ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ!
Τα ερωτήματα της «ΜRB» που συνεχίζουν στο ίδιο πλαίσιο , αν και εντελώς παραμορφωτικά και αντιεπιστημονικά, είναι τα ακόλουθα:
Η πρόσφατη έρευνα της «Metron Analysis» κατέδειξε μια «επαναστατική» αλλαγή στις συνειδήσεις των πολιτών. Οι πολίτες κατά 63% επιλέγουν το εθνικό κρατικό πλαίσιο για τη λύση των προβλημάτων, παρά το πλαίσιο της ΕΕ (μόνο 34%!).
Έρχεται τώρα μια νέα έρευνα της «ΜRB» για να επιβεβαιώσει, λίγο-πολύ, αυτές τις επαναστατικές αλλαγές στη στάση των πολιτών.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα της «ΜRB» αν θα πρέπει η χώρα να παραμείνει στο ευρώ, τηρώντας τα συμφωνηθέντα του μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης, απαντά θετικά μόνο το 16,8% των πολιτών.
Το ποσοστό αυτό είναι όλεθρος για τη συγκυβέρνηση, που ταυτίζει την παραμονή στο ευρώ με την απαρέγκλιτη τήρηση των μνημονίων.
Στο ερώτημα αν η χώρα πρέπει να αποχωρήσει, έτσι κι αλλιώς, από το ευρώ απαντά θετικά το 16%.
Στο ερώτημα, επίσης, αν η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, εφαρμόζοντας μια άλλη οικονομική πολιτική εκτός του μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης επειδή κάτι τέτοιο είναι εφικτό, απαντάθετικά το 59%, ενώ το 8,2% δηλώνει ότι δεν ξέρει ή δεν απαντά.
Το παραπάνω εύρημα, στο βαθμό που έχει αξιοπιστία η έρευνα, παρά το γεγονός ότι τα ερωτήματα είναι εντελώς αυθαίρετα και όχι στοιχειοθετημένα, είναι εντυπωσιακό!
Τι θέλει, λοιπόν, το 59%; Θέλει την εφαρμογή μιας αντιμνημονιακής πολιτικής εντός της ευρωζώνης.
Κανονικά, η έρευνα της MRB έπρεπε να συνεχίζει θέτοντας νέο ερώτημα: Κι αν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί μια πολιτική ακύρωσης των μνημονίων κλπ σε συνδιασμό με την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, πράγμα πολύ πιθανό, το πιθανότερο, τι θα επιλέγατε; Την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη ή την αναδίπλωση στην εφαρμογή των μνημονίων;
Η έρευνα της MRB δεν θέτει, ατυχώς (;), αυτό το ερώτημα!!!
Όσοι, όμως, θα ήθελαν την παραμονή στην ευρωζώνη και την εφαρμογή των μνημονίων είχαν ήδη απαντήσει στην έρευνα και βρέθηκαν στο 16,8%.
Είναι, λοιπόν, βάσιμη η υπόθεση ότι οι περισσότεροι, μάλλον η συντριπτική πλειοψηφία του 59%, δεν θα ήθελε να επιστρέψει στην κατηγορία «ναι στην ευρωζώνη και ναι στα μνημόνια».
Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι μάλλον αβίαστο κι συνιστά πρόκληση για μελλοντικές και πιο αντικειμενικές έρευνες:
Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, η οποία, ίσως, να προσεγγίζει ή και να υπερβαίνει το 80% θα προτιμούσε να εφαρμοστεί μια αντιμνημονιακή πολιτική ακόμα και αν αυτό σήμαινε την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και την συγκρότηση νέου εθνικού νομίσματος.
Ένα νέο ριζοσπαστικό πολιτικό τοπίο έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία κι’ αυτό παρ’ ότι κανένα κόμμα της Αριστεράς, με διαφορετικό τρόπο το καθένα, δεν τοποθετεί ως ΑΙΧΜΗ της πολιτικής του για ένα προοδευτικό και σοσιαλιστικό πρόγραμμα την έξοδο από την ευρωζώνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου