Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Κάτοικοι Δράκειας Πηλίου: "Θα αυτοδιαχειριστούμε την άρδευση"

ΟΜΟΦΩΝΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Έγινε λοιπόν η Λαϊκή Συνέλευση στη Δράκεια την Πέμπτη18/4 το βράδυ στο καφενείο της κεντρικής πλατείας. Πολύς κόσμος, γεμάτο ασφυκτικά το καφενείο. Παρόντες δύο στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ,ο αντιπρόεδρος κ. Λ. Μαυρογιάννης και ο τεχνικός διευθυντής κ. Κουτσιφέλης, ο κ. Μολοχίδης από την αντιπολίτευση στο ΔΣ της επιχείρησης και Δημοτικός Σύμβουλος και το τοπικό συμβούλιο. Προσκεκλημένοι αλλά απόντες  ο  Δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος του Δημοτικού διαμερίσματος!  Θέμα: η ανάληψη της διαχείρισης της άρδευσης από την ΔΕΥΑΜΒ
Της συζήτησης προηγήθηκε μια σφαιρική ενημέρωση για τις δραστηριότητες της ΔΕΥΑΜΒ στην ύδρευση, την αποχέτευση και την άρδευση που συμπληρώνει από φέτος το μενού της δημοτικής επιχείρησης.

Ακολούθησε συζήτηση που ξεκίνησε μέσα σε ένταση με αφορμή την ομολογία του κ. Κουτσιφέλη ότι στο θέμα της άρδευσης, εκεί στην ΔΕΥΑΜΒ, είναι μαθητές δημοτικού αλλά κάνουν ότι μπορούν, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο. Η ένταση μεγάλωσε όταν έγινε αναφορά στα μελλοντικά σχέδια της ΔΕΥΑΜΒ για σωλήνωση των δικτύων άρδευσης και φυσικά κατάργησης των τσιμεντένιων ανοικτών αυλακιών με χρήματα από το ΕΣΠΑ.
Οι κάτοικοι απάντησαν ότι δεν έχει δικαίωμα η ΔΕΥΑΜΒ να αγνοεί την τεράστια εμπειρία των κατοίκων μετά από εκατοντάδες χρόνια διαχείρισης των δικτύων άρδευσης και να  «μαθαίνει» βάζοντας σε κίνδυνο την αγροτική παραγωγή του χωριού. Σε ότι αφορά τα κλειστό δίκτυο άρδευσης τόνισαν ότι σκοπός της  ΔΕΥΑΜΒ είναι η εγκατάσταση υδρομετρητών  και η εφαρμογή φοροεισπρακτικής πολιτικής που θα οδηγήσει τελικά στην εγκατάλειψη της γης και των χωριών.
Επίσης τόνισαν ότι όλα όσα σχεδιάζονται από την ΔΕΥΑΜΒ με τον μανδύα του εκσυγχρονισμού, στοχεύουν στην ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα των νερών. Ζήτησαν μάλιστα να μάθουν τον λόγο που η ΔΕΥΑΜΒ δεν έκανε δεκτό το αίτημα των κατοίκων του Πηλίου να αναβληθεί η συζήτηση στο ΔΣ για την μεταφορά της διαχείρισης της άρδευσης στην ΔΕΥΑΜΒ από τον Δήμο ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος με τους κατοίκους των χωριών για το θέμα. Απάντηση  φυσικά δεν πήραν.
Στην πρόθεση της ΔΕΥΑΜΒ να βοηθήσει απάντησαν ότι ως τώρα δεν είχαν προβλήματα σοβαρά με την άρδευση και δεν ζήτησαν την βοήθεια κανενός.  Η με  το «έτσι θέλω» εμπλοκή της ΔΕΥΑΜΒ θα επιβαρύνει το κόστος της άρδευσης και θα δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα. Επίσης συνδύασαν την αυτοδιαχείριση της άρδευσης με τον αγροτικό χαρακτήρα των χωριών. «Δεν  θέλουμε να γίνουμε συνοικία του Βόλου. Θέλουμε να διατηρήσουμε τον ορεινό, αγροτικό χαρακτήρα του χωριού».
Τελικά μετά από τη συζήτηση μπήκε σε ψηφοφορία το θέμα και το χωριό ομόφωνα αποφάσισε να συνεχίσει να αυτοδιαχειρίζεται την άρδευση. Το τοπικό συμβούλιο θα συγκληθεί τις επόμενες μέρες για να πάρει και αυτό τη δική του απόφαση, τυπικά,  την οποία θα μεταφέρει φυσικά στη ΔΕΥΑΜΒ.
Αξίζει ωστόσο να σταθούμε σε κάποιες περίεργες απόψεις που ακούστηκαν από τα στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ, όπως πχ ότι οι αμιαντοσωλήνες δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα υγείας. Το είπε ο κ. Μαυρογιάννης ό οποίος τυχαίνει να είναι γιατρός. Ο ίδιος, αναφερόμενος στην χλωρίωση του πόσιμου νερού   επέμενε ότι το χλώριο είναι εντελώς ανώδυνο καθότι δεν έρχεται ποτέ σε επαφή με οργανικό φορτίο! Ο κ. Κουτσιφέλης μίλησε για το έργο του καθαρισμού των πηγών, κάτι που δεν υπάρχει και δεν γίνεται σε καμιά περίπτωση.
Ο λόγος δόθηκε στη Συντονιστική επιτροπή της Κίνησης των κατοίκων Πηλίου και Βόλου για το νερό, μέλος της οποίας αναφέρθηκε στην άρνηση όλων των χωριών να δεχτούν την ΔΕΥΑΜΒ ως διαχειριστή της άρδευσης και στην άρνηση για μια ακόμη φορά του Δήμαρχου να κάνει δεκτό το αίτημα κατοίκων των χωριών αλλά και της πόλης να  γίνει ΔΣ με αποκλειστικό θέμα τη διαχείριση των νερών. «Αυτό το ΔΣ πρέπει να γίνει και θα γίνει γιατί το ζητούν χιλιάδες κάτοικοι των χωριών και της πόλης».
Το γενικό συμπέρασμα που βγαίνει από αυτή την κρίσιμη λαϊκή συνέλευση είναι ότι το ρήγμα ανάμεσα στους κατοίκους των χωριών και την ΔΕΥΑΜΒ μεγαλώνει με το χρόνο και ότι ο κόσμος βλέπει καθαρά ότι πίσω από τα έργα και τις αποφάσεις της επιχείρησης υπάρχει η ιδιωτικοποίηση.  Όπως τόνισε φανερά εκνευρισμένος κάποιος νέος αγρότης από το χωριό: «Κάθε φορά που σας ακούμε, γίνεστε περισσότερο αναξιόπιστοι και  εμείς πιο σίγουροι ότι  σχεδιάζετε την ιδιωτικοποίηση,  κάτι που δεν θα επιτρέψουμε φυσικά ποτέ να γίνει»

Πηγή: «watervolo»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...