Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Ο «ξαφνικός θάνατος» υπηρεσιών φέρνει 21.000 απολύσεις στο Δημόσιο

ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ- ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΞΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΤΡΟΪΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ-ΜΕ ΜΕΤΡΑ

"ΦΩΤΙΑ"Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

χάραξη νέων ορίων μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα" που ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνει το μέλλον χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

Επί της ουσίας ο υπουργός αναφέρθηκε σε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα διάλυσης δομών του δημοσίου με κατάργηση υπηρεσιών όπου υπηρετούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Συνεπώς , ο «ξαφνικός θάνατος» υπηρεσιών φέρνει χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο.
Το έργο των υπηρεσιών αυτών θα το αναλάβουν ιδιώτες με φθηνότερα εργατικά χέρια και λιγότερους εργαζόμενους χωρίς κανένα, σχεδόν , εργασιακό δικαίωμα, ενώ οι χιλιάδες εργαζόμενοι στις καταργημένες υπηρεσίες του δημοσίου θα οδηγηθούν σε απόλυση.
Ποιες είναι, όμως ,αυτές οι υπηρεσίες; Η περίπτωση των σχολικών φυλάκων αλλά και των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών φαίνεται πως έχουν δείξει το δρόμο.
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν περίπου 5.000 καθαρίστριες σχολείων και άλλες περίπου 3.000 που υπηρετούν στην καθαριότητα δημοτικών κτιρίων.
Το έργο καθαρισμού σε όλους τους παραπάνω τομείς παραδίδεται σε ιδιώτες – αρπακτικά ,οδηγώντας σε απόλυση περίπου 8.000 άτομα.
Στην ίδια ακριβώς λογική, προς κατάργηση φαίνεται πως πάνε οι υπηρεσίες φύλαξης δημοτικών εγκαταστάσεων, κτιρίων των δήμων, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ. Σε αυτούς τους χώρους φαίνεται πως αυτή τη στιγμή υπηρετούν άλλα 3.000 άτομα.
Ο κατάλογος που ήδη περιλαμβάνει 11.000 άτομα δεν τελειώνει εδώ. Στο στόχαστρο φαίνεται πως μπαίνουν άλλοι 10.000 υπάλληλοι που σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία υπηρετούν στις υπηρεσίες πρόνοιας και τις κοινωνικές δομές του κράτους. Δομές τις οποίες παραδίδουν σε ιδιώτες για να αναλάβουν το έργο.
Ο κυβερνητικός κατάλογος της ντροπής περιλαμβάνει , λοιπόν, περίπου 21.000 εργαζόμενους στο δημόσιο οι οποίοι όπως και στην περίπτωση των σχολικών φυλάκων, των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, ακόμη και των δημοτικών αστυνομικών θα βρεθούν από τη μια μέρα στην άλλη στο δρόμο με μια απλή κατάργηση της υπηρεσίας τους!

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΤΡΟΪΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ

Εν τω μεταξύ, με επίκεντρο τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα ληφθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 πραγματοποιήθηκε στις 09:00 το πρωί σήμερα, Δευτέρα (18/11), η εξ αναβολής συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε, τελικά, το μεσημέρι της Δευτέρας (18/11).
Ο Γ. Στουρνάρας, μετά το μίνι υπουργικό που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου την Κυριακή εν όψει του νέου κύκλου των επαφών με τους εκπροσώπους των δανειστών, δήλωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα και να υπάρξει έγκαιρα λύση.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η τρόικα φέρεται να ζήτησε μέτρα 2 δισ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 και απέρριψε ακόμα και ενδεχόμενα "φτιασιδώματα" και δεν άφησε κανένα περιθώριο στην όμηρο της τροϊκανής χρηματοδότησης ,εθελόδουλη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ούτε για τις λεγόμενες "διαπραγματεύσεις" της , οι οποίες έχουν συνήθη κατάληξη ένα μεγάλο "ναι σε όλα" τα μέτρα που προτείνει η τρόικα. Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι μόνος δρόμος για μια άλλη προοδευτική πορεία της χώρας, είναι η απεξάρτηση από τις δόσεις της δανειακής υποτέλειας.
Στη σύσκεψη κλήθηκε εκτάκτως και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης , καθώς φαίνεται πως παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις τέθηκαν και πάλι επί τάπητος θέματα εργασιακών σχέσεων , απολύσεων κλπ.
Οι επικεφαλής της τρόικας, Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, αποχώρησαν από το υπουργείο Οικονομικών μετά τις 2:00 το μεσημέρι και ακολούθησε σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.
Στο τραπέζι βρέθηκαν, επιπλέον, το θέμα της άρσης των πλειστηριασμών της πρώτης και μοναδικής κατοικίας και οι ομαδικές απολύσεις.
Στις 3:30 μ.μ έχει προγραμματιστεί συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα δήλωσε ότι «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τη Πέμπτη (21/11), οπότε κατατίθεται ο προϋπολογισμός του 2014 στη Βουλή».
«Δεν έχει προσδιοριστεί εάν οι επικεφαλής θα αποχωρήσουν μετά από την Πέμπτη (21/11)» επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι «τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, βρίσκονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και εξετάζουν τα νούμερα που παρουσιάζει η κυβέρνηση».
Πάντως, οι εκπρόσωποι των τοκογλύφων-δανειστών φέρονται καταρχάς να αμφισβητούν ότι τα μέτρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής θα καταφέρουν να αποφέρουν έσοδα, έως 700 εκατ. ευρώ, όπως διατείνεται το υπουργείο Εργασίας.
Πάντως, ο Γ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι είναι πολύ νωρίς για μια συμφωνία σήμερα.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΦΩΤΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
 ΣΤΟΝ "ΑΕΡΑ" ΑΚΟΜΑ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Στον «αέρα» βρίσκεται, εν τω μεταξύ, ο προϋπολογισμός του 2014, τέσσερις μέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσής του στη Βουλή. Η κυβέρνηση πρόκειται να προτείνει μέτρα "φωτιά" και αν συνυπολογιστεί ότι αυτή είναι απλώς η πρόταση της κυβέρνησης , ο νέος προϋπολογισμός φαίνεται ότι θα ρίξει στον Καιάδα χιλιάδες ακόμα νοικοκυριά και θα επιτείνει την συνεχόμενη ύφεση.
Τα νέα μέτρα , μάλιστα, συμπεριλαμβάνουν και σειρά οριζόντιων μέτρων παρά τις περί του αντιθέτου επικοινωνιακές διαβεβαιώσεις της εθελόδουλης συγκυβέρνησης.
Συγκεκριμένα , σύμφωνα με δημοσιεύματα του ημερησίου τύπου, η κυβέρνηση πρόκειται να προτείνει:
  1. Μειώσεις των μισθών των υπαλλήλων του δημοσίου και των Οργανισμών Γενικής Κυβέρνησης.
  2. Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου, για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
  3.  Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά.
  4. Κατάργηση ή μεταφορά στον κρατικό προϋπολογισμό, των φόρων υπέρ τρίτων.
  5. Την επάνοδο του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% από το 13%, από την 1η Ιανουαρίου 2014.
  6. Περικοπές τρεχουσών κρατικών δαπανών, συγκεκριμένων κωδικών του προϋπολογισμού.
  7. Κατάργηση δημοσίων φορέων και Οργανισμών.
  8. Μείωση των επιχορηγήσεων προς τις ΔΕΚΟ αλλά και παράλληλη μείωση των προϋπολογισμών των ΔΕΚΟ.
  9. Νέο κούρεμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κατά περίπου 250 εκατ. ευρώ
  10. Μείωση των φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις.
  11. Αύξηση των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών και του τιμολογίου της ΔΕΗ.
Πηγή: iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...