Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Ξεκίνησε η Νεο Ηρακλειάδα

Αν δεν ξέρατε πώς να περάσετε ένα ευχάριστο Σαββατοκύριακο, ιδού, ήρθε η επικαιρότητα δια μέσου δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών να σας γεμίσει το κενό, να σας ψυχαγωγήσει, να σας κάνει να ξεχάσετε τους απλήρωτους λογαριασμούς, τις οφειλές στην εφορία, την τράπεζα που σας κυνηγάει για τους τόκους, το άδειο ρεζερβουάρ στο αυτοκίνητο, τα καθυστερημένα νοίκια, το γιατρό που δεν πάτε επειδή δεν έχετε να τον πληρώσετε και αφήνετε τη ζωή σας στην τύχη και το Θεό, τα δανεικά που πήρατε από ένα φίλο προ μηνών και ακόμα δεν μπορείτε να του τα επιστρέψετε.

Αφήστε πίσω λοιπόν όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας! Ήρθε η Νεο Ηρακλειάδα!

Πακέτο με αυτή την - γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε - δωρεάν παρεχόμενη ψυχαγωγία, και τα μαθήματα ηθικοπλαστικής από τους δημοσιολογούντες πολιτικούς και δημοσιογράφους προς το ποίμνιο: ομοψυχία, ειρήνη υμίν συνάνθρωποι, ο νόμος είναι εδώ και θα τα αντιμετωπίσει όλα, μην ανησυχείτε για τίποτα, όλα είναι υπό έλεγχο, τα έχει αναλάβει ο Άδωνις, ο Δένδιας, υπό την υψηλή εποπτεία του Σαμαρά. Είμαστε σε καλά και ασφαλή χέρια!

Πριν από λίγο στον real fm ο Άδωνις απένειμε τα εύσημα στον ΣΥΡΙΖΑ για την απερίφραστη καταδίκη της πράξης αυτής! Υποδειγματική χαρακτήρισε τη στάση του! Αμέσως μετά βγήκε live στον αέρα η μητέρα ενός εκ των θυμάτων που νοσηλεύεται σοβαρά στο νοσοκομείο. Και ακόμα δεν έχουν περάσει ούτε 24 ώρες από το γεγονός και επιχειρείται να οικοδομηθεί μια μυθολογία της περίπτωσης, σε αντίθεση με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα όπου η προσπάθεια στόχευε στο ακριβώς αντίθετο, την αποδόμηση της αδιαμφισβήτητης αξίας του προσώπου του Παύλου και του περιβάλλοντός του καθώς και όσων αυτοί εξέφραζαν.

Το πρόβλημα που δεν μπορούνε να υπερβούνε βέβαια είναι ότι το «ένα άκρο» βρίσκει συνηγόρους, υπερασπιστές και απολογητές μόνο από την πλευρά του κυρίαρχου συστήματος, και αυτό δεν κρύβεται επειδή η αλήθεια, όσο κι αν δεν ειπώνεται με σαφήνεια, πλανιέται στην ατμόσφαιρα...

Η Νεο Ηρακλειάδα επικεντρώνεται στην τρομοκρατιάδα. Η λέξη «τρομοκρατία» επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο για να επενδυθεί με περιεχόμενα κατά πώς βολεύει κι ενώ στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν την ακούσαμε ποτέ! Εκεί επρόκειτο για έγκλημα, για εγκληματική οργάνωση, εδώ για τρομοκρατία. Ο χαρακτηρισμός αλλάζει ανάλογα με το ποιος είναι το θύμα; Αν η επίθεση είχε γίνει σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ άραγε θα μιλούσαμε για τρομοκρατία; 

Το μιντιακό και πολιτικό σύστημα φάνηκε πανέτοιμο για την είδηση, λες και το ήξερε, το περίμενε. Κανείς δεν ξαφνιάστηκε και οι ερμηνείες ήταν έτοιμες να δημοσιοποιηθούν ήδη μια μόνο ώρα μετά την πράξη, σκληρές και χωρίς πολύ περίσκεψη σε αντίθεση με την περίπτωση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα όπου επί ώρες μιλούσαν για συμπλοκή για ποδοσφαιρικές διαφορές.

Σιγά σιγά γινόμαστε πιο έμπειροι στην ανάγνωση και αποκωδικοποίηση των επικοινωνιακών χειρισμών, καθώς χωρίς το δημόσιο λόγο που τους αποδίδει το ένα ή το άλλο νόημα, αυτά τα γεγονότα, όλα τα γεγονότα, ακόμα και μια δολοφονία, θα είχαν άλλο μέγεθος. Το ποιοτικό και ποσοτικό μέγεθος του κάθε γεγονότος το αποδίδει, το κατασκευάζει ο δημόσιος λόγος και ο κυρίαρχος δημόσιος λόγος είναι αυτός των κυρίαρχων μίντια που έχουν και το μεγαλύτερο ακροατήριο. Σημασία έχει ποιος λέει τι.

Έτσι η αλήθεια βρίσκεται κάπου από κάτω από όλο αυτό το παχύ στρώμα ανακοινώσεων, ερμηνειών, δηλώσεων, ή μάλλον η αλήθεια σχεδόν δεν υπάρχει, πέρα από το αδιαμφισβήτητο αίμα κάποιων ανθρώπων. Επειδή άλλη είναι η δική μας αλήθεια, άλλη του Πρετεντέρη, του Άδωνι, του Δένδια. Και κυρίως αληθινό είναι αυτό το αδιόρατο στράβωμα στο πρόσωπό μας όταν μιλάνε αυτοί από το γυαλί, αληθινή η αδιόρατη δυσπιστία, αυτό το πάγωμα, ίδιο και απαράλλαχτο όπως στη Μαρφίν.

Η Νεο Ηρακλειάδα έρχεται για να σκεπάσει την ελληνική επικράτεια, να κουκουλώσει ότι άλλο σημαντικό, να σκεπάσει και να κλείσει τα στόματα που μιλάνε για την καταστροφή της δημόσιας υγείας, για την εξαθλίωση που απλώνεται σε όλο και μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού, για το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου που επί δεκαετίες οικοδόμησε με τον κόπο του, με τα χέρια του αυτός ο λαός. Αυτό είναι το μεγάλο και διαρκές έγκλημα που διαπράττεται σε τούτο τον τόπο.

Τρομοκρατιάδα, θεωρία των δύο άκρων, εμφυλιοπολεμικό κλίμα, όλα αυτά ανήκουν στο κυρίαρχο στρατόπεδο χωρίς αμφιβολία. Οι ίδιοι που καταστρέφουν αυτό το λαό, οι ίδιοι έρχονται ως τιμητές της ομαλότητας και αυτό το χτύπημα τους δίνει άριστο υλικό, την τροφή για να ταΐσουν τις διαστρεβλωτικές και αποπροσανατολιστικές της πραγματικότητας θεωρίες τους.

Η πραγματικότητά μας μπορεί να μιλήσει από μόνη της. Η πραγματικότητά μας είναι οι δυστυχίες μας, είναι η φτώχεια μας, είναι η απαξίωση της ύπαρξής μας, η πραγματικότητά μας είναι η ταξική κοινωνία, η κοινωνία των τρομακτικών αντιθέσεων, η κοινωνία του χυδαίου πλούτου για τους λίγους από τη μια και της ακραίας φτώχειας για τους πολλούς από την άλλη, η απάνθρωπη κοινωνία. Η πραγματικότητά μας είναι ο Υπουργός που κλείνει νοσοκομεία, που αφήνει εκατομμύρια ανασφάλιστους χωρίς περίθαλψη, είναι ο Υπουργός που απολύει εργαζόμενους χωρίς προοπτική για άλλη επαγγελματική αποκατάσταση, είναι η πολιτική που σκοτώνει και δολοφονεί εν ψυχρώ χιλιάδες αρρώστους, ανάπηρους, γέροντες, παιδιά, είναι ο Υπουργός που φορολογεί ληστρικά κάθε σπιθαμή γης που μας κληρονόμησαν με αίμα οι παππούδες μας, για να την κλέψει και να τη χαρίσει στα αφεντικά που υπηρετεί.

Εμείς ξέρουμε τι είναι τρομοκρατία: είναι αυτό που βιώνουμε καθημερινά, μέρα τη μέρα και ώρα την ώρα στο πετσί μας. Και γνωρίζουμε και τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς! Και ίσως νομίζουν οτι βάζοντας μπροστά στα μάτια μας ένα άλλο κατασκευασμένο έγκλημα, θα τη γλιτώσουν, θα ξεχαστούμε, θα βυθιστούμε στην ευκολία της ταύτισης με τον ισχυρό, θα υποταχθούμε, θα σιωπήσουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...