Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Φαιδρή εκστρατεία φόβου























Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Η πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά και η προσφυγή σε κάλπες λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου δεν φαίνεται να συντάραξε τον πλανήτη. Ούτε καν η... Σοφία Βούλτεψη δεν επιβεβαιώθηκε, που μας έλεγε ότι η προκήρυξη εκλογών ισοδυναμεί με πιστωτικό γεγονός.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Άδωνις Γεωργιάδης και κάμποσοι ακόμη θερμοκέφαλοι της Ν.Δ. μίλησαν και θα ξαναμιλήσουν για καταστροφή.


- Δεν φαίνεται να συμμερίζεται όμως την άποψή τους ο εκδότης του «Βήματος» Σταύρος Ψυχάρης, ο οποίος την Κυριακή, στο πρωτοσέλιδο άρθρο του, αφού θύμισε ανάλογες εκστρατείες εκφοβισμού στο παρελθόν, όλες εκπορευθείσες από τη Δεξιά, κατέληξε:

«Καθώς όλοι γνωρίζουμε τα όριά μας, λογικό είναι να περιμένει κανείς ότι μετά τις εκλογές, ψήφω και αποφάσει του Λαού, όλα θα πάνε καλύτερα...».

- Δεν τους συμμερίζεται ούτε καν το ΔΝΤ, του οποίου ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις ανέφερε ότι «οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές θα ξαναρχίσουν μόλις υπάρξει νέα κυβέρνηση σε συνεννόηση με την Ε.Ε. και την ΕΚΤ. Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες».

- Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχολίασε: «Οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι αυτοί που θα αποφασίσουν τη μελλοντική σύνθεση του ελληνικού κοινοβουλίου και την κυβέρνηση. Δεν θα παρέμβουμε ούτε θα κάνουμε σχόλιο σε αυτήν τη δημοκρατική διαδικασία. Θα περιμένουμε τις προτάσεις των ελληνικών αρχών για το πώς είναι καλύτερο να προχωρήσουμε με την αξιολόγηση και θα το συζητήσουμε αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ».

- Όσο για τη χρηματοδότηση των τραπεζών, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα. Επιπλέον η ΕΚΤ ψάχνει μοντέλο ενίσχυσης της ρευστότητας και των τραπεζών και του Δημοσίου, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία.

- Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «θα συνεργαστούν εποικοδομητικά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση».

- Η Γερμανία «παρακολουθεί στενά», αλλά δεν λέει κάτι περισσότερο από όλα όσα έλεγε και επί κυβέρνησης Σαμαρά για προσήλωση στον «δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

- Οι «Financial Times» μιλούν για την ανάγκη ενός «Νιου Ντιλ» στην Ευρώπη και διαπιστώνουν: «Η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, όμως, να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές είναι η τελευταία απόδειξη ότι απαιτούνται πιο γενναίες πολιτικές αποφάσεις από τους ηγέτες της ευρωζώνης. Δεν φτάνουν πλέον οι απλές τεχνικές βελτιώσεις της πολιτικής».

- Το Bloomberg, σε γραμμή... ΣΥΡΙΖΑ, ζητάει τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, θεωρώντας τη λύση αυτή ως την «καλύτερη εναλλακτική που υπάρχει στον ορίζοντα».

Είναι ίσως περιττή η απαρίθμηση των δηλώσεων και δημοσιευμάτων που είτε δεν συμμερίζονται την κινδυνολογία Σαμαρά είτε βλέπουν την κυβερνητική αλλαγή στην Αθήνα ως ευκαιρία. Κι όμως, όπως θα δείτε στο σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 5, ο πρωθυπουργός και οι δικοί του θα επιμείνουν: «Η χώρα καταστρέφεται αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η κρίσιμη ψήφος

Στην πραγματικότητα οι παράγοντες των δανειστών δείχνουν ήδη διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε διαπραγμάτευση με την επόμενη κυβέρνηση, μακριά από τις εκβιαστικές τρομο-ηλιθιότητες που εκστομίζουν εδώ οι απερχόμενοι κυβερνήτες.

Αυτά εκτός Ελλάδας, όπου μόνο σποραδικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν το κυβερνητικό εμπόριο φόβου. Στο εσωτερικό της χώρας ο φόβος είναι επίσης δύσκολο να πιάσει. Όχι μόνο επειδή το 2015 δεν είναι 2012, αλλά και διότι αυτό το έργο η ελληνική κοινωνία το έχει ξαναδεί. Και δεν είδε μόνο το έργο, αλλά και τη συνέχειά του, την οποία αποτελούν τα πεπραγμένα της απερχόμενης κυβέρνησης, τα οποία δεν της περιποιούν ιδιαίτερη τιμή. Κάθε άλλο.

Η πολιτική αδυναμία Σαμαρά και συνοδοιπόρων είναι καταφανής, σε βαθμό μάλιστα που περισσότερο οίκτο να προκαλούν οι απειλές τους παρά φόβο. Στην πραγματικότητα η απόπειρα τρομοκράτησης αφορά μόνο ένα τμήμα της κοινωνίας, το οποίο όμως ίσως αποδειχθεί κρίσιμο -και χρήσιμο στη Ν .Δ.- με δύο τρόπους:

- Εάν κόψει την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα.

- Εάν διασφαλίσει στη Ν.Δ. και τον Σαμαρά ένα «ευπρεπές» ποσοστό, το οποίο θα επιτρέψει στον πρόεδρο της Ν.Δ. να διατηρήσει την ηγεσία του κόμματος και θα τον καθιστά ισχυρό αντιπολιτευτικό πυλώνα την «επόμενη μέρα».

Πρόκειται για το τμήμα εκείνο των μεσοστρωμάτων που ψηφίζει «ασφάλεια», «σταθερότητα» και πολιτική χωρίς ρίσκο για το ίδιο και τα εισοδήματά του.

Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί

Σε αυτό το τμήμα της κοινωνίας, το οποίο θα αποδειχθεί κρίσιμο για τον συσχετισμό δύναμης μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων κυρίως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να απευθυνθεί με τρόπο πειστικό. Πρόκειται για ψηφοφόρους οι οποίοι δεν θα επηρεαστούν τόσο από την αξιολύπητη καμπάνια της Ν.Δ. όσο από την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να τους πείσει ότι η επόμενη μέρα, με αυτόν στην εξουσία, θα είναι καλύτερη - ή, έστω, δεν θα είναι... χειρότερη.

Όσο περισσότερο πλησιάζει η 25η Ιανουαρίου τόσο θα ξεκαθαρίζουν τα πολιτικά δεδομένα και η εικόνα των διεκδικητών της ψήφου θα γίνεται ευκρινέστερη. Η προπαγάνδα φόβου προφανώς θα κορυφωθεί - ενδεχομένως και η γελοία πλευρά της. Ωστόσο τις επιφυλάξεις -όσες, όποιου είδους και σε όποιους υπάρχουν- δεν μπορεί κανείς άλλος να τις υπερκεράσει εκτός από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και, κυρίως, τον ίδιο τον Τσίπρα. Όσο φαιδρή και γραφική κι αν είναι μια εκστρατεία φόβου για τους πολλούς, πάντα είναι επικεντρωμένη στα ανακλαστικά μιας πολύ συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας. Αυτή, είτε αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι, θα αποδειχθεί αποφασιστική για τον κυριότερο εκλογικό στόχο του: την αυτοδυναμία.

Θα δούμε το επόμενο διάστημα αν είναι σε θέση να διώξει τις σκιές που επιχειρούν να προσθέσουν στη δημόσια εικόνα του οι αντίπαλοί του, αλλά και οι κακοφωνίες στο εσωτερικό του...


Πηγή: «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...