Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Μπορεί να επιβιώσει η χώρα χωρίς το ευρώ;

Για να απαντήσει κανείς σ’ αυτό το ερώτημα θα πρέπει πρώτα να απαντήσει στο αν μπορεί να επιβιώσει η χώρα με το ευρώ. Αν έχετε προσέξει όλοι οι απολογητές του ευρώ και της ΕΕ, από τους διατεταγμένους προπαγανδιστές του επίσημου δωσιλογισμού, έως τα «παπαγαλάκια» τους στην αριστερά, αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι να αναφερθούν στο συγκεκριμένο ερώτημα. Αρκούνται μόνο σε μια απίστευτη καταστροφολογία για το τι δήθεν θα γίνει, αν τυχόν η χώρα απαλλαγεί από τον χαλινό του ευρώ. Ενώ όταν αναγκάζονται να μιλήσουν για το τι μας έχει «προσφέρει» το ευρώ, τότε απογειώνονται από τον μάταιο τούτο κόσμο της κοινής λογικής και αναζητούν καταφύγιο στην νεφελοκοκκυνιά του παραλόγου. Εκεί δηλαδή όπου τα εξωτερικά ελλείμματα είναι απόδειξη αναπτυξιακής δυναμικής κι όχι παραγωγικής αποσύνθεσης. Εκεί όπου ο υπερδανεισμός, ιδιωτικός και δημόσιος δεν αποτελεί πρόβλημα, ούτε οδηγεί στην χρεοκοπία. Εκεί όπου με τη δραχμή είχαμε πολύ περισσότερα αδιέξοδα και προβλήματα, παρά με το ευρώ. Εκεί όπου η άνοδος του ΑΕΠ, του πιο εικονικού δείκτη της οικονομίας, αποτελεί βασικό κριτήριο της οικονομικής ανάπτυξης. Εκεί όπου το να πληρώσει με κάποιο τρόπο ο λαός και η εργατική τάξη το τοκογλυφικό χρέος που έχει συσσωρεύσει η άρχουσα τάξη, είναι ο μόνος δρόμος.

Αν έχετε προσέξει, όταν αναλύει κάποιος την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα για να κινδυνολογήσει, κάνει την εξής χαρακτηριστική λαθροχειρία: Μιλά για μια οικονομία με τα μεγάλα ανοίγματα, τους αντιπαραγωγικούς όρους λειτουργίας και τις τεράστιες υποχρεώσεις της σημερινής της μορφής. Για παράδειγμα, λένε ότι άμα γυρίσουμε σε εθνικό νόμισμα, πώς θα πληρώσουμε το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος που θα είναι σε ευρώ; Μα ακριβώς εδώ βρίσκεται το πρόβλημα. Ζητάμε να γυρίσουμε σε εθνικό νόμισμα, σε νέα δραχμή, ή όπως αλλιώς αποφασίσουμε να την πούμε, όχι για να πληρώσουμε τα χρέη, αλλά για να τα διαγράψουμε.

Υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν την πληρωμή των δημόσιων χρεών με πληθωριστικό εθνικό νόμισμα. Η πρόταση αυτή είναι εντελώς παράλογη και είναι σίγουρο ότι θα βυθίσει την οικονομία της χώρας σε μια παρατεταμένη ύφεση σαν την σημερινή. Η αναγκαία επιστροφή στο εθνικό νόμισμα προϋποθέτει ότι θα έχει προηγηθεί η μη αναγνώριση του δημόσιου χρέους της χώρας και η άρνηση της πληρωμής του με βάση τα ισχύοντα στο διεθνές δίκαιο.


πηγή: http://epamsyrouposeid.blogspot.gr
Η απάντηση έχει δοθεί μέσα από τα κείμενα και τις προφορικές συνεντεύξεις του Γενικού Γραμματέα του ΕΠΑΜ Δημήτρη Καζάκη 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...