Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Με νομοσχέδιο εξπρές τα πρώτα 18 μέτρα του 4ου μνημονίου

ΧΑΡΑΤΣΙ ΜΕΣΩ ΔΕΗ – ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ-ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΕΣ-ΕΝΤΑΣΗ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗΣ Κ.ΛΠ.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ

Η επικείμενη κατάθεση στη Βουλή ενός μόνο νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει και τα 18 σημεία της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης – τρόικας, έχει θέσει σε πλήρη κινητικότητα τον κυβερνητικό μηχανισμό διαστρέβλωσης της (οικονομικής και μη) πραγματικότητας.
Οι «ενέσεις» αισιοδοξίας που διοχετεύονται από τα κυρίαρχα μέσα, έστω και αν είναι αστήρικτες, είναι ο μόνος τρόπος να παρακαμφθεί το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη για το μέλλον, προσπαθεί να περιορίσει στο ελάχιστο τόσο τη συζήτηση στο κοινοβουλευτικό πεδίο, όσο και την πιθανότητα κάποιοι βουλευτές της συμπολίτευσης να μην παρασυρθούν από την αισιοδοξία της και να σκεφθούν ότι ενδεχομένως υπάρχουν και διαφορετικές επιλογές.
Παράλληλα, ο Πουλ Τόμσεν, επικεφαλής των ελεγκτών του ΔΝΤ στην Ελλάδα, θέλησε να υποστηρίξει τον κυβερνητικό μηχανισμό δηλώνοντας ότι βλέπει πλέον «το ποτήρι μισογεμάτο» αλλά η τεχνοκρατική του φύση δεν του επέτρεψε να είναι αποτελεσματικός, μιας και αισθάνθηκε αναγκασμένος να σχολιάσει αρνητικά τη φορολογική διοίκηση, να απολογηθεί για το «υπερβολικό» κούρεμα μισθών και συντάξεων και τέλος να αναγνωρίσει ότι υπάρχει ένα γενικευμένο αίσθημα αδικίας στην ελληνική κοινωνία, γιατί η ανεργία έπληξε περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα και λιγότερο τον δημόσιο. Το μόνο που παρέλειψε να μας πει, είναι πως το αίσθημα γενικευμένης αδικίας θα υποχωρήσει αυτόματα όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών έθεσε ως κυρίαρχο στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος, ενώ παράλληλα οι προτεραιότητες, όπως συμφωνήθηκαν με την τρόικα, είναι η στήριξη των εσόδων και έπειτα η στήριξη της ανάπτυξης. Οι αναγνώστες της Iskra έχουν την ευκαιρία παρακάτω να πάρουν μια πρώτη γεύση από τα 18 μέτρα που θα «εξυπηρετήσουν» αυτούς τους στόχους.

ΤΑ 18 ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΤΡΟΙΚΑΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα από το «Βήμα» της Κυριακής (21/4) τα νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση θα διαμορφωθεί με βάση τα παρακάτω 18 σημεία:
1. Η ενίσχυση της Γενικής Γραµµατείας Εσόδων, η οποία ενισχύεται µε µμεταφορά αρμοδιοτήτων από το υπουργείο, το ΣΔΟΕ και από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Ο κ. Χάρης Θεοχάρης δηλαδή παίρνει όλες τις αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν µε φορολογικά και τελωνειακά θέµατα.
2. Το φορολογικό νομοσχέδιο για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και τον εκσυγχρονισµό των κωδίκων θα κατατεθεί τον Μάιο.
3. Η ενίσχυση των διαδικασιών είσπραξης µε στοχευµένους  φοροελέγχους και ενίσχυση του προσωπικού των εφοριών.
4. Η γενική ρύθμιση χρεών ως 48 δόσεις. Η ρύθμιση θα είναι ενιαία όσον αφορά την αποπληρωμή δόσεων στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταµεία.
5. Η βελτίωση της διαδικασίας είσπραξης των εισφορών και ληξιπρόθεσμων οφειλών σε όλα τα Ταµεία.
6. Ο µμηνιαίος έλεγχος των δαπανών και η αυτόµατη περικοπή όπου γίνονται σπατάλες.
7. Το τέλος ακίνητης περιουσίας θα εισπράττεται για το υπόλοιπο του έτους µέσω της ΔΕΗ, θα µμειωθεί 15% µε επέκταση της φορολογικής βάσης, στις κατηγορίες που είχαν εξαιρεθεί, οικόπεδα και μεγάλες αγροτικές περιουσίες.
8. Ο Νέος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας θα ισχύσει από το 2014 και το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί ως το τέλος Ιουνίου.
9. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα εξεταστεί τον Ιούνιο.
10. Οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το Δηµόσιο είναι 15.000 ως το τέλος του 2014 (εκ των οποίων 4.000 φέτος). Για όλες τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα ισχύσει ο κανόνας «ένας θα φεύγει, ένας θα προσλαμβάνεται».
11. Η δημιουργία δικτύου προστασίας για την απασχόληση των νέων µέσω εκπαίδευσης ή επιδότηση ανεργίας µε κονδύλια του κοινωνικού ταµείου αλλά και πρόγραµµα προστασίας σε περιοχές µε υψηλή ανεργία.
12. Η επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις και ανανεώσιµες πηγές.
13. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει ως τα τέλη Απριλίου από τα 50 δισ. τα οποία είναι διαθέσιµα, ώστε τα ελάχιστα κεφάλαια να είναι 9% επί των σταθμισμένων για κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού. Ως το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να υπάρξει στρατηγική για το σύνολο του τραπεζικού τοµέα, συμπεριλαμβανομένων των μικρών τραπεζών, σε συνεργασία µε την τρόικα. Ως τότε οι τέσσερις συστηµικές τράπεζες µπορεί να λειτουργούν και ως «ενσωµατωτές» μικρότερων τραπεζών.
14. Διευκολύνσεις στα υπερχρεωµένα νοικοκυριά µε αναθεώρηση του νόµου  Κατσέλη.
15. Η ενίσχυση του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας µε προσωπικό και αρμοδιότητες.
16. Η επέκταση της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, η άρση των εµποδίων στο λιανικό εμπόριο, όπως το ωράριο τις Κυριακές.
17. Μέτρα για περάτωση υποθέσεων που εκκρεµούν στα δικαστήρια και σχέδιο δράσης κατά της διαφθοράς.
18. Διακοπή κρατικής βοήθειας σε λιµάνια και ΔΕΣΦΑ και επίσπευση αποκρατικοποίησης.

Πηγή: «iskra»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...