Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Αν πούμε ότι επιστρέφουμε σε εθνικό νόμισμα, δεν θα γίνει πανικός; Δεν θα τρέχουν όλοι να πάρουμε τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες;

Αν τους πεις την αλήθεια, δεν θα το κάνουν. Η αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες έχουν καταχραστεί με τον χειρότερο τρόπο τις καταθέσεις των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αντί λοιπόν ν’ αφήσεις τον κόσμο να πανικοβληθεί, αυτό που οφείλεις να κάνεις είναι να προχωρήσεις από την πρώτη κιόλας ημέρα – πριν καλά καλά ανακοινωθεί η διαδικασία επανόδου στο εθνικό νόμισμα – σε εθνικοποίηση των μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών και εκκαθάρισή τους έτσι ώστε να μάθουμε τι απέγιναν οι καταθέσεις.

Η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα απαιτεί ένα συντονισμένο και καλά οργανωμένο σχέδιο μετάβασης από το ευρώ. Το χρονικό διάστημα που απαιτεί η εισαγωγή του νέου εθνικού νομίσματος. Το εθνικό νόμισμα δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το ευρώ μέσα σ’ ένα Σαββατοκύριακο. Απαιτούνται γύρω στους 12 μήνες για να μπορέσει η οικονομία και οι εσωτερικές συναλλαγές να υποδεχθούν ομαλά την έκδοση του νέου εθνικού νομίσματος.
Στην διάρκεια αυτού του μεταβατικού διαστήματος θα πρέπει να γίνουν τα εξής βασικά:

Πρώτο, να εθνικοποιηθεί η Τράπεζα της Ελλάδας και να εκκαθαριστούν τα ενεργητικά της για να καθίσουν στο εδώλιο όσοι από τους διοικητές και τα στελέχη της κερδοσκόπησαν σε βάρος του δημοσίου και του ελληνικού λαού

Δεύτερον, να εθνικοποιηθούν οι μεγάλες τράπεζες και να εκκαθαριστούν επίσης τα ενεργητικά τους ώστε να καθίσουν στο εδώλιο οι τραπεζίτες που καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη του καταθετικού, επιχειρηματικού και επενδυτικού κοινού.

Τρίτο, να επιβληθεί καθεστώς ελέγχου στην συνολική κίνηση κεφαλαίου και άμεση απαγόρευση στην εξαγωγή χρήματος.

Τέταρτο, να δημιουργηθεί μηχανισμός ελέγχου του συνόλου των εισαγωγών της χώρας, έτσι ώστε να σπάσει το καθεστώς μονοπωλιακού ελέγχου των εισροών από πολυεθνικές.

Πέμπτο, να δημιουργηθούν κατάλληλα συναλλαγματικά αποθέματα στην κεντρική τράπεζα που θα διευκολύνουν την κάλυψη των εισαγωγών.

Η δημιουργία συναλλαγματικού αποθέματος θα γίνει δυνατή αν αποσυρθεί από την κυκλοφορία το μεγαλύτερο μέρος των χαρτονομισμάτων του ευρώ που κυκλοφορούν στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας στην ελληνική οικονομία κυκλοφορούσαν το 2011 κοντά στα 23 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα του εξωτερικού εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου υπηρεσιών ανερχόταν το 2011 σε 12,6 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι τα ήδη υπάρχοντα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας ανέρχονται σε λίγο πάνω από 5 δισ. ευρώ, το επιπλέον που θα χρειαστεί η οικονομία για να καλύψει τις ανάγκες της σε πληρωμές προς το εξωτερικό, ανέρχεται σε 5,6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί σχετικά εύκολα να αποσυρθεί από την νομισματική κυκλοφορία γενικεύοντας τη χρήση του ήδη υπάρχοντος «πλαστικού χρήματος» (πιστωτικές κάρτες, κ.ά.) αφού βεβαίως μειωθούν δραστικά τα επιτόκια και εξαφανιστούν όλες οι άλλες καταχρηστικές επιβαρύνσεις. Επίσης, μπορεί σχετικά εύκολα να γενικευθεί η κάλυψη των εσωτερικών συναλλαγών με την ευρύτερη χρήση της κάρτας ΑΤΜ με απευθείας αντιστοίχηση στους καταθετικούς λογαριασμούς της τράπεζας. Ταυτόχρονα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ενθαρρυνθούν να χρησιμοποιούν τραπεζικό χρήμα και αλληλόχρεους λογαριασμούς χωρίς τα τοκογλυφικά επιτόκια και την σαράφικη πρακτική των τραπεζών. Με αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται ότι μπορεί να αποσυρθεί από την νομισματική κυκλοφορία πάνω από το 50 % των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία. Πράγμα που θα ενισχύσει τα συναλλαγματικά αποθέματα κατά 11-12 δισ. ευρώ. Υπεραρκετά για να καλύψουν τις αγορές εισαγομένων. Ακόμη κι να δεν επέμβουμε στην σύνθεσή τους από την πρώτη κιόλας ημέρα.

πηγή: http://epamsyrouposeid.blogspot.gr
Η απάντηση έχει δοθεί μέσα από τα κείμενα και τις προφορικές συνεντεύξεις του Γενικού Γραμματέα του ΕΠΑΜ Δημήτρη Καζάκη 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...