Του Λεωνίδα Βατικιώτη
Από το πάθημα της Αγγλίας δεν κρατούμε μόνο τη δυσανάλογα τεράστια οικονομική δύναμη πυρός που μπορούν να εξαπολύσουν σχετικά κερδοσκοπικά κεφάλαια εναντίον ακόμη και πανίσχυρων κρατών, αλλά επίσης την πολιτική ατζέντα που εξυπηρετούν. Πρέπει να είναι αφελής κάποιος για να πιστεύει ότι το ενδιαφέρον του Τζορτζ Σόρος από το «γονάτισμα» της βρετανικής λίρας ήταν μόνο το κέρδος. Προφανώς ο Σόρος διευκόλυνε και την αμερικανική εξωτερική πολιτική, που επ' ουδενί δεν ήθελε να δει την Αγγλία να εντάσσεται στο ευρώ, χάνοντας έτσι την προνομιακή σχέση που διατηρούσε. Επομένως, οποιαδήποτε προσπάθεια να εμφανιστούν αυτά τα κεφάλαια ως αγνοί επενδυτές και πολύ περισσότερο ακόμη και ως συνεργάτες μιας κυβέρνησης στην προσπάθεια που καταβάλλει για την οικονομική ανόρθωση μιας καθημαγμένης χώρας, όπως είναι η Ελλάδα, απευθύνεται σε αδαείς!
Μάννα εξ ουρανού το χρέος
Μάρτυρας τα ποσά που έχει ήδη κερδίσει το συγκεκριμένο κερδοσκοπικό κεφάλαιο (Third Point) από τον τζόγο επί του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ειδικότερα, το Third Point βρέθηκε πολύ πρόσφατα στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς οικονομικού Τύπου ακόμη και των Financial Times, επειδή κατάφερε με την πιο πρόσφατη μίνι αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους στη βάση της απόφασης που έλαβε το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 27 Νοεμβρίου 2012 να κερδίσει 500 εκατ. δολάρια! Πώς; Αγοράζοντας αφειδώς ελληνικά ομόλογα όταν αυτά πωλούνταν στη δευτερογενή αγορά στην εξευτελιστική τιμή των 17 σεντς ανά ευρώ, αμέσως μετά τις εκλογές της άνοιξης του 2012. Κι έτσι το Ελληνικό Δημόσιο, υπό τις αυστηρές και λεπτομερείς οδηγίες της ΕΚΤ, προχώρησε στην επαναγορά ομολόγων στην τιμή των 34 σεντς ανά ευρώ, τότε το Third Point κέρδισε 500 εκατ. δολάρια!
Μάλιστα δεν ήταν η πρώτη φορά που το στοίχημα του στην Ευρωζώνη αποδείχτηκε τόσο αποτελεσματικό. Με βάση άρθρο των Financial Times στις 18 Δεκεμβρίου 2012, «το Third Point ξεκίνησε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, αφού πρώτα κέρδισε από ένα ράλι των πορτογαλικών ομολόγων στις αρχές του έτους. Αναλυτές του ταμείου παρακολουθούν στενά τους Έλληνες πολιτικούς και συμβούλους και είναι σε συνεχείς συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση»! Την εποχή, λοιπόν, που οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου στενάζουν κάτω από τη λιτότητα που επιβάλλει η ΕΕ, επενδυτικά κεφάλαια κάνουν το παιχνίδι της ζωής τους εξασφαλίζοντας μυθικά κέρδη...
Αποτέλεσμα πιθανώς των επαφών που διατηρεί με την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είναι και η απόφαση του Third Point να ασχοληθεί πιο συγκεκριμένα και εντατικά με την Ελλάδα, όπως αποκάλυψε το πρακτορείο Bloomberg,. Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης του θα δημιουργήσει ειδικό επενδυτικό κεφάλαιο με την επωνυμία Third Point Hellenic Recovery Fund για να επενδύσει στην Ελλάδα Τα ποσά που φέρονται διατεθειμένοι να διαθέσουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου είναι το 1,5% του ενεργητικού τους, ύψους 11,7 δισ δολαρίων, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Ένα ποσό, δηλαδή, ισοδύναμο περίπου με 1,35 δις ευρώ. Το κίνητρο τους προφανώς δεν είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως δηλώνει το όνομα του ταμείου.
Οι αρχιτέκτονές του, ακολουθώντας πιθανώς κατά γράμμα τη συμβουλή του Ρότσιλντ, ότι «αγοράζεις όταν το αίμα τρέχει στους δρόμους», επέλεξαν να ψωνίσουν... Ελλάδα μόνο κι μόνο επειδή τα πάντα βγαίνουν στο σφυρί σε τιμές εξευτελιστικές.
Το ίδιο το δημοσίευμα αναφέρει πως ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρά την άνοδο της τάξης του 33% που σημείωσε το 2012, έχει χάσει από τα τέλη του 2007 το 83% της αξίας του. «Η κεφαλαιοποίηση όλων των εισηγμένων ελληνικών εταιρειών είναι 42 δις δολάρια, με βάση στοιχεία του Bloomberg. Περισσότερες από 90 εταιρείες εισηγμένες στη Νέα Υόρκη, περιλαμβανομένων των Apple, Exxon Mobil, και Morgan Stanley έχουν μεγαλύτερη αξία. Ολες οι αμερικανικές εισηγμένες εταιρείες αποτιμώνται μαζί στα 19 τρις δολάρια».
Οποιος προλάβει, με άλλα λόγια...
Συνωστισμός αεριτζίδων κερδοσκόπων
Ο ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα είναι τόσο μεγάλες, ώστε δεν είναι μόνο το Third Point που βλέπει τη χώρα μας σαν νέο Ελντοράντο. Και άλλα κεφάλαια, που είτε ανήκουν στον ίδιο κλάδο (αντιστάθμισης κινδύνου) είτε δραστηριοποιούνται σε ακόμη πιο επιθετικές δραστηριότητες, με βάση το ίδιο δημοσίευμα του Βloomberg, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών είναι το Oaktree Caoital Group LLC (με κεφάλαια αξίας 77 δις δολαρίων) και το Fortress Investment Group LLC (με κεφάλαια αξίας 53,4 δις δολαρίων).
Οσο και αν η υποτελής κυβέρνηση Σαμαρά επιδιώκει να εμφανίσει το ενδιαφέρον των εγκεκριμένων αρπακτικών ως δείγμα εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα και ως προάγγελο ανάκαμψης της οικονομίας, η αλήθεια είναι ότι η είσοδος τους στην ελληνική οικονομία θα αποδειχτεί αιτία νέων δεινών και όχι οφέλους, έστω και στενά οικονομικού. Παραβλέποντας, δηλαδή προς στιγμήν τις επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας. Πρώτ' απ' όλα οι τοποθετήσεις τους δεν συνιστούν επένδυση. Επένδυση θα είχαμε αν ένας επιχειρηματίας με τα χρήματα του κατασκεύαζε μια νέα παραγωγική μονάδα ή έστω ίδρυε μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών - από διαφημιστική μέχρι logistics. Εδώ όμως έχουμε μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων, και μάλιστα υποτιμημένων, σε μια αξία σημαντικά υποδεέστερη του ενεργητικού τους.
Το ενδιαφέρον κερδοσκόπων όπως το Τhird Point επικεντρώνεται στην εξαγορά απαξιωμένων επιχειρήσεων (λόγω του κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας στην οποία έχουν την έδρα τους) ή ακίνητης περιουσίας που θέλουν να εκμεταλλευτούν μέχρι να αποσβέσουν το κόστος αγοράς -πολύ σύντομα δηλαδή- και στη συνέχεια να τα ξαναπουλήσουν, αφού ωστόσο θα έχουν απαξιωθεί περαιτέρω, καθώς καμία νέα επένδυση δεν θα έχει γίνει. Στο δικό τους κώδικα επιχειρηματικής λειτουργίας, δραστηριότητες όπως οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό ή σε επέκταση παραγωγικής δυναμικότητας θεωρούνται τουλάχιστον απαρχαιωμένης νοοτροπίας, αν οχι χάσιμο χρόνου.
Καθόλου τυχαίο δεν είναι πως το πρώτο βήμα δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά του Τhird Point είναι η συμμετοχή του στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ ή πως ένα ακόμη κερδοσκοπικό ταμείο, το Dolphin Capital Investors, που δραστηριοποιείται εσχάτως στην Ελλάδα και την Κύπρο έχει «διαπρέψει» επιπλέον στη Δομινικανή Δημοκρατία και στον Παναμά...
Επιπλέον, ακόμη κι αν πλήθος από τέτοιες κερδοσκοπικές εταιρείες έρθουν στην Ελλάδα συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα, αυτό που θα έχουν καταφέρει θα είναι να καταστήσουν την ελληνική οικονομία πολύ πιο ευάλωτη στα γυρίσματα του οικονομικού κύκλου και στους βραχυπρόθεσμους σχεδιασμούς των κερδοσκόπων αυτών.
Υπάρχει όμως ένα ενδεχόμενο το οποίο πραγματικά ανησυχεί όλ' αυτά τα κεφάλαια που είναι κοινοί, αν και νομότυποι, άρπαγες δημόσιας περιουσίας, με τη συνενοχή φυσικά της κυβέρνησης, που στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Είναι η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή! «Ως αποτέλεσμα, κάθε περιουσιακό στοιχείο που αγοράστηκε σε ευρώ θα μπορούσε αμέσως να χάσει την αξία του αν μετατρεπόταν σε μια πιο αδύναμη δραχμή», αναφέρει το άρθρο του Βloomberg. Έτσι όμως αποδεικνύεται πως ο κίνδυνος για την Ελλάδα δεν είναι το θρυλούμενο «λόμπι της δραχμής», αλλά το υπαρκτό, διαπλεκόμενο και εν πλήρει δράσει «λόμπι του ευρώ». Αυτό ξεπουλά καθημερινά δημόσιες επιχειρήσεις από τον ΟΠΑΠ μέχρι τη Βιομηχανία Ζάχαρης και γη από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο στο όνομα της ανάπτυξης• αυτό αμείβει πλουσιοπάροχα κερδοσκόπους ομολογιούχους από το υστέρημα του ελληνικού λαού, που βλέπει να κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια για να πληρώνεται το Τhird Point.
Μάλιστα, το «λόμπι του ευρώ», που αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή που δέχτηκε η ευημερία του ελληνικού λαού κατά τη μεταπολεμική περίοδο, αποκρύπτει τα καθημερινά οικονομικά του εγκλήματα και τη φρίκη που επιβάλλει, επισείοντας τον κίνδυνο από το ανύπαρκτο «λόμπι της δραχμής»...
Σε χώρα που ανθούν οι αρπαχτές, πεδίο δόξης λαμπρό για κάθε τυχοδιώκτη
κερδοσκόπο που επιδιώκει το γρήγορο και ακίνδυνο κέρδος
έχει μετατραπεί η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, με τα μεγαλύτερα
κερδοσκοπικά κεφάλαια, το ένα μετά το άλλο, να στρέφουν την προσοχή τους
στη χώρα μας, δημιουργώντας ειδικά «επενδυτικά» σχήματα για να
εκμεταλλευτούν τις αθρόες ευκαιρίες που προσφέρονται. Η
κυβέρνηση, από την άλλη, αντιστρέφοντας πλήρως τα γεγονότα και επιχειρώντας να
αποκρύψει την οδυνηρή πραγματικότητα, εμφανίζει τα αρπακτικά που
κάνουν γύρους πάνω από μια Ελλάδα που ψυχορραγεί ως τη μεγαλύτερη επιβεβαίωση
της πολιτικής της και τον καλύτερο οιωνό για το μέλλον. Πρόκειται, ωστόσο, για
ισχυρισμούς που διαψεύδονται από σωρεία δημοσιευμάτων και πάνω απ' όλα από
πλήθος γεγονότων...
Την Πέμπτη 11 Απριλίου σε εκτενή αναφορά του το διεθνές ειδησεογραφικό
πρακτορείο Bloomberg, παρουσίαζε το... όψιμο ενδιαφέρον για την
Ελλάδα του επενδυτικού ταμείου Third Point που ανήκει στην
ευημερούσα βιομηχανία των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), με
τζίρο που ξεπερνά το ιλιγγιώδες ποσό των 2 τρις δολαρίων. Πρόκειται για
την αιχμή του δόρατος της διεθνούς κερδοσκοπίας. Αρκεί να αναφερθεί
ότι κορυφαία στιγμή του «κλάδου» των κεφαλαίων αντιστάθμισης κεφαλαίων ήταν η
αποκαλούμενη έκτοτε «Μαύρη Τετάρτη» της 16ης Σεπτεμβρίου 1992, όταν με μια κερδοσκοπική
του επίθεση στη βρετανική λίρα ο Τζορτζ Σόρος ανάγκασε την κυβέρνηση
των Συντηρητικών να αποσύρει την Αγγλία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό
Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΕΡΜ), που ήταν ο προθάλαμος του κοινού ευρωπαϊκού
νομίσματος.Από το πάθημα της Αγγλίας δεν κρατούμε μόνο τη δυσανάλογα τεράστια οικονομική δύναμη πυρός που μπορούν να εξαπολύσουν σχετικά κερδοσκοπικά κεφάλαια εναντίον ακόμη και πανίσχυρων κρατών, αλλά επίσης την πολιτική ατζέντα που εξυπηρετούν. Πρέπει να είναι αφελής κάποιος για να πιστεύει ότι το ενδιαφέρον του Τζορτζ Σόρος από το «γονάτισμα» της βρετανικής λίρας ήταν μόνο το κέρδος. Προφανώς ο Σόρος διευκόλυνε και την αμερικανική εξωτερική πολιτική, που επ' ουδενί δεν ήθελε να δει την Αγγλία να εντάσσεται στο ευρώ, χάνοντας έτσι την προνομιακή σχέση που διατηρούσε. Επομένως, οποιαδήποτε προσπάθεια να εμφανιστούν αυτά τα κεφάλαια ως αγνοί επενδυτές και πολύ περισσότερο ακόμη και ως συνεργάτες μιας κυβέρνησης στην προσπάθεια που καταβάλλει για την οικονομική ανόρθωση μιας καθημαγμένης χώρας, όπως είναι η Ελλάδα, απευθύνεται σε αδαείς!
Μάννα εξ ουρανού το χρέος
Μάρτυρας τα ποσά που έχει ήδη κερδίσει το συγκεκριμένο κερδοσκοπικό κεφάλαιο (Third Point) από τον τζόγο επί του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ειδικότερα, το Third Point βρέθηκε πολύ πρόσφατα στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς οικονομικού Τύπου ακόμη και των Financial Times, επειδή κατάφερε με την πιο πρόσφατη μίνι αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους στη βάση της απόφασης που έλαβε το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 27 Νοεμβρίου 2012 να κερδίσει 500 εκατ. δολάρια! Πώς; Αγοράζοντας αφειδώς ελληνικά ομόλογα όταν αυτά πωλούνταν στη δευτερογενή αγορά στην εξευτελιστική τιμή των 17 σεντς ανά ευρώ, αμέσως μετά τις εκλογές της άνοιξης του 2012. Κι έτσι το Ελληνικό Δημόσιο, υπό τις αυστηρές και λεπτομερείς οδηγίες της ΕΚΤ, προχώρησε στην επαναγορά ομολόγων στην τιμή των 34 σεντς ανά ευρώ, τότε το Third Point κέρδισε 500 εκατ. δολάρια!
Μάλιστα δεν ήταν η πρώτη φορά που το στοίχημα του στην Ευρωζώνη αποδείχτηκε τόσο αποτελεσματικό. Με βάση άρθρο των Financial Times στις 18 Δεκεμβρίου 2012, «το Third Point ξεκίνησε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, αφού πρώτα κέρδισε από ένα ράλι των πορτογαλικών ομολόγων στις αρχές του έτους. Αναλυτές του ταμείου παρακολουθούν στενά τους Έλληνες πολιτικούς και συμβούλους και είναι σε συνεχείς συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση»! Την εποχή, λοιπόν, που οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου στενάζουν κάτω από τη λιτότητα που επιβάλλει η ΕΕ, επενδυτικά κεφάλαια κάνουν το παιχνίδι της ζωής τους εξασφαλίζοντας μυθικά κέρδη...
Αποτέλεσμα πιθανώς των επαφών που διατηρεί με την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είναι και η απόφαση του Third Point να ασχοληθεί πιο συγκεκριμένα και εντατικά με την Ελλάδα, όπως αποκάλυψε το πρακτορείο Bloomberg,. Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης του θα δημιουργήσει ειδικό επενδυτικό κεφάλαιο με την επωνυμία Third Point Hellenic Recovery Fund για να επενδύσει στην Ελλάδα Τα ποσά που φέρονται διατεθειμένοι να διαθέσουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου είναι το 1,5% του ενεργητικού τους, ύψους 11,7 δισ δολαρίων, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Ένα ποσό, δηλαδή, ισοδύναμο περίπου με 1,35 δις ευρώ. Το κίνητρο τους προφανώς δεν είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως δηλώνει το όνομα του ταμείου.
Οι αρχιτέκτονές του, ακολουθώντας πιθανώς κατά γράμμα τη συμβουλή του Ρότσιλντ, ότι «αγοράζεις όταν το αίμα τρέχει στους δρόμους», επέλεξαν να ψωνίσουν... Ελλάδα μόνο κι μόνο επειδή τα πάντα βγαίνουν στο σφυρί σε τιμές εξευτελιστικές.
Το ίδιο το δημοσίευμα αναφέρει πως ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρά την άνοδο της τάξης του 33% που σημείωσε το 2012, έχει χάσει από τα τέλη του 2007 το 83% της αξίας του. «Η κεφαλαιοποίηση όλων των εισηγμένων ελληνικών εταιρειών είναι 42 δις δολάρια, με βάση στοιχεία του Bloomberg. Περισσότερες από 90 εταιρείες εισηγμένες στη Νέα Υόρκη, περιλαμβανομένων των Apple, Exxon Mobil, και Morgan Stanley έχουν μεγαλύτερη αξία. Ολες οι αμερικανικές εισηγμένες εταιρείες αποτιμώνται μαζί στα 19 τρις δολάρια».
Οποιος προλάβει, με άλλα λόγια...
Συνωστισμός αεριτζίδων κερδοσκόπων
Ο ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα είναι τόσο μεγάλες, ώστε δεν είναι μόνο το Third Point που βλέπει τη χώρα μας σαν νέο Ελντοράντο. Και άλλα κεφάλαια, που είτε ανήκουν στον ίδιο κλάδο (αντιστάθμισης κινδύνου) είτε δραστηριοποιούνται σε ακόμη πιο επιθετικές δραστηριότητες, με βάση το ίδιο δημοσίευμα του Βloomberg, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών είναι το Oaktree Caoital Group LLC (με κεφάλαια αξίας 77 δις δολαρίων) και το Fortress Investment Group LLC (με κεφάλαια αξίας 53,4 δις δολαρίων).
Οσο και αν η υποτελής κυβέρνηση Σαμαρά επιδιώκει να εμφανίσει το ενδιαφέρον των εγκεκριμένων αρπακτικών ως δείγμα εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα και ως προάγγελο ανάκαμψης της οικονομίας, η αλήθεια είναι ότι η είσοδος τους στην ελληνική οικονομία θα αποδειχτεί αιτία νέων δεινών και όχι οφέλους, έστω και στενά οικονομικού. Παραβλέποντας, δηλαδή προς στιγμήν τις επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας. Πρώτ' απ' όλα οι τοποθετήσεις τους δεν συνιστούν επένδυση. Επένδυση θα είχαμε αν ένας επιχειρηματίας με τα χρήματα του κατασκεύαζε μια νέα παραγωγική μονάδα ή έστω ίδρυε μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών - από διαφημιστική μέχρι logistics. Εδώ όμως έχουμε μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων, και μάλιστα υποτιμημένων, σε μια αξία σημαντικά υποδεέστερη του ενεργητικού τους.
Το ενδιαφέρον κερδοσκόπων όπως το Τhird Point επικεντρώνεται στην εξαγορά απαξιωμένων επιχειρήσεων (λόγω του κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας στην οποία έχουν την έδρα τους) ή ακίνητης περιουσίας που θέλουν να εκμεταλλευτούν μέχρι να αποσβέσουν το κόστος αγοράς -πολύ σύντομα δηλαδή- και στη συνέχεια να τα ξαναπουλήσουν, αφού ωστόσο θα έχουν απαξιωθεί περαιτέρω, καθώς καμία νέα επένδυση δεν θα έχει γίνει. Στο δικό τους κώδικα επιχειρηματικής λειτουργίας, δραστηριότητες όπως οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό ή σε επέκταση παραγωγικής δυναμικότητας θεωρούνται τουλάχιστον απαρχαιωμένης νοοτροπίας, αν οχι χάσιμο χρόνου.
Καθόλου τυχαίο δεν είναι πως το πρώτο βήμα δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά του Τhird Point είναι η συμμετοχή του στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ ή πως ένα ακόμη κερδοσκοπικό ταμείο, το Dolphin Capital Investors, που δραστηριοποιείται εσχάτως στην Ελλάδα και την Κύπρο έχει «διαπρέψει» επιπλέον στη Δομινικανή Δημοκρατία και στον Παναμά...
Επιπλέον, ακόμη κι αν πλήθος από τέτοιες κερδοσκοπικές εταιρείες έρθουν στην Ελλάδα συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα, αυτό που θα έχουν καταφέρει θα είναι να καταστήσουν την ελληνική οικονομία πολύ πιο ευάλωτη στα γυρίσματα του οικονομικού κύκλου και στους βραχυπρόθεσμους σχεδιασμούς των κερδοσκόπων αυτών.
Υπάρχει όμως ένα ενδεχόμενο το οποίο πραγματικά ανησυχεί όλ' αυτά τα κεφάλαια που είναι κοινοί, αν και νομότυποι, άρπαγες δημόσιας περιουσίας, με τη συνενοχή φυσικά της κυβέρνησης, που στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Είναι η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή! «Ως αποτέλεσμα, κάθε περιουσιακό στοιχείο που αγοράστηκε σε ευρώ θα μπορούσε αμέσως να χάσει την αξία του αν μετατρεπόταν σε μια πιο αδύναμη δραχμή», αναφέρει το άρθρο του Βloomberg. Έτσι όμως αποδεικνύεται πως ο κίνδυνος για την Ελλάδα δεν είναι το θρυλούμενο «λόμπι της δραχμής», αλλά το υπαρκτό, διαπλεκόμενο και εν πλήρει δράσει «λόμπι του ευρώ». Αυτό ξεπουλά καθημερινά δημόσιες επιχειρήσεις από τον ΟΠΑΠ μέχρι τη Βιομηχανία Ζάχαρης και γη από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο στο όνομα της ανάπτυξης• αυτό αμείβει πλουσιοπάροχα κερδοσκόπους ομολογιούχους από το υστέρημα του ελληνικού λαού, που βλέπει να κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια για να πληρώνεται το Τhird Point.
Μάλιστα, το «λόμπι του ευρώ», που αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή που δέχτηκε η ευημερία του ελληνικού λαού κατά τη μεταπολεμική περίοδο, αποκρύπτει τα καθημερινά οικονομικά του εγκλήματα και τη φρίκη που επιβάλλει, επισείοντας τον κίνδυνο από το ανύπαρκτο «λόμπι της δραχμής»...
Πηγή: «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» μέσω «ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου