Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Το αδιέξοδο πυροδοτεί σενάρια

 Της Αγγελικής Σπανού

Για το Μέγαρο Μαξίμου ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη η δημόσια πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη προς τον πρωθυπουργό (από τον ρ/σ Real) να αναλάβει πρωτοβουλία για την επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Όχι ότι δεν γνώριζαν πως το σενάριο αυτό συζητείται στο παρασκήνιο στο πλαίσιο διεργασιών για το σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Αλλά επειδή ειπώθηκε δημόσια σε μια στιγμή στην οποία η κυβερνητική πλειοψηφία δείχνει εξαιρετικά εύθραυστη με αποτέλεσμα να βολιδοσκοπούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, ανεξάρτητοι βουλευτές και βουλευτές των ΑΝΕΛ μήπως και υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2014 ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση ενίσχυσης της συμπολίτευσης.

Η ΔΗΜΑΡ αντέδρασε αμυντικά στην πρόταση Μπακογιάννη, με κεντρική γραμμή ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής της κυβέρνησης όσο μένει πρωθυπουργός ο Α. Σαμαράς και όσο ακολουθείται η συγκεκριμένη πολιτική. Η αλήθεια όμως είναι ότι, λόγω των κακών επιδόσεων στις δημοσκοπήσεις, υπάρχει διχασμός στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη και άλλοι ψάχνονται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας διαύλων με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι λοξοκοιτούν προς τη συγκυβέρνηση, κάποιοι αναζητούν προσωπικές λύσεις και όλοι μαζί ανησυχούν για τη δοκιμασία στην κάλπη και τι αυτή θα φέρει. Οι κακές σχέσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ο ανταγωνισμός τους για τη διαμόρφωση ενός τρίτου πόλου στην κεντροαριστερά, είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας για μια τέτοια εξέλιξη, παρόλο που και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εκφράζονται αποκλίνουσες απόψεις.
Το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε τα σχόλια και δεν θέλησε να δώσει διαστάσεις σ’ αυτή τη συζήτηση, η οποία όμως έχει ανοίξει για τα καλά και θα έχει συνέχεια, όσο υπάρχει ασυνταξία και ταραχή στις τάξεις των κοινοβουλευτικών ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Εδώ και μήνες γίνονται γεύματα και δείπνα ζυμώσεων όπου συζητιούνται οι πιθανότητες σχηματισμού μιας κυβέρνησης τύπου Παπαδήμου με πρωθυπουργό, ένα παράδειγμα που «παίζει» πολύ, τον Π. Πικραμμένο. Η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δεν αναφέρθηκε σε αλλαγή πρωθυπουργού, κάθε άλλο, ανήκει στους πλέον δυναμικούς εκφραστές της άποψης ότι οι συνθήκες απαιτούν τη μέγιστη δυνατή διακομματική συναίνεση. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σταθερά προβάλλει τη σημασία της εθνικής συνεννόησης, ενώ αρκετοί καραμανλικοί σε ιδιωτικές συνομιλίες τους θεωρούν επιβλαβή για το εθνικό συμφέρον την πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, το σενάριο ενός μεγάλου συνασπισμού, απολύτως ανεδαφικό αυτή τη στιγμή, παραμένει δημοφιλές ως αντικείμενο συζήτησης σε συναντήσεις στελεχών των δύο κομμάτων αλλά και σε άλλης σύνθεσης συναθροίσεις που εστιάζουν στην ανάγκη διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας με οποιονδήποτε τρόπο.

Μέχρι το τέλος του έτους υπάρχουν τρεις κρίσιμες ψηφοφορίες: Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, για τον προϋπολογισμό του 2014. Ως προς το φόρο ακινήτων, έχουν γίνει δεκτές οι περισσότερες ενστάσεις των βουλευτών με αποτέλεσμα η επιβάρυνση των αγροτεμαχίων να είναι ελάχιστη, ενώ το μάρμαρο θα πληρώσουν οι έχοντες ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ, οι οποίοι θα αντιμετωπιστούν ως πλούσιοι. Αυτό που προωθείται είναι η συγχώνευση του χαρατσιού με τον ΦΑΠ, όχι δηλαδή κάτι πολύ διαφορετικό από ό,τι ισχύει σήμερα, με την διάθεση να πληρώσουν λιγότερα οι μικροϊδιοκτήτες και περισσότερα οι μεγαλοϊδιοκτήτες. Ωστόσο, ακόμη δεν είναι απολύτως καθαρό αν πράγματι ο φόρος θα είναι ταυτόχρονα αποδοτικός και δικαιότερος, ενώ κάποιοι βουλευτές, όπως ο Βύρων Πολύδωρας, εκφράζουν διαφωνία επί της αρχής και όχι σε συγκεκριμένες διατάξεις, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη στάση τους είτε για τις δυσκολίες που θα δημιουργήσουν στη συνεννόησή τους με το κόμμα τους.
Σε σχέση με τους πλειστηριασμούς η εικόνα είναι απολύτως θολή, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι κανένας που βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία δεν θα χάσει το σπίτι του επειδή κοκκίνισε το στεγαστικό του δάνειο, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί πώς ορίζεται η «πραγματική οικονομική αδυναμία». Η Τρόικα επιμένει στην πλήρη απελευθέρωση και η προστασίας της πρώτης κατοικίας παύει να ισχύει στις 31 Δεκεμβρίου.
Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται τραυματική για τον Γιάννη Στουρνάρα, αφού εταίροι και πιστωτές δεν κρύβουν πλέον τον εκνευρισμό τους, γίνονται προσβλητικοί και πιέζουν αφόρητα. Άλλωστε, ενώ η κυβερνητική διαρροή ήταν ότι «δεν βιαζόμαστε, ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί ακόμη και χωρίς έγκριση κοκ», ο πρωθυπουργός επιστρέφοντας χθες από το Παρίσι τηλεφώνησε στους υπουργούς που χειρίζονται μνημονιακά θέματα και τους ζήτησε να τελειώνουν γρήγορα με τις εκκρεμότητες. Άρα και βιάζονται και δεν θέλουν σύγκρουση αλλά  ξέρουν πως δύσκολα θα ελέγξουν τους βουλευτές τους για να στηρίξουν ένα νέο πακέτο λιτότητας. Πόσο μάλλον που έχουν ψηφιστεί πολλά «τελευταία μέτρα».


Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...