Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Η Βενεζουέλα αποχαιρετά τον Ούγκο Τσάβες

Το τελευταίο «αντίο» στον Ούγκο Τσάβες λένε την Παρασκευή οι πολίτες της Βενεζουέλας, ενώ το «παρών» θα δώσουν σχεδόν όλοι οι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής. Αντίθετα, η ΕΕ υποβαθμίζει πλήρως το γεγονός. Όπως ανακοινώθηκε, μετά την κηδεία το σώμα του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας θα ταριχευτεί και θα τοποθετηθεί στο στρατιωτικό μουσείο. Στο μεταξύ, σήμερα θα ορκιστεί προσωρινός πρόεδρος ο Νικολάς Μαδούρο.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περάσει και έχουν αποτίσει φόρο τιμής στον Τσάβες, η σορός του οποίου έχει τεθεί από την Τετάρτη σε λαϊκό προσκύνημα.

Μιλώντας στην τηλεόραση της Βενεζουέλας, ο Μαδούρο δήλωσε ότι στην κηδεία θα παραβρεθούν πρόεδροι και αρχηγοί από 55 χώρες, μεταξύ αυτών, οι Λουκασένκο της Λευκορωσίας και Αχμαντινετζάντ του Ιράν. Στο Καράκας βρίσκονται ήδη η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, της Βολιβίας Έβο Μοράλες, της Κούβας Ραούλ Κάστρο, της Ουρουγουάης Πέπε Μουχίκα.
Μεταξύ αυτών που μεταβαίνουν στο Καράκας είναι η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, του Μεξικού Πένια Νιέτο, ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, της Χιλής Σεμπάστιαν Πινιέρα, του Περού Ολάντα Ουμάλα. Η άφιξη του Φιντέλ Κάστρο, πνευματικού πατέρα του Τσάβες, φαίνεται απίθανη λόγω της κατάστασης της υγείας του που τον ανάγκασε να περιορίσει τις δραστηριότητές του.

Κανείς αρχηγός κράτους από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ανακοινώσει την παρουσία του. Η Γαλλία θα στείλει έναν από τους λεγόμενους «μικρούς» υπουργούς και η Ισπανία τον πρίγκιπα Φελίπε, διάδοχο του θρόνου.

Η Ρωσία και η Κίνα, στενοί οικονομικοί σύμμαχοι της Βενεζουέλας επί Τσάβες θα στείλουν επίσης εκπροσώπους.




Θα ταριχευτεί η σορός

Μετά την κηδεία το σώμα του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας θα ταριχευτεί και θα τοποθετηθεί στο στρατιωτικό μουσείο, όπως ανακοίνωσε ο προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαντούρο.

«Έχει αποφασιστεί το σώμα του Κομαντάντε να ταριχευτεί έτσι ώστε να παραμένει αιώνια στη θέα των ανθρώπων σε ένα μουσείο», δήλωσε ο στενός συνεργάτης του Τσάβες στην κρατική τηλεόραση. Κατά τον κ. Μαντούρο, η κίνηση αυτή που θυμίζει τη μεταθανάτια μεταχείριση των κομμουνιστών ηγετών Λένιν, Στάλιν και Μάο θα βοηθήσει να διατηρηθεί ζωντανό το πνεύμα της σοσιαλιστικής επανάστασης.

«Το σώμα του προέδρου Τσάβες θα ταριχευτεί όπως του Χο Τσι Μινχ, όπως του Λένιν, του Μαό και άλλων μεγάλων επαναστατών του αιώνα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι μετά την κηδεία η σορός θα μεταφερθεί στο «στρατώνα του βουνού» - απ’ όπου ξεκίνησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 1992 - και θα εκτεθεί στο κοινό για «τουλάχιστον επτά ημέρες».

Ορκωμοσία Μαντούρο

Εν τω μεταξύ, στις 19:00 (τοπική ώρα, 01:30 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του κ. Μαντούρο ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ντιοσντάντο Καμπέγιο.

Ο 50χρονος Μαντούρο, ο οποίος ήταν ο αντιπρόεδρος του Ούγκο Τσάβες, θα ηγηθεί της χώρας ως τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν σε διάστημα ενός μήνα, σύμφωνα με το σύνταγμα.

Πηγή: tvxs.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...