Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Οι τραπεζίτες τρέμουν στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ! Μήπως αυτό σημαίνει ότι είναι η μόνη διέξοδος για τη σωτηρία της Πατρίδας και του λαού;

Την ώρα που οι επαναληπτικές εκλογές βυθίζουν την Ελλάδα σε πολιτική αβεβαιότητα και τροφοδοτούν σενάρια εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, τα οποία ακούγονται ακόμη και διά στόματος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, το... φάντασμα της δραχμής προκαλεί τρόμο σε κορυφαίους ειδικούς, που προειδοποιούν ακόμη και για τον κίνδυνο διάλυσης του κοινού νομίσματος σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο «σκληρός» Γερμανός τραπεζίτης Αξελ Βέμπερ, μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) και σήμερα πρόεδρος του ελβετικού τραπεζικού ομίλου UBS, προειδοποίησε χθες σε δραματικούς τόνους για καταστροφικές συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.


Οπως τόνισε ο κ. Βέμπερ μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη έξοδο μιας χώρας από το ευρώ θα ήταν καταλυτικές για το κοινό νόμισμα, καθώς θα ετίθετο υπό αμφισβήτηση μία από τις βασικές αρχές στις οποίες στηρίχθηκε η νομισματική ένωση της Ευρώπης: ότι, εν ολίγοις, μια χώρα που μπαίνει στο ευρώ μένει για πάντα μέλος του κοινού νομίσματος. Αυτή η αρχή αποτελεί ένα από τα θεμέλια της νομισματικής ένωσης, όπως υπογράμμιζε σε πρόσφατη ανάλυσή του και ο οίκος πιστοληπτικών αξιολογήσεων Fitch.

Ο τέως κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας υπογράμμισε ότι η αποχώρηση της Ελλάδας θα διέλυε την εικόνα του ευρώ, επειδή οι αγορές θα άρχιζαν να αμφισβητούν τη θέση και άλλων χωρών στο κοινό νόμισμα. «Πιστεύω ότι κάθε συζήτηση γύρω από το ότι το ευρώ δεν είναι μονόδρομος θα βγάλει ένα τζίνι από το μπουκάλι και θα οδηγήσει τις αγορές να συμπεριφερθούν αναλόγως, κάτι που θα έχει ακόμη περισσότερες επιπτώσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο Βέμπερ.

Αναφέρθηκε με αυτό τον τρόπο στον κίνδυνο, αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, να αμφισβητηθεί από τις αγορές η θέση της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας ή ακόμη και της Ιταλίας στο κοινό νόμισμα, κάτι που θα υποχρέωνε αυτές τις χώρες να δανείζονται με πολύ υψηλά επιτόκια, καθώς θα αντιμετώπιζαν έξοδο κεφαλαίων υπό τον φόβο ότι μπορεί να επιστρέψουν σε εθνικά νομίσματα.

«Θα πρέπει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -τόνισε ο Βέμπερ- να μας πείσουν να ξεχάσουμε ότι υπάρχει “σχέδιο Β”, δηλαδή ότι μπορεί να υπάρχει μέλλον χωρίς το ευρώ, και να επανέλθουν στο “σχέδιο Α”, δηλαδή να κάνουν το κοινό νόμισμα να λειτουργήσει άψογα».

Αυτή η αναφορά του έμπειρου τραπεζίτη ερμηνεύθηκε στους οικονομικούς κύκλους ως απάντηση στις δηλώσεις που έχουν κάνει πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι το τελευταίο διάστημα (ακόμη και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών), σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει σχέδιο για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Στην ίδια εκδήλωση της ΕΚΤ, ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που επίσης ακολούθησε καριέρα τραπεζίτη μετά την αποχώρησή του από το Ταμείο, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστεί τις επιπτώσεις από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Η Ευρώπη νομίζω ότι δεν είναι έτοιμη να επιτρέψει στην Ελλάδα ή να απαιτήσει από την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ» τόνισε ο Ροντρίγκο ντε Ράτο. «Οι θεσμοί και οι πολιτικές της Ευρώπης θα τιναχθούν στον αέρα, και αυτό θα ήταν ένα τεράστιο λάθος των Ευρωπαίων» επισήμανε. «Δεν πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις, νομίζω ότι οι επιπτώσεις θα ήταν αδύνατο να τεθούν υπό έλεγχο» πρόσθεσε.

Ο βασικός κίνδυνος, όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν να κλονισθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών στις τράπεζες των άλλων αδύναμων οικονομιών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Αν αρχίσουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, φοβούμενοι έξοδο της χώρας τους από το κοινό νόμισμα, η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης θα κλονιστεί.

Ηδη η νευρικότητα είναι πολύ έντονη. Χαρακτηριστικό είναι το χθεσινό γεγονός στην Ισπανία, όπου ήταν αρκετό ένα δημοσίευμα περί απόσυρσης καταθέσεων από τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την προβληματική Bankia, για να υποχωρήσει σχεδόν κατά 30% η μετοχή της στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης (ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει τη φήμη).

Η Ισπανία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία, αντιμετωπίζει πρωτοφανή οικονομική, δημοσιονομική και τραπεζική κρίση και είναι πολύ αμφίβολο αν θα αποφύγει την κατάρρευση σε περίπτωση γενικευμένης αναταραχής στις αγορές ύστερα από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...