Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Κίνα όπως... στην Ελλάδα

Το μαύρο χρήμα, οι μίζες και τα... ρουσφέτια πάνε σύννεφο. Όχι, δεν μιλάμε για την Ελλάδα. Μιλάμε για την Κίνα και τους... «ξένους» επενδυτές, που έχουν βρει ό,τι παραθυράκι και «πίσω πόρτα» μπορεί να φανταστεί κανείς προκειμένου να κάνουν μπίζνες επί «κομμουνιστικού εδάφους». Οι «αξιοκρατικές» διαδικασίες με τις οποίες οι πολυεθνικές εξασφαλίζουν έργα δισεκατομμυρίων ανά τον κόσμο είναι φυσικά γνωστές σε όλους μας. Η... εφευρετικότητά τους, όμως, δεν παύει ποτέ να μας αιφνιδιάζει.
Εν προκειμένω το μέγκα σκάνδαλο, που ξεκίνησε από το Χονγκ Κονγκ και εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Κίνα αλλά και πέραν αυτής, σε άλλες ασιατικές χώρες, αφορά την JP Morgan.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα φέρεται να προχωρούσε σε... προσλήψεις τέκνων δημοσίων αξιωματούχων που κατέχουν θέσεις - κλειδιά στην κρατική μηχανή. Το αντάλλαγμα για την «επαγγελματική αποκατάσταση» των κανακάρηδων, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες προς το παρόν καταγγελίες, ήταν η ευνοϊκή μεταχείριση του κολοσσού αλλά και «διευκολύνσεις» για την ανάληψη δημόσιων έργων.
Με θράσος

Πώς φέρεται να μόνταρε τη δουλειά η JP Morgan στην Κίνα; Με... θράσος! Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε αμερικανικές εφημερίδες – τα οποία έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αμερικανικών ελεγκτικών χρηματιστηριακών αρχών (SEC) –, η επενδυτική τράπεζα - κολοσσός δημιούργησε ένα ειδικό πρόγραμμα που ονόμασε «Sons & Daughters» (Υιοί και Κόρες), στο οποίο θα απευθύνονταν οι υποψήφιοι εργαζόμενοι που τύχαινε να έχουν γονείς οι οποίοι κατέχουν θέσεις στο Δημόσιο.
Αυτό το «πρόγραμμα», επιχειρηματολογούσε η JP Morgan, θα διασφάλιζε διαφάνεια στη διαδικασία πρόσληψης, έλεγχο ξεχωριστά των «προσόντων» των παιδιών αυτών, αλλά και των θέσεων τις οποίες θα κατείχαν στην εταιρεία, ώστε να μην δίνεται «πάτημα» σε κάποιον να κατηγορήσει την επενδυτική τράπεζα για διαπλοκή. Βέβαια, το κάρφωμα παραμένει το καλύτερο ξεκάρφωμα. Κάπως έτσι, το ειδικό «πρόγραμμα» φαίνεται να μετατράπηκε πολύ γρήγορα στην τέλεια κομπίνα.
Τα «τεστ» στα οποία υπέβαλλαν τους υποψήφιους γίνονταν όλο και πιο εύκολα, οι συνεντεύξεις όλο και πιο λακωνικές και τα πόστα για τα οποία προσλάμβαναν τον εκάστοτε... γιο ή κόρη «ξεφύτρωναν» από το πουθενά, σαν τα μανιτάρια.

Έρευνες


Το τι ακριβώς φαίνεται να συμβαίνει στο πλαίσιο του «Sons & Daughters» ήρθε στο φως μέσω δημοσιευμάτων στους «Financial Times» και τη «Wall Street Journal». Οι εφημερίδες αποκάλυψαν ότι οι «μπάτσοι» του αμερικανικού χρηματιστηρίου, η SEC, διερευνούν εδώ και κάποιες εβδομάδες τα πεπραγμένα της JP Morgan σε ολόκληρη την Ασία προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η επενδυτική τράπεζα προσέλαβε περί τα 200 τέκνα υψηλόβαθμων αξιωματούχων (κυρίως στην Κίνα) με σκοπό να εκμεταλλευτεί την ιδιότητα των γονέων τους και να εξασφαλίσει συμβόλαια δισεκατομμυρίων.
Αυτό θα φανεί όχι μόνο από τα συμβόλαια που έχει υπογράψει η πολυεθνική (εάν δηλαδή αυτά έχουν να κάνουν με τομείς στους οποίους κατέχουν κρίσιμες θέσεις οι γονείς), αλλά και από το κατά πόσο οι θέσεις για τις οποίες προσέλαβαν τα παιδιά των αξιωματούχων προϋπήρχαν ή δημιουργήθηκαν ειδικά για την ένταξη των υποψηφίων αυτών στο προσωπικό της εταιρείας.

Οι προσλήψεις

Οι υποψίες εις βάρος της JP Morgan ξεκίνησαν λόγω της δημοσιότητας που έλαβαν δύο συγκεκριμένες προσλήψεις, οι οποίες έγιναν στα γραφεία της στο Χονγκ Κονγκ. Πρόκειται για τον Τανγκ Σιαονίνγκ, γιο του προέδρου του χρηματιστικού ομίλου China Everbright Group (μια κίνηση που θα επέτρεπε στην JP Morgan να αυξήσει σημαντικά την επιρροή της στη χρηματιστηριακή αγορά), και την Ζανγκ Σισί, κόρη ενός εκ των διοικητικών υπευθύνων του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Κίνας China Railway Group (κάτι που θα βοηθούσε σημαντικά την εταιρεία στην ανάληψη έργων που προκηρύσσονται από τον οργανισμό).
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες, η JP Morgan θα υποχρεωθεί να πληρώσει πρόστιμο μέχρι και 600 εκατ. δολάρια. Όχι πως δεν τα έχει...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...