Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Η τρόικα έρχεται! Κυβερνητικός πανικός για ταμεία και ακίνητα!

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ:ΠΙΘΑΝΟ ΝΕΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ!

"ΑΓΚΑΘΙΑ" ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ & Ο ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ!

Διαστάσεις παίρνει το σκληρό «παιχνίδι» των πιέσεων προς την Αθήνα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, από την τρόικα, που, όπως όλα δείχνουν τελικά, έρχεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν και διαρροές αξιωματούχων της Ευρωζώνης στο Reuters άφηναν χθες ανοικτό το ενδεχόμενο αναβολής της επίσκεψης.

Η τρόικα αναμένεται στις αρχές της εβδομάδας και μάλιστα υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού στουπουργείο Οικονομικών την Τρίτη, με τον Π. Τόμσεν και το Μ. Μορς. 
Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες ειδικά ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΚΤ, Κ. Μαζούχ, θα έλθει λίγο μετά, καθώς πρέπει να παρευρεθεί σε ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το απόγευμα της Τρίτης.
Πληροφορίες που ήλθαν στη σκιά δημοσιεύματος του Reuters το οποίο με ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες και επικαλούμενο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, έδειχνε προς το ενδεχόμενο αναβολής της επίσκεψης, καθώς διαπιστώνονται αυξανόμενες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά κυρίως με το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν χθες πως την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και των επικεφαλής της τρόικας.
Φαίνεται, πάντως, ότι η επιστροφή της τρόικας θα γίνει κανονικά, για να μην επιβαρυνθεί το κλίμα για την Ελλάδα και για να σταλεί το μήνυμα ότι ο έλεγχος προχωρεί κανονικά. Μάλιστα, όπως σημειώνουν στελέχη της τρόικας, επρόκειτο για μια «ομολογουμένως οριακή απόφαση». Κάτι το οποίο σημαίνει ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή μπορεί να υπάρξει ανατροπή του σχεδιασμού, αν και τα ίδια στελέχη το θεωρούν σχεδόν απίθανο πλέον.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση να έρθουν οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας, όπως είχε προγραμματιστεί, δεν σημαίνει ότι το φλέγον ζήτημα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2014 θα επιλυθεί άμεσα. Αρμόδια στελέχη επιμένουν ότι το πιθανότερο είναι τρόικα και κυβέρνηση να καταλήξουν σε απόφαση για τα μέτρα του 2014 τον Δεκέμβριο, στην επόμενη «κάθοδο» της τρόικας. Και αυτό, γιατί θεωρούν ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεγάλο και δύσκολα θα γεφυρωθεί σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων.

«ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΜΕΤΡΑ»

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις διαρροές σχετικά με την αναβολή της επίσκεψης, που όπως όλα δείχνουν μάλλον θα διαψευστούν, ο βαθμός αβεβαιότητας σχετικά με την έκβαση της επικείμενης αξιολόγησης παραμένει υψηλός, κυρίως όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα του δημοσιονομικού κενού του 2014.
Την ίδια ώρα τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά, καθώς έως τις 21 Νοεμβρίου πρέπει να κατατεθεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή, και πρέπει λογικά να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα του δημοσιονομικού κενού. Παράλληλα στις 14 Νοεμβρίου αναμένεται συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία για λόγους διευκόλυνσης της συζήτησης για το χρηματοδοτικό κενό τον Δεκέμβριο, ευκταίο θα ήταν να μπορεί να υπάρχει μια πρώτη κατάληξη των συζητήσεων, ενδεχόμενο που ακόμη είναι αβέβαιο.
Οι δηλώσεις, πάντως, των αξιωματούχων είναι σαφείς σχετικά με την επιβολή νέων μέτρων και αναφέρουν ότι «η τρόικα μιλά τώρα για 2 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα λέει πως θα το καλύψει με καλύτερο έλεγχο στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και λέει όχι σε νέα μέτρα. Η λύση είναι νέα μέτρα και φυσικά θα υπάρξουν. Είναι θέμα κακής επικοινωνίας του θέματος στο εσωτερικό της χώρας».

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑΜΕΙΑ & ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης, με ελιγμούς, επικοινωνικά τρικ, καθυστερήσεις και μικροεπεμβάσεις αλλαγών, να κατευνάσει το σάλο στην κοινωνία αλλά και τις αντιδράσεις, έστω και σπασμωδικές, ανάμεσα στους βουλευτές της,για τα νομοσχέδια της Κοινωνικής Ασφάλισης και του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι επιτυχείς.
Τα "χρυσωμένα χάπια" των ημίμετρων διορθωτικών παρεμβάσεων στην ομοβροντία φόρων δεν είναι ικανά να κατασιγάσουν τη γενική κοινωνική κατακραυγή από τη λεηλασία του τελευταίουκαταφύγιου που έχει απομείνει στην ελληνική οικογένεια, αν υπάρχει και αυτό, και είναι το σπίτι του.
Αδιέξοδη μοιάζει, επίσης, η εξέλιξη με τα μέτρα "εξοικονόμησης¨" 500 εκ. από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αφού η Τρόικα θεωρεί ότι το νομ/διο, που είναι έτοιμο σε αυτή την κατεύθυνση, περιέχει μέτρα ατελέσφορα και χωρίς δυνατότητα απόδοσης και γι' αυτό συστήνει ως  σίγουρη συνταγή το πετσόκομμα των συντάξεων.

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ

Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής κρίσης, πολύ περισσότερο που την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου έχει κηρυχθεί γενική απεργία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Η κυβέρνηση τρέμει την λαοθάλασσα που θα ξεχειλίσει αυτή τη μέρα τους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει αφετηρία ανατρεπτικών εξελίξεων στη χώρα.

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ:ΝΕΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

 Υπέρ της διευθέτησης του κρίσιμου ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με τρόπο, άμεσο και καθαρό, το συντομότερο δυνατόν, αποφεύγοντας να αποκλείσει και το ενδεχόμενο «κουρέματος»τάχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.
"Ρεαλιστικές λύσεις και τεχνικές υπάρχουν και ίσως απαιτηθούν και ισχυρότερα εργαλεία, είμαστε σε διαπραγμάτευση" δήλωσε αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΚΕΠΕ, τονίζοντας πως εφόσον επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα θα αξιώσουμε από τους εταίρους μας την έμπρακτη στήριξη στην ελάφρυνση του χρέους σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012.
Ερωτηθείς για το εάν στα ισχυρότερα εργαλεία περιλαμβάνεται και ένα "κούρεμα" περιορίστηκε να δηλώσει πως είμαστε σε διαπραγμάτευση. Λίγο αργότερα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζε πως ο κ. Σταϊκούρας αναφερόταν σε όσα ήδη έχουν ειπωθεί από τον ίδιο σε πρόσφατη συνέντευξη του σχετικά με το θέμα του χρέους, υπενθυμίζοντας πως στις αποφάσεις του Eurogroup τον περασμένο Νοέμβριο, υπάρχει αναφορά για παρεμβάσεις που θα επηρεάζουν τόσο τον αριθμητή, όσο και τον παρονομαστή του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.
Η ίδια πηγή τόνιζε πως βούληση της Ελλάδας είναι το θέμα να διευθετηθεί το συντομότερο δυνατόν, σημειώνοντας παράλληλα πως ακόμη και εάν ορισμένες πτυχές παραπεμφθούν για μετά τις Ευρωεκλογές,αφού τον Ιούνιο θα υπάρχει η οριστική πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, θα πρέπει να έχει υπάρξει πριν τις Ευρωεκλογές μια ξεκάθαρη κατεύθυνση. Όσον αφορά στην επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, παραδέχθηκε πως θα εφαρμοστούν"διαρθρωτικές παρεμβάσεις", όπως δράσεις για την βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλα τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, υλοποίηση των όσων έχουν ψηφιστεί για τη συγκράτηση των δαπανών των φορέων που εποπτεύουν τα υπουργεία και αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.
Είναι προφανές, ότι η όλη προσπάθεια πιστοποίησης πρωτογενούς πλεονάσματος εντάσσεται στο περίφημο success story,υποκρύπτωντας όμως μια θεμελιώδη παράμετρο. Η επίτευξη αυτή γίνεται με απόλυτη και βάναυση συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή η παράμετρος είναι θεμελιώδης, γιατί υπάρχουν και πρωτογενή πλεονάσματα που επιτυγχάνονται με αποκρουστικό κοινωνικό κόστος και είναι κοινωνικά απορριπτέα επειδή σηματοδοτούν καταβύθιση του επιπέδου ζωής του λαού μας.

ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ «ΜΙΝΙ» ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Στον «πάγο» της διαβούλευσης του opengov.gr θα παραμείνει μέχρι και την προσεχή Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας .
Με το σχέδιο νόμου του οποίου προηγήθηκε, από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ήδη από την περασμένη Κυριακή, η αναγγελία κατάθεσης στη Βουλή -χωρίς να έχει γίνει η απαιτούμενη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- επιχειρείται όχι μόνο να «κλείσουν» ορισμένες εκκρεμότητες, αλλά να διευκολυνθεί και η διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία αμφισβητεί την ικανότητα του υπουργείου Εργασίας να διασφαλίσει, χωρίς περικοπές συντάξεων, την είσπραξη ακόμη κι αυτών των 500 εκατ. ευρώ για τα οποία ο κ. Βρούτσης προσπαθεί να πείσει ότι θα τα αναζητήσει με αποτελεσματικότητα από την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις των εκπροσώπων των πιστωτών είναι οι εξής:
• Ο στόχος για την εξεύρεση 500 εκ ευρώ μέσα από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής θεωρείται ως υπερβολικά φιλόδοξος, αν όχι εντελώς ανεδαφικός.
• Το δημοσιονομικό κενό εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερο των 500 εκ ευρώ (2,5 δισ) και επειδή προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, η Τρόικα ζητά να καλυφθεί από περικοπές παροχών του ασφαλιστικού συστήματος.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής:
• Θεσπίζεται προσωρινή σύνταξη στο 95% της κατώτατης.
• Στους αγρότες δίδεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης στο 62ο έτος με 40ετία, εφόσον καταβάλλουν εισφορές (δεδομένου του χρόνου έναρξη εισφοράς για τον ΟΓΑ η δυνατότητα αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει πριν από το 2028).
• Χορηγείται ΑΜΚΑ με τη χορήγηση πιστοποιητικού γέννησης.
• Δίδεται η δυνατότητα ρύθμισης των δανείων που έχουν οι δικαιούχοι του πρώην ΟΕΚ καθώς και επιμήκυνσης του χρόνου εξόφλησης έως και 10 έτη.
• Ενοποιείται ο τρόπος δήλωσης και είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών με την υποχρεωτική ένταξη και των κρατήσεων της επικουρικής σύνταξης στην υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ).
• Θεσπίζονται πρόστιμα για τη μη δήλωση εργαζομένου στην ΑΠΔ όταν έχει ήδη δηλωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
• Καθιερώνεται υποχρεωτικά ως τυπική ελεγκτική διαδικασία ο έγκαιρος έλεγχος των δηλωθεισών και καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών. Υπάλληλοι που δεν συμμορφώνονται με τους νέους όρους και το χρονοδιάγραμμα της νέας ελεγκτικής διαδικασίας κινδυνεύουν με φυλάκιση 2 ετών (άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα).
• Κλείνουν οι εκκρεμότητες περί διαδοχικής επικουρικής σύνταξης για τους ασφαλισμένους σε φορείς επικούρησης που εξαιρέθηκαν από το ΕΤΕΑ και μετατράπηκαν σε ΝΠΙΔ.
• Ενοποιούνται από την 1.12.2013 τα ποσοστά εισφορών και ασφαλιστέων αποδοχών στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (3% για τον ασφαλισμένο, 3% για τον εργοδότη). Το ποσό εισφοράς των αυτοαπασχολουμένων που είναι ήδη ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑ υπολογίζεται σε ποσοστό 6% επί της κατηγορίας στην οποία καταβάλλονται εισφορές στον αντίστοιχο φορέα κύριας σύνταξης.
• Επεκτείνεται το εργόσημο και στο προσωπικό των ΠΑΕ, ΚΑΕ και λοιπών νομικών προσώπων ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού αποκλειστικά και μόνο κατά τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων.
• Θέσπιση αφορολογήτου ακατάσχετου των εκπαιδευτικών επιδομάτων για ανέργους.
• Η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας υποχρεούται να αποστέλλει στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) όλα τα επιδόματα που χορηγεί για να καταχωρισθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα ΗΛΙΟΣ.

ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Σε παράταση του χρόνου διαβούλευσης για τον ενιαίο φόρο ακινήτων οδηγείται η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης του εκνευρισμού που καταγράφεται στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση στη Βουλή των επίκαιρων ερωτήσεων Τσίπα και Παπαρρήγα.Οι αντιδράσεις των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων έναντι του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών κυριάρχησαν κατά τη χθεσινή, δεύτερη, σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία αυτή τη φορά και του υπουργού Οικονομικών ΓιάννηΣτουρνάρα.
Νωρίτερα, χθες, το οικονομικό επιτελείο είχε προαναγγείλει μικροπαρεμβάσεις, κυρίως στον τομέα των αγροτεμαχίων, δηλαδή εσωτερικές ανακατανομές στους συντελεστές για τα αγροτεμάχια, αλλά το ποσό να παραμείνει το ίδιο στην κατηγορία αυτή. Η δεύτερη λύση είναι να μειωθεί το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι αγρότες και αυτό να προστεθεί στα αστικά ακίνητα που ήδη οι ιδιοκτήτες τους καλούνται να πληρώσουν 2,2 δισ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο τείνει να απορριφθεί, δεδομένου ότι πλέον είναι θέμα εσωτερικής δικαιοσύνης του φόρου ακινήτων, όπως αναφέρουν και στελέχη του υπουργείου. Πόσο δίκαιο είναι δηλ. να αυξήσεις και άλλο τους φόρους στις κατοικίες για να μειωθούν τα ήδη χαμηλά ποσά που προκύπτουν στα αγροτεμάχια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά που υπολογίζει να εισπράξει το ΥΠΟΙΚ από κάθε κατηγορία ακινήτων διαμορφώνονται ως εξής:
• Αστικά ακίνητα: 2,2 δισ.
• Οικόπεδα φυσικών προσώπων: 789 εκατ.
• Αγροτεμάχια: 140 εκατ. (το 50% θα πληρωθεί από αγρότες)
• Αγροτικά κτίσματα 160 εκατ.
• Οικόπεδα νομικών προσώπων, βιομηχανικά και επαγγελματικά κτίρια 300 εκατ.
Εν τω μεταξύ, έντονες αντιδράσεις σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους και στην ομοσπονδία ιδιοκτητών προκαλεί το προσχέδιο του ενιαίου φόρου ακινήτων, κυρίως για την επιμονή στην επιβάρυνση των αστικών ακινήτων. 

Πηγή: iskra 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...