Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

"Δούρειος Ίππος" στην Περιφέρεια Αττικής

















(Ή, όταν η Ρένα Σγουρού, ψηφίζει τον προϋπολογισμό του Γιάννη Δουρού)

Του Γ. Σιώζου

Είναι απορίας άξιο, πώς είναι δυνατόν να προκαλεί έκπληξη, η υιοθέτηση του προϋπολογισμού του απερχόμενου Περιφε-ρειάρχη Γ. Σγουρού -και για να είμαστε δίκαιοι το 95% κατά τη δήλωσή του- από την νέα Περιφερειάρχη κα Δούρου και την παράταξη Δύναμη Ζωής, που πρόσκειται στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Αντίθετα, θα προκαλούσε έκπληξη, η κατάθεση ενός άλλου προϋπολογισμού, προς διαφορετική κατεύθυνση. Και επειδή κινδυνεύω να χαρακτηριστώ ως παραδοξολόγος εξηγούμαι αμέσως.

Παρατήρηση 1η

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ασκήσει δριμύτατη κριτική στην Καλλικρατική οργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν είχε ψηφίσει τον σχετικό νόμο, και εξέφραζε την επιθυμία του, να τον αλλάξει.

Είναι γνωστό ότι κανένα κόμμα - πόσο μάλλον ένα κόμμα που βρίσκεται στα πρόθυρα της
εξουσίας - δεν μπορεί να εξαντλεί την πολιτική του μόνο στην κριτική, αλλά οφείλει να καταθέτει συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, και εν προκειμένω ένα άλλο οργανωτικό μοντέλο για τους Ο.Τ.Α. Αυτό ποτέ δεν έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η χρονική περίοδος πρίν από τις εκλογές για τους Ο.Τ.Α., αποτελεί ιδανική ευκαιρία, για την διατύπωση πολιτικών προτάσεων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και των οργανωτικών της δομών.

Σε όλη την προεκλογική περίοδο, δεν υπήρξε καμία εναλλακτική οργανωτική πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ, προς αντικατάσταση της σημερινής "Καλλικρατικής" δομής των ΟΤΑ.

Η κριτική που ασκούσε είχε ως στόχο τις περικοπές που επέβαλε η μνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ. Διά της σιωπής ως προς το οργανωτικό μοντέλο των Ο.Τ.Α. υιοθετούσε την "Καλλικρατική" δομή της Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα η επικεφαλής της Δύναμης Ζωής, καΔούρου, σε προεκλογικές της συνεντεύξεις εκθείαζε τον σημαντικό ρόλο των περιφερειών, τονίζοντας πώς οι περιφέρειες και όχι τα κράτη, αποτελούν τη νέα αρχιτεκτονική δομή της Ευρώπης. Τι κι αν στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας κριτική στον "Καλλικράτη" πέραν των άλλων σημείωνε, ότι οι περιφερειακή δομή συντελεί στην εθνική και κρατική αποδόμηση της χώρας. Αποδοχή λοιπόν τής αρχιτεκτονικής του "Καλλικράτη" σιωπηρώς, και "κραυγάζοντας". Αυτά τα μαγικά, μόνο ένας ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τα πραγματοποιεί. Συνεπώς η δομή τον ΟΤΑ δέον να θεωρείται δεδομένη, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ όπως επίσης δεδομένη ήταν και είναι για τον κο Σγουρό.

Παρατήρηση 2η

Προεκλογικά όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυε μύδρους εναντίον της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, για την περικοπή του 60% της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Ο.Τ.Α., διεκδικώντας την καταβολή της.

Η περικοπή της χρηματοδότησης, όπως και των άλλων περικοπών, σε υγεία, παιδεία κ.λ.π., προέκυψε από την ανάγκη σύνταξης ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, από την κεντρική κυβέρνηση.

Ο κος Σγουρός, που είχε καταρτίσει τον δικό του προϋπολογισμό, συμφωνώντας απόλυτα με την λογική της συγκυβέρνησης δεν ήταν δυνατόν να εγείρει αίτημα καταβολής του 60% της χρηματοδότησης, ενέργεια που θα υπονόμευε την προσπάθεια για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
Επομένως ο προϋπολογισμός του, κινούνταν σε μνημονιακά πλαίσια.

Από την άλλη μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ διά του Προέδρου του κου Τσίπρα στη ΔΕΘ, αλλά και από δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του, υπεύθυνων για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής του κόμματος, τάσσονταν υπέρ των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Στο βαθμό που ο στόχος είναι κοινός και του κου Σγουρού και της κας Δούρου, θα ήταν παραλογισμός, η κα Δούρου να μην αποδεχτεί τον προϋπολογισμό Σγουρού, ή ο κος Σγουρός να μην ψηφίσει τον προϋπολογισμό της κας Δούρου.

Ακόμη και ο κος Τζήμερος, με το "πρακτικό πνεύμα" που τον διακρίνει, έδωσε την ψήφο του.

Ένα ενδιαφέρον πείραμα λαμβάνει χώρα στην Περιφέρεια Αττικής.

Ένα πείραμα, που μπορεί να οδηγήσει σε συγκλίσεις και συναινέσεις και στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Η κα Δούρου, επιμελείται ενός εργασιακού "ρεαλισμού" και "αποφασιστικότητας" προβαίνοντας σε "καινοτόμες" πολιτικές πρακτικές και αποφάσεις, που θέτουν τα θεμέλια οικοδόμησης νέων πολιτικών "ηθών".

Στόχος της είναι ο "κατευνασμός" των πολιτικών "παθών" ή "εθνική συνεννόηση" μέσω της συνένωσης των δυνάμεων του λεγόμενου "Συνταγματικού τόξου", ή συσπείρωση όλων των πολιτικών δυνάμεων που ομνύουν πίστη στην Ε.Ε., και στην Ευρωπαϊκή προοπτική και μόνον, της χώρας. Υλοποιείται στην κλίμακα της περιφέρειας η λογική ότι το κράτος έχει συνέχεια, σέβεται τις υπογραφές του, κινείται στη λογική του ευρωμονόδρομου, και των μνημονιακών υποχρεώσεων. Η Καθημερινή δεν μοιράζει τσάμπα εύσημα.

Παρατήρηση 3η

Αξίζει να αναφερθεί επίσης, το "υψηλό αίσθημα ευθύνης" που επέδειξαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι που ανήκουν στην Αριστερή συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ και εξελέγησαν με το ψηφοδέλτιο της παράταξης Δύναμη Ζωής, υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, αλλά και της ιστοσελίδας "ISKRΑ" που εκφράζει την Αριστερή συνιστώσα. Όχι μόνον δεν άσκησε καμία κριτική, αλλά δεν αναφέρθηκε καν στο θέμα της ψήφισης του προϋπολογισμού.

Μια στάση που δηλώνει ξεκάθαρα (έστω μέσω της εκκωφαντικής σιωπής) την πλήρη συμφωνία της.
Είναι φανερό λοιπόν, πως οι απόψεις πού εκφράζει η Αριστερή πλατφόρμα είναι καθαρά φιλοσοφικού χαρακτήρα και από την φύση τους τα φιλοσοφικά ζητήματα, μπορούν να συζητούνται στο διηνεκές.

Μπορεί η κατ' όνομα Σπίθα "ISKRA" να αδυνατεί να βάλει φωτιά στον κάμπο, αλλά η κατάληψη θέσεων εξουσίας από τούς ανήκοντες στη συνιστώσα αυτή, τούς διευκολύνει να καταπίνουν την Κάμηλο, και τους επιτρέπει κάλλιστα να χτίζουν πολιτικές καριέρες.

Ο "Δούρειος Ίππος" στην Περιφέρεια Αττικής λειτούργησε, επιφέροντας αποτελέσματα πέραν πάσης προσδοκίας.
Μένει να αλώσει και το κάστρο της κυβερνητικής εξουσίας.
Το μυθικό τέχνασμα είναι παντός καιρού, και απόλυτα αποτελεσματικό!
Δούρος ή Σγουρού, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Για όσους θέλουν στις επερχόμενες εκλογές να το παίξουν κορώνα γράμματα, πρέπει να γνωρίζουν, πως μόνο αυτό το δίδυμο κερδίζει.

* Σημ. Η έκφραση, η Ρένα Σγουρού ψηφίζει τον προϋπολογισμό του Γιάννη Δουρού, είναι δανεισμένη από την ιστοσελίδα "Σφυροδρέπανο".
Μπρεζνιεφικό απολίθωμα, πάντα τέτοια

Πηγή: «Σχεδίο Β’»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...