Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Είναι εφικτή και ρεαλιστική λύση και κυρίως εναρμονισμένη με το διεθνές δίκαιο, αυτή που προτείνετε, να αποδεσμευθεί η Ελλάδα από τα μνημόνια και δανειακές συμβάσεις 1 και 2; Υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα χώρας στη νεότερη ιστορία;

Ο σκληρός πυρήνας του διεθνούς δικαίου προβλέπει για ένα λαό να ασκεί κυριαρχικές πράξεις. Εφόσον είναι φορέας της ίδιας της κυριαρχίας του, αυτός αποφασίζει τι τον δεσμεύει και τι όχι. Υπάρχουν πάρα πολλές προβλέψεις σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσεις το ζήτημα του χρέους ή πώς θα μπορεί ή όχι να δεχθεί εκβιασμούς από άλλα κράτη ή λεόντειες συμφωνίες. 

Υπάρχουν πάρα πολλά κράτη ή μάλλον κυρίαρχοι λαοί που μπήκαν σε διαδικασία άρνησης δεσμεύσεων σαν αυτές τις οποίες έχει αναλάβει ή έχουν τεθεί σε βάρος του ελληνικού λαού από τους κυβερνώντες του. Μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο περισσότερα από 36 κράτη το έχουν εφαρμόσει. Ο πιο πετυχημένος δρόμος από αυτούς, είναι αυτός που ακολούθησε η Βενεζουέλα. Από το 1998 ως το 2000 η Βενεζουέλα συγκρότησε τακτική εθνοσυνέλευση, έφτιαξε ένα νέο Σύνταγμα, το οποίο προέβλεψε την καταγγελία όλων των προηγούμενων υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις της Βενεζουέλας σε βάρος του λαού και απαγόρευσε στην οποιαδήποτε κυβέρνηση με βάση το νέο Σύνταγμα να επαναφέρει και να αναγνωρίσει αυτές τις υποχρεώσεις και φυσικά διέγραψε όλα τα χρέη και τις υποχρεώσεις που υπήρχαν μέχρι τότε.

Με τη νέα δανειακή σύμβαση που ψηφίστηκε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ένα βράδυ στη Βουλή, προβλέπεται το αγγλικό δίκαιο. Το αγγλικό δίκαιο προβλέπει ότι τα δάνεια που έχει πάρει η χώρα να παραμείνουν στο νόμισμα που έχουν δοθεί. Και αυτό γιατί; Γιατί έχουν πάρει υπόψιν την πιθανότητα να μας ρίξουν σε ένα άλλο νόμισμα, οπότε να διατηρήσουν τις υποχρεώσεις της χώρας στο σκληρό ευρώ. Επίσης προβλέπεται ότι τα δικαστήρια που μπορούν να λύσουν τις διαφορές ανάμεσα στους δανειστές και στον οφειλέτη, είναι τα δικαστήρια του μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, τα οποία, μάλιστα αναφέρεται ρητά ότι οι αποφάσεις τους είναι άμεσα εκτελεστές στην ελληνική επικράτεια. Δεν μπορεί να τις ανακόψει με κάποιον έννομο τρόπο η ελληνική κυβέρνηση. Και τρίτον προβλέπεται ότι κανένα περιουσιακό στοιχείο στην ελληνική επικράτεια δεν καλύπτεται από κανενός είδος ασυλία, όπως και από την εθνική κυριαρχία της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να απαιτήσουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης και της ιδιωτικής περιουσίας. Ο λόγος περί ιδιωτικής περιουσίας προβλέπεται και στον εφαρμοστικό νόμο που προβλέπει ακόμη και αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ιδιωτικής περιουσίας προκειμένου να διευκολύνει επενδύσεις στη χώρα, όπως είναι για παράδειγμα οι ειδικές οικονομικές ζώνες, οι επενδύσεις FAST TRUCK, η εκχώρηση ή παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας ή οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με δημόσια και ιδιωτική περιουσία.


πηγή: http://epamsyrouposeid.blogspot.gr
Η απάντηση έχει δοθεί μέσα από τα κείμενα και τις προφορικές συνεντεύξεις του Γενικού Γραμματέα του ΕΠΑΜ Δημήτρη Καζάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...