Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Χειραγωγημένη ενημέρωση και με τον… νόμο

Οι ρυθμίσεις για τα ΜΜΕ ψηφίστηκαν και είναι τόσο προβληματικές ώστε κανένα μέσο ενημέρωσης δεν έγραψε γιατί απεργούσαν την Τρίτη οι δημοσιογράφοι, ενώ και η κυβερνητική «Δημοκρατία» θεωρεί ότι παραχωρούνται τα πάντα σε Μπόμπολα - Ψυχάρη.

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Με ορισμένες ανεπαίσθητες αλλαγές ψηφίστηκε τελικά η επίμαχη τροπολογία για τα ΜΜΕ την Τρίτη το πρωί στη Βουλή. Κατά πλειοψηφία και με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ να αποχωρούν από την αίθουσα, αρνούμενοι να νομιμοποιήσουν τις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις της συγκυβέρνησης.
Aλλωστε και η συζήτηση ήταν εξπρές με τους ομιλητές να αναφέρονται άλλοι στο συγκεκριμένο θέμα για τα ΜΜΕ και άλλοι στη δωρεά προς το ογκολογικό νοσοκομείο «Aγιοι Ανάργυροι» (μεγάλη η χάρη τους), στο νομοσχέδιο του οποίου άλλωστε είχε συμπεριληφθεί η άσχετη τροπολογία. Νόμος του κράτους, λοιπόν, πλέον: 1) οι συγχωνεύσεις στα ΜΜΕ, 2) οι μεταφερόμενοι εργαζόμενοι από το ένα Μέσο στο άλλο, 3) το αγγελτήριο θανάτου στις διαφημιστικές εταιρείες που βγαίνουν από την αγορά, 4) η επισφαλής πλέον είσπραξη τουαγγελιόσημου, 5) ο σφιχτός εναγκαλισμός κυβέρνησης και ΝΕΡΙΤ, με τη διοίκηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα να διορίζεται απευθείας πλέον από τον αρμόδιο υπουργό, 6) η νέα παράταση στις άδειες των καναλιών, 7) η αλλαγή χαρακτήρα των ενημερωτικών ΜΜΕ σε μουσικά με μια απλή αίτηση, καθώς και 8) η δυνατότητα στην Digea να διαφημίζεται δωρεάν. Το μόνο θετικό της υπόθεσης είναι πως δεν καταργείται η υποχρεωτική δημοσίευση των προκηρύξεωντου Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τύπο. Οι αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών της περιφέρειας και η απειλή τους πως θα καταψήφιζαν τη συγκεκριμένη διάταξη έσωσε τα επαρχιακά ΜΜΕ.

Ειρωνείες από «Δημοκρατία»

Η τροπολογία λοιπόν ψηφίστηκε συγκεντρώνοντας την μήνιν ακόμα και φιλοκυβερνητικών εφημερίδων. «Μήπως θα ήταν πιο απλό, κ. Σαμαρά, να περάσετε μια τροπολογία όπου θα απαγορεύετε διά νόμου την κυκλοφορία εντύπων, την εκπομπή οπτικοακουστικών μέσων και την ύπαρξη διαδικτυακών μέσων, αν δεν ανήκουν στους κ. Μπόμπολα και Ψυχάρη;» έγραψε στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Δημοκρατία», η οποία δεν φημίζεται για τα αντικυβερνητικά της αισθήματα. «Μάλλον θα ήταν πιο εύκολο και θα επέφερε άμεσο (και μη βασανιστικό) θάνατο σε μια σειρά κλάδων και επιχειρήσεων που ήδη σήμερα υποφέρουν από την ύπαρξη του πλέον αθέμιτου ανταγωνισμού στα ΜΜΕ· κλάδων και επιχειρήσεων των οποίων προφανώς επιθυμείτε να γίνετε ο νεκροθάφτης, αν επιτρέψετε να πραγματοποιηθεί η πολυδιαφημιζόμενη συγχώνευση ΔΟΛ – Πήγασου με αδιαφανείς και σίγουρα σκανδαλώδεις όρους».

Οσο για την άλλη πλευρά, άκρα του τάφου σιωπή. Αν ήσουν λόγου χάριν αναγνώστης των ΝΕΩΝ, της ιστορικής αυτής εφημερίδας, δεν θα ήξερες γιατί δεν κυκλοφόρησε η αγαπημένη σου εφημερίδα χθες.

Απεργούσαν οι δημοσιογράφοι, εντάξει, αλλά για ποιο λόγο; Δύο ημέρες, Δευτέρα και Τρίτη, τα ΝΕΑ δεν έγραψαν ούτε λέξη για την… ταμπακέρα. Απλώς δεν κυκλοφόρησαν χθες μαζί με τις υπόλοιπες εφημερίδες. Δύο ημέρες και η καλή εφημερίδα δεν αφιέρωσε ούτε ένα μικρό μονόστηλο στην επίμαχη τροπολογία που αφορούσε τα ΜΜΕ. Οχι να την κατακρίνει, όπως πράξαμε εμείς στην «Εφ.Συν.», ούτε απαραιτήτως και να την υποστηρίξει όμως. Απλώς να δώσει την είδηση, όπως θα έκανε κάθε δημοσιογραφικό μέσο που σέβεται τους αναγνώστες του. Και ήταν μεγάλη είδηση, μέχρι και σε απεργία οδήγησε έναν ολόκληρο κλάδο.

Δυσαρέσκεια από ΑΝΤ1

Ασφαλείς δε πληροφορίες θέλουν και στον όμιλο ΑΝΤ1 να μην είναι και τόσο χαρούμενοι με την εξέλιξη αυτή. Λογικό αφού βλέπουν μια κυβέρνηση να ευνοεί τους ανταγωνιστές τους.

Ας πρόσεχαν θα υποστήριζαν κάποιοι, ενθυμούμενοι και τα προεκλογικά, τρομολαγνικά ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού εναντίον της έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΑΝΤ1 ισχυρίζεται ότι είναι ένας υγιής σε γενικές γραμμές όμιλος, βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση.

Γιατί λοιπόν να είναι ευχαριστημένος με τη συγκεκριμένη τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση και δίνει ανάσα σε υπερχρεωμένα ΜΜΕ; Και να παρατηρεί τους ανταγωνιστές του να διευκολύνονται στις συγχωνεύσεις τους;

«Οσο ο κόσμος βλέπει να χορεύει ταγκό η κυβέρνηση με τα μεγαλοσυμφέροντα τόσο εξοργίζεται και θα εκφραστεί τότε που θα έρθει η ώρα. [...] Υπηρετούν τη διαπλοκή και ο κόσμος δεν τα συγχωρεί άλλο αυτά. Πλησιάζει η ώρα που το “φτάνει κύριε Σαμαρά” θα πάρει άλλο νόημα. Πολύ πιο σκληρό. Εμείς τους προειδοποιούμε». Ποιος τα γράφει αυτά; Το… σαμαρικό Antinews παρακαλώ. Αρχισαν τα όργανα; Λέτε τελικά αυτή η κυβέρνηση να πέσει με πολύ πάταγο; Και μέσα στη χλεύη;


Πηγή: «Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...