Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Ετοιμόρροπη εκεχειρία με συγκρούσεις στην ΝΑ Ουκρανία

Ο λαϊκός στρατός της Νοβορωσίας κυρίαρχος και στη Μαριούπολη!

ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ-Ποροσένκο γνωρίζουν πολιτική και στρατιωτική ήττα

Τρίζει, αν δεν βρίσκεται ενώπιον της κατάρρευσης, η εξ αρχής εύθραυστη εκεχειρία στη ΝΑ Ουκρανία.

Πεδίο συγκρούσεων κατά τα πρακτορεία είναι η στρατηγική πόλη της Μαριούπολης, η οποία με τις πιο έγκυρες πληροφορίες βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα χέρια του λαϊκού στρατού της Νοβορωσίας, μετά τη διάλυση της «εθνοφρουράς» του δεξιού τομέα στην πόλη και ουκρανικών ταγμάτων όπως του «Αζόφ» και το «Αϊντάρ».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δυνάμεις του Ουκρανικού στρατού επιχειρούν να διατηρήσουν απεγνωσμένα την επαφή τους με τη Μαριούπολη, ώστε η εκεχειρία να μη σηματοδοτήσει την πλήρη απώλεια της για το καθεστώς Ποροσένκο.

Στο Ντονέτσκ, επίσης, σημειώνονται εκρήξεις προς βορρά εκτός της πόλης και ακούγονται πυρά, ιδιαίτερα στην περιοχή του αεροδρομίου, ως σπασμωδικές αντιδράσεις του αποχωρούντος, ηττημένου και διαλυμένου ουκρανικού στρατού.

Την ίδια ώρα στο Λουγκάνσκ ο λαϊκός στρατός της Νοβορωσίας (Νέας Ρωσίας) διέλυσε το τάγμα «Aϊντάρ» των Ουκρανών νεοναζί που προσπαθούσε να προσεγγίσει την πόλη.

Έγκυροι αναλυτές από την Ουκρανία τόνιζαν στην Iskra ότι θεωρούν πως η εκεχειρία δεν πρόκειται να μακροημερεύσει, παρ΄όλες τις σχετικές ευχές που εξέφρασαν στην τηλεφωνική τους επικοινωνία Πούτιν και Ποροσένκο. Η εύθραυστη εκεχειρία περισσότερο θα μοιάζει με «ειρηνοπόλεμο», μέχρι να δώσει τη θέση της, μάλλον γρήγορα, σε ανοικτό πόλεμο για την τελική λύση στο Ουκρανικό πρόβλημα.

Οι ίδιοι αναλυτές τόνιζαν ότι το σκληρό ιμπεριαλιστικό μπλοκ ΗΠΑ –ΕΕ-ΝΑΤΟ με τον υπαλληλίσκο τους στο Κίεβο, Α. Ποροσένκο, βλέπει να χάνει πολιτικά και στρατιωτικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του στην Ουκρανία, γι΄αυτό άλλωστε επεδίωξαν «πάση θυσία» την εκεχειρία, ως μια ανάσα για την ανασυγκρότηση των δυνάμεων τους.

Πολιτικοί και στρατιωτικοί παράγοντες στο Κίεβο τόνιζαν ότι αυτή η «ανασυγκρότηση» της κυβέρνησης του Ποροσένκο και των στρατιωτικών της δυνάμεων, μάλλον μοιάζει με όνειρο θερινή νυκτός και αυτό που μάλλον πρέπει να αναμένεται είναι περαιτέρω κλιμάκωση της Ουκρανικής πολιτικής και οικονομικής κρίσης καθώς και η περαιτέρω αποδιοργάνωση του Ουκρανικού Στρατού.

Οι ίδιοι παρατηρητές τόνιζαν ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να σταθεί χωρίς τη Ρωσία και πολύ περισσότερο ενάντιά της.

Πηγή: «iskra»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...