Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Στην καγκελαρία υπό ένα καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων

Του Γιώργου Δελαστίκ

Ακόμη και οι Άγγλοι των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου συμμετείχαν στην ενορχηστρωμένη από τους Γερμανούς εκστρατεία ασφυκτικών πιέσεων εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εν όψει της χθεσινοβραδινής συνάντησής του με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. «Η Ελλάδα γλιστράει προς την καταπακτή του ενιαίου νομίσματος - Εκτός και αν ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάξει πορεία, οδηγεί τον ελληνικό λαό εκτός του ευρώ(!)» ήταν ο τίτλος και ο υπότιτλος του κύριου άρθρου της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας το Σάββατο. «Αυτό που γίνεται διαρκώς καθαρότερο είναι ότι όποια και αν είναι τα λάθη των πιστωτών, οι ελληνικές αρχές αποδεικνύονται αναξιόπιστοι εταίροι στις διαπραγματεύσεις» έγραψαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Με το γνωστό βρετανικό ύφος, το άρθρο αρχίζει πομπωδώς με μια θέση για να καταλήξει τάχιστα στην αντίθετη! «Αν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο δημοσίως συμφωνούν όλες οι πλευρές στην ελληνική κρίση, είναι ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να μείνει στην Ευρωζώνη. Κάθε μέρα όμως που περνάει χωρίς οι ελληνικές αρχές και οι δανειστές τους να βρίσκουν ακόμη και μια κοινή βάση συζήτησης, εκείνη η έξοδος (σ.σ. από το ευρώ) έρπει διαρκώς και πιο κοντά» γράφει στην αρχή του άρθρου. Εν πάση περιπτώσει, θα μπορούσε κανείς να αναδείξει τις στενές επιχειρηματικές σχέσεις των Αγγλων των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» με τους Γερμανούς, οι οποίοι μάλιστα επί χρόνια τύπωναν κάθε μέρα και έκδοση της εφημερίδας στα Γερμανικά, η οποία έκλεισε σχετικά πρόσφατα, συνεχίζοντας στο Διαδίκτυο. Αλλώστε ακόμα και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» καταλήγουν στο ίδιο άρθρο να γράψουν ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πρώτη αναχώρηση (σ.σ. μιας χώρας-μέλους από την Ευρωζώνη) θα αύξανε την κερδοσκοπία γύρω από μελλοντικές αναχωρήσεις, καθιστώντας δυσκολότερους τους χειρισμούς με μελλοντικά προβλήματα χρέους».

Την ίδια μέρα όμως, το Σάββατο, το επίσης βρετανικό περιοδικό «Εκόνομιστ» είχε και αυτό ένα βίαιο κύριο άρθρο εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης. «Η ελληνική κρίση δεν είναι απλώς ένα οικονομικό μπάχαλο. Ολοένα και περισσότερο γίνεται και γεωπολιτικό μπάχαλο, επίσης» άρχιζε το άρθρο του αγγλικού περιοδικού και συνέχιζε: «Ο Αλέξης Τσίπρας... έχει αρχίσει να τραβάει σκληρούς πολιτικούς μοχλούς -από το να προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια του Βλαντιμίρ Πούτιν μέχρι του να ζητάει πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία- πιστεύοντας ότι με αυτό κάπως θα αποσπάσει παραχωρήσεις από τους υπόλοιπους της Ευρωζώνης. Αυτή η πνοή εκβιασμού έχει εξοργίσει τους πολιτικούς της Ευρώπης» τόνιζε ο «Εκόνομιστ». Συνέχιζε στο ίδιο επιθετικό στυλ: «Ακριβώς τώρα η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να προτιμάει να πετάει στον αέρα εμπρηστικές πολιτικές μπηχτές» παρά να προσπαθεί να βρει έναν συμβιβασμό με τους εταίρους της, έγραφε το αγγλικό περιοδικό.

«Ο Τσίπρας παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Τροφοδοτώντας το υπερανεπτυγμένο αίσθημα των Ελλήνων περί κατατρεγμού (και οι ιστορικές απαιτήσεις κατά της Γερμανίας έχουν μια κάποια νομιμότητα), φουντώνει φλόγες που σύντομα μπορούν να τεθούν εκτός ελέγχου» προσθέτει απειλητικά: «Επιτιθέμενοι εναντίον της Γερμανίας, οι Έλληνες αποξενώνουν τον μεγαλύτερο δανειστή τους - και τη χώρα ακριβώς της οποίας την υποστήριξη χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλης για να κερδίσουν από την Ευρωζώνη μια ανάπαυλα» επισημαίνει ο «Εκόνομιστ», ερχόμενος στην ουσία που είναι «κάτω τα χέρια από τη Γερμανία!». Το αγγλικό περιοδικό, εναρμονιζόμενο με τη γερμανική γραμμή και με τον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που έχει αναλάβει το σχετικό καθήκον, αποφάσισε να... συμμετάσχει και αυτό τόσο στη σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης όσο και στις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ!

Δίνει, λοιπόν, τις σχετικές οδηγίες στον Αλέξη Τσίπρα: «Ο Έλληνας ηγέτης έχει γοητεία και θα μπορούσε να τα πάει έξοχα με την κ. Μέρκελ - αρκεί να είναι έτοιμος να απαρνηθεί τον εκβιασμό και να δείξει ότι μπορούν να τον εμπιστευθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι του. Θα μπορούσε να κάνει μια καλή αρχή αντικαθιστώντας τον φλύαρο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με κάποιον πιο πραγματιστή. Θα ήταν μια καλή συμβουλή επίσης να ξεφορτωθεί τον εθνικιστή εταίρο του στον (κυβερνητικό) συνασπισμό, τους ΑΝΕΛ, αντικαθιστώντας τους με το μετριοπαθέστερο Ποτάμι»!!! Είναι απύθμενο το θράσος όχι τόσο και όχι μόνο των Άγγλων δημοσιογράφων του «Εκόνομιστ», αλλά πρωτίστως των Γερμανών και ιδίως του Σουλτς, του προέδρου της Ευρωβουλής, που θεωρούν ότι έχουν αποκτήσει το δικαίωμα να καθορίζουν αυτοί τη σύνθεση των ελληνικών κυβερνήσεων! Στον Καιάδα της εθνικής αξιοπρέπειας μας έριξαν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Θα μας βγάλει άραγε ο Τσίπρας από αυτή την άβυσσο;

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα  «ΕΘΝΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...