Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Ποια είναι τα προτάγματα του Ε.ΠΑ.Μ;


Τα προτάγματα του Ε.ΠΑ.Μ βγήκαν μέσα από εντυπωσιακή σύγκρουση. Καμία πολιτική υπάρχουσα δύναμη δεν θεώρησε ότι πρέπει να επενδύσει στα συγκεκριμένα προτάγματα. Αυτό το λέμε και θα πρέπει πάρα πολύ να το τονίσουμε και να το υπογραμμίσουμε. Τα προτάγματα λοιπόν του Ε.ΠΑ.Μ τα ανέδειξε ο ίδιος ο λαός είτε στο πρόσωπο των ανθρώπων που τα υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή είτε αυθόρμητα κατεβαίνοντας στις πλατείες, μέσα από τις διαδηλώσεις του και τις διαμαρτυρίες του.

5 ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Το πρώτο είναι ότι πρέπει επιτέλους
 να γλιτώσουμε από το χρέος. Πρέπει δηλαδή να πούμε ότι δεν μπορούμε να το αναγνωρίσουμε. Δεν αναγνωρίζουμε αυτό το χρέος, δεν είναι δικό μας αυτό το χρέος. Δεν χρωστάει ο ελληνικός λαός σε κανέναν και άρα δεν οφείλει να πληρώσει απολύτως τίποτα. Αυτό μπορούμε να το τεκμηριώσουμε και με το διεθνές δίκαιο. Δεν είναι απλά μια κυριαρχική πράξη του ελληνικού λαού και βαθύτατης δικαιοσύνης για τον ελληνικό λαό αλλά είναι και ένα δικαίωμα που παρέχει το διεθνές δίκαιο.

Το δεύτερο είναι ότι μέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης, μας είναι αδύνατο να ανατάξουμε την ελληνική οικονομία. Μας είναι αδύνατο να βρούμε τρόπο να στηρίξουμε τον ελληνικό λαό και την κοινωνία. Δεν υπάρχει τρόπος. Να πούμε κάτι εδώ. Οι παλιοί οικονομολόγοι, πριν από την εποχή της παντοκρατορίας του νεοφιλελευθερισμού που οδήγησε στην πνευματική αποβλάκωση τις οικονομικές σπουδές, έλεγαν ότι «μία οικονομία χαρακτηρίζεται από δύο πράγματα. Από τη σημαία της και από το νόμισμά της. Και στο εθνικό σου νόμισμα συμπεριφέρεσαι με τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι στη σημαία σου». Άρα, η εκχώρηση του εθνικού σου νομίσματος είναι μια πράξη εκχώρησης κυριαρχίας πάρα πολύ σοβαρή για το λαό. Για να το κάνει αυτό ένας λαός, θα πρέπει να έχει πολύ απτά πλεονεκτήματα. Θα πρέπει δηλαδή να έχει εξασφαλίσει ανταλλάγματα τέτοια που εξισορροπούν αυτό το χάσιμο κυριαρχίας με τέτοιο τρόπο ώστε πραγματικά να του διασφαλίσει την ευημερία και την πρόοδό του.

Ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που δόθηκαν όταν εκχωρήσαμε κάτι τόσο σοβαρό; Είναι σαν να κάναμε σκουπίδι τη σημαία και μάλιστα με τους χειρότερους δυνατούς όρους γιατί ο κ. Σημίτης και οι πολιτικοί εκείνης της εποχής μας έβαλαν με τους χειρότερους δυνατούς όρους στο ευρώ και με πλαστά στοιχεία, αυτό είναι το λιγότερο όμως, διότι πλαστή είναι όλη η πολιτική τους, οπότε δεν έχει νόημα να συζητάμε για αυτά τα πράγματα, και δεν είδαμε κανένα καλό. Ίσα ίσα μας αποκάλυψαν τώρα ότι χάσαμε περίπου το 60% της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, τσακίστηκε ολόκληρη η βιομηχανική και η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας, ακόμη και η ενεργειακή βάση. Τα τελευταία 3-4 χρόνια, η ενεργειακή απόδοση της ελληνικής οικονομίας ακόμη και σε επίπεδο ηλεκτρισμού, έχει πέσει κατά 17 – 20%. Αυτό είναι καταστροφή. Σ’ αυτές τις συνθήκες μας λένε ωστόσο ότι μονόδρομος είναι αυτό το πράγμα. Θα ήθελα να πω ότι είναι τόσο μονόδρομος όσο είναι μονόδρομος για ένα λαό να είναι δούλος. Αν θεωρήσουμε ότι είναι μονόδρομος για ένα λαό να είναι δούλος, τόσο μονόδρομος είναι και το ευρώ.
Άρα λοιπόν λέμε -αυτό είναι το δεύτερο πρόταγμά μας- ότι πρέπει να ανακτήσουμε την ελευθερία μας ως λαός για να μπορούμε να ανακτήσουμε την οικονομία μας. Να πάρουμε στα χέρια μας τις τύχες μας και να αρχίσουμε να ανοικοδομούμε την οικονομία που ισοπεδώθηκε ολοκληρωτικά και μαζί της την κοινωνία.

Το τρίτο βασικό είναι ότι πρέπει
 να επαναφέρουμε όλες τις αδικίες που έγιναν από το μνημόνιο 1 και πέρα. Δηλαδή από τον Μάιο του 2010 και μετά. Δεν είναι δυνατόν να βιώνουμε αυτή την κατάσταση. Πρέπει όλο το καθεστώς ανομίας που οικοδομήθηκε στα μνημόνια, στις δανειακές συμβάσεις, στις δεσμεύσεις και υπογραφές που έχουν πέσει να ακυρωθούν και να έρθουμε στην προτέρα κατάσταση. Όχι για να μείνουμε εκεί. Αλλα για να μπορέσουμε τουλάχιστον αποκαθιστώντας τις πιο βαριές ανομίες που έγιναν σε βάρος του ελληνικού λαού, να ξεκινήσουμε μια νέα πορεία σ’ αυτόν τον τόπο.

Το τέταρτο πρόταγμα είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε
 να καθαρθεί η ελληνική κοινωνία από τα ανομήματα των κυβερνώντων της και για να μπορέσει να γίνει αυτό, θα πρέπει να τους καθίσεις στο σκαμνί. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η κοινωνία αν δεν βγει το δηλητήριο που της έχουνε μπάσει οι κυβερνώντες της, ο σύγχρονος δωσιλογισμός, οι νέοι Γερμανοτσολιάδες. Και αυτό το πράγμα σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη λαϊκή δικαιοσύνη. Και να λογοδοτήσουν όλοι αυτοί που ξεπούλησαν τη χώρα μια ωραία νύχτα, κάνανε πράγματα τα οποία είναι αδιανόητα για ολόκληρη την ελληνική ιστορία και μας έφεραν σ’ αυτή την τραγωδία που ζει ο ελληνικός λαός. Αυτό το παλλαϊκό αίτημα να καθίσουν στο σκαμνί όλοι αυτοί,  θα πρέπει να υλοποιηθεί. Διαφορετικά, δεν θα μπορέσει η κοινωνία να αναταχθεί ούτε να αναστηθεί.

Και το πέμπτο βέβαια είναι η 
δημοκρατία. Επιτέλους δημοκρατία σ’ αυτό τον τόπο. Δημοκρατία που θα εξασφαλίζει ότι ποτέ ξανά η λαϊκή εντολή δεν θα στραφεί ενάντια στο λαό. Δεν θα τη χρησιμοποιήσουν οι εκπρόσωποι ή αυτοί που έχουν εκλεγεί με τη λαϊκή εντολή σαν όπλο ενάντια στο λαό, ώστε να μπορούν να τον πουλήσουν. Όπως έλεγε ο Ρουσό  «αν ένας λαός χρειάζεται μισθοφόρους για την άμυνά του και βουλευτές για να πουλάνε την πατρίδα του, τότε αυτός ο λαός είναι δούλος».


πηγή: http://epamsyrouposeid.blogspot.gr
Η απάντηση έχει δοθεί μέσα από τα κείμενα και τις προφορικές συνεντεύξεις του Γενικού Γραμματέα του ΕΠΑΜ Δημήτρη Καζάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...