Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Πολιτικό αδιέξοδο

Tου Απόστολου Διαμαντή

Το ζήτημα της εκλογής Προέδρου από την παρούσα βουλή έκλεισε οριστικά. Η υποψηφιότητα Κουβέλη κάηκε, πριν καν γεννηθεί, διότι οι μισοί βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δήλωσαν ότι δεν θα τον ψηφίσουν. Η κυβέρνηση στρέφεται τώρα προς την κεντροδεξιά. Εφόσον όμως ο Καραμανλής δεν δέχεται, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να εκλεγεί άλλος κεντροδεξιός στην Προεδρία. Διότι, πολύ απλά, η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει και η συντριπτική πλειοψηφία των ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να εκτεθεί πολιτικά, ακόμη και αν ήθελε, με άλλον υποψήφιο, εκτός του Καραμανλή.

Επομένως, η κυβέρνηση έχει πλήρως εγκλωβιστεί στην πορεία προς τις αναγκαστικές πρόωρες εκλογές, τις οποίες δεν μπορεί να αποφύγει.

Πρόκειται για σημαντική τακτική ήττα, διότι κάθε κυβέρνηση έχει πάντα το χαρτί των πρόωρων εκλογών στα χέρια της. Η παρούσα, ενώ θα μπορούσε να κάνει εκλογές τον Ιούνιο και να αναμένει την κυβερνητική αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τις τόλμησε. Και τώρα οδηγείται σε εκλογική σφαγή, χωρίς δυνατότητα πολιτικής πρωτοβουλίας, διότι οι δανειστές δεν δίνουν το παραμικρό περιθώριο, ενώ ταυτόχρονα ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και πλήθος ανεξάρτητων βουλευτών (τουλάχιστον 8) δεν δέχονται εκλογή Προέδρου. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση δεν έχει κινήσεις να κάνει και αναμένει τις κινήσεις των άλλων.

Υπό τις περιστάσεις αυτές, το μόνο που απομένει στην κυβέρνηση είναι να προχωρήσει στη διατύπωση των ελληνικών θέσεων για το ζήτημα του δημοσίου χρέους, θέσεων οι οποίες πρέπει να κατατεθούν στη διάσκεψη που οργανώνει το ΔΝΤ τον Νοέμβριο. Αλλά οι θέσεις αυτές θα πρέπει να μην λαμβάνουν υπόψιν τις γερμανικές απαιτήσεις και να προτείνουν ευθέως κούρεμα του Δημοσίου Χρέους, το οποίο διακρατούν κυρίως χώρες της ευρωζώνης.

Εάν αυτό συμβεί, εάν δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση, οχυρωμένη πίσω από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για μη βιώσιμο χρέος, απαιτήσει ευθέως κούρεμα του χρέους, τότε θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το τελευταίο της πολιτικό χαρτί, να ζητήσει από το λαό να τοποθετηθεί πάνω σʼαυτό το σοβαρό ζήτημα και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, πριν τεθεί το ζήτημα του Προέδρου.

Εάν όμως η κυβέρνηση, για λόγους τους οποίους δεν γνωρίζουμε, δεν είναι σε θέση να διατυπώσει τις ελληνικές απαιτήσεις για τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους και συνεχίσει να κρύβεται πίσω από τις γερμανικές θέσεις, τότε μοιραία θα χάσει κάθε αξιοπιστία και θα συντριβεί στις εκλογές που θα έρθουν στις αρχές του 2015, λόγω αδυναμίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Διότι, πολύ απλά, ο λαός θα υποχρεωθεί να επιλέξει μια νέα κυβέρνηση, που θα είναι σε θέση να διαπραγματευθεί και να βγάλει τη χώρα από την μέγγενη ενός μη βιώσιμου δημοσίου χρέους, που έχει οδηγήσει την Ελλάδα στο οικονομικό τέλμα.

Πηγή: «tvxs»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...