωνήσει να εφαρμόσουν. Έτσι λοιπόν, όταν κατά
την πανηγυρική συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου ο Σαμαράς έλεγε γιαΠιστεύοντας ακράδαντα ότι τόσο ο Σαμαράς όσο και ο συνέταιρός του Βενιζέλος είναι περπατημένα άτομα στην πολιτική πιάτσα, αποκλείουμε την περίπτωση να πιάστηκαν στα πράσα από τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ.
«αισιοδοξία», «ανάπτυξη» «διατήρηση των πλεονασμάτων» και ο Βενιζέλος για «μετατροπή των πλεονασμάτων σε κοινωνικό μέρισμα» ήξεραν πολύ καλά ότι λένε ψέματα.
Τα ψέματα των συνεταίρων αποδεικνύονται από το «λογαριασμό» που εκείνη την ώρα έβγαζε στη δημοσιότητα με την έκθεσή του το ΔΝΤ. Ας τον δούμε συνοπτικά:
Aθροιστικά την τετραετία 2014-2017 το δημοσιονομικό κενό τοποθετείται στα 7,7 δισ. ευρώ απαιτούνται επιπλέον μέτρα 5,7 δισ. ευρώ για να κλείσει το κενό της διετίας 2015-2016.
H πορεία προσαρμογής για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας θα πρέπει να αποσκοπεί στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων τουλάχιστον 2,75 δισ. ευρώ(1,5% του ΑΕΠ) το 2014, 5,65 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) το 2015 και 8,9 δισ. ευρώ (4,5% του ΑΕΠ) το 2016.
Μετά τον Μάη του 2015 η τρύπα χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος φτάνει στα 12,6 δισ.
Το χρέος θα κορυφωθεί στο περίπου 174% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, για να αποκλιμακωθεί στο 128% του ΑΕΠ το 2020 και στο 117% του ΑΕΠ το 2022,
η κόπωση στην προσαρμογή είναι πλέον εμφανής και όσο προχωρά το πρόγραμμα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε αξιοσημείωτη αύξηση σε μισθούς και συντάξεις από τα σημερινά επίπεδα για την περίοδο μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2016.
Oι ελληνικές αρχές θα επανεξετάσουν την ανάγκη για περαιτέρω μεταρρύθμιση (βλέπε μειώσεις) των συντάξεων για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του ασφαλιστικού συστήματος.
Eίναι ζωτικής σημασίας η εξάλειψη των περιορισμών σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις.
Προαναγγέλλονται αλλαγές (μειώσεις) στον κατώτατο μισθό με μείωση των ωριμάνσεων.
Με πιο απλά λόγια: Όλα τριγύρω (οι υπουργοί στις καρέκλες τους) αλλάζουνε κι όλα (τα μέτρα) μένουν. Και βαραίνουν και πολλαπλασιάζονται…
Πηγή: «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου