Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Στις σχέσεις μας με την Τουρκία, για μια ακόμη φορά, τίποτα δεν αλλάζει

Του Δημήτρη Κυπριώτη

Δυστυχώς και με αυτήν την κυβέρνηση, φαίνεται ότι «τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα», σε ότι αφορά τις διμερείς σχέσεις μας με την Τουρκία.

Και αυτό δεν το ισχυριζόμαστε επειδή θέλουμε να είμαστε μεμψίμοιροι ή “αντιπολιτευτικοί”. Κάθε άλλο, αφού στην αρχή της πορείας του ο νέος ΥΠΕΞ είχε δηλώσει και είχε αποδείξει έμπρακτα, ότι η γνωστή ελληνική  πολιτική του κατευνασμού έναντι της γείτονος, έχει περάσει πλέον ανεπιστρεπτί. 

Και αυτήν τη δήλωσή του, όσο και τις έντονες και σωστές έγγραφες καταγγελίες που είχε εκδηλώσει προς όλες τις κατευθύνσεις, όταν η Τουρκία ανακοίνωσε δέσμευση του «μισού Αιγαίου» για ασκήσεις, τις είχαμε επικροτήσει.

Από τότε όμως μέχρι σήμερα η τακτική του Υπουργείου Εξωτερικών  έχει αλλάξει, αφού περάσαμε και πάλι στα γνωστά  λημέρια  του καλοπιάσματος της Τουρκικής πλευράς, άσχετα αν η αδιαλλαξία που επιδεικνύεται από εκεί, σε τίποτα δεν έχει μεταβληθεί.

Έρχεται δηλαδή η σημερινή κυβέρνηση να συνεχίσει το ίδιο λάθος στο θέμα των ελληνοτουρκικών θέσεων που έκαναν σχεδόν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ενώ η Άγκυρα ακολουθεί  σταθερά και τηρεί με ακρίβεια τη γνωστή επιθετική της πολιτική, με την οποία αμφισβητεί σύνορα, παραβιάζει διεθνείς συνθήκες και προσπαθεί με κάθε ευκαιρία να δημιουργεί τετελεσμένα στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, η Αθήνα από τη δική της πλευρά, υιοθετεί τη γνωστή πολιτική του κατευνασμού.

Μία πολιτική που σε κάθε πρόκληση της Άγκυρας, η Αθήνα απαντάει με τα γνωστά και διαβήματα και τις ρηματικές διακοινώσεις που είναι χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα, ενώ στη συνέχεια κάθε επεισοδίου κάθεται σε τραπέζι διαλόγου, με βάση τα τετελεσμένα που έχει δημιουργήσει ήδη η Άγκυρα.

Έτσι λοιπόν για μια ακόμη φορά, την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μια ευρεία σύσκεψη με θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που πρόκειται να συζητηθούν στο διάλογο που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες με την Τουρκία. 

Και  ο διάλογος αυτός γίνεται, όταν λίγες ημέρες πριν, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, είχαν προβεί σε αλλεπάλληλες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Αυτήν τη φορά όμως, δεν σημειώθηκαν μόνο αυτά τα «παρατράγουδα». Οι προκλήσεις  μεταφέρθηκαν ταυτόχρονα  και σε ένα άλλο ακόμη επίπεδο, το θρησκευτικό, όταν στο προαύλιο της  Αγίας Σοφίας  διοργανώθηκαν μουσουλμανικές τελετές, με προφανή σκοπό να προκαλέσουν τα συναισθήματα των Χριστιανών, αλλά και να υποδαυλίσουν την έναρξη του νέου διαλόγου.

Όμως και για τις δύο αυτές  περιπτώσεις, η κυβέρνηση απέφυγε να προβεί στην ελάχιστη διπλωματική κίνηση, ενώ απέφυγε να κάνει ακόμη και το παραμικρό διπλωματικό σχόλιο, μην τυχόν και διαταράξει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όταν η άλλη πλευρά δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να το κάνει και μάλιστα με όσο το δυνατό περισσότερο εκκωφαντικό τρόπο.

Για αυτό είπαμε από την αρχή. «Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα»!

Ο Δημήτρης Κυπριώτης είναι μέλος της Επιτροπής Επιτελικού Σχεδιασμού του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...