Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Θίγουν τις μεσαίες και ανώτερες οικονομικά ομάδες εργαζομένων οι θέσεις του Ε.ΠΑ.Μ;

Όχι. Οι θέσεις του Ε.ΠΑ.Μ στοχεύουν κατά κύριο λόγο να πλήξουν αυτό που λέμε οικονομική και πολιτική ολιγαρχία αυτού του τόπου. Δηλαδή μιλάμε για μια κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα η οποία στηριζόταν πάντα στη δήμευση του δημόσιου πλούτου και στη λεηλασία αυτού του τόπου εξασφαλίζοντας το γεγονός ότι μέσω των πολιτικών κομμάτων που στήριζε, είχε το κράτος ως δικό της φέουδο. Μιλάμε για μεγαλοεργολάβους και μεγαλοεπιχειρηματίες με βάση την πρόσβασή τους στο κράτος και στην εξουσία χρησιμοποιούσαν το δημόσιο χρήμα ώστε να στηρίξουν την προσωπική τους επιχειρηματική δραστηριότητα. Ενάντια σ’ αυτούς στρεφόμαστε. Έτσι  ή αλλιώς, αυτοί έχουν συγκεντρώσει πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό ή μερίδιο του πλούτου που υπάρχει στην ελληνική οικονομία.

Ίσα ίσα, παρά το γεγονός ότι εμείς πιστεύουμε ότι το κράτος που σέβεται τον Έλληνα πολίτη, ιδιαίτερα τον αδύναμο, θα πρέπει να αποτελέσει το βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αυτό θα επιτρέψει στην πραγματική ιδιωτική πρωτοβουλία, του ελεύθερου επαγγελματία, του μικρομεσαίου, αυτού που έχει πραγματικά μια ιδέα που μπορεί να εφαρμόσει ή να την απελευθερώσει διότι αυτού του τύπου η κρατική παρεμβατικότητα θα τον προστατεύει από τα μονοπώλια και τα trust. Από εκείνες δηλαδή τις συμφωνίες κυρίων και μεγαλοκαρχαριών οι οποίοι δεσμεύουν την πραγματική ιδιωτική πρωτοβουλία -γιατί αυτή είναι η πραγματική ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι οι μεγαλοκαρχαρίες- και την ελέγχουν μέσα στην αγορά. 

Όποιος έχει παραγωγικές ιδέες για καινοτομίες, έχει να κερδίσει απ’ αυτού του τύπου την ανάπτυξη. Τον θέλουμε να επενδύσει σ’ αυτή την ιδέα του. Και πρέπει να του δημιουργήσουμε ένα τέτοιο περιβάλλον ώστε πραγματικά να επενδύσει. Δεν μας ενδιαφέρει να αναπτυχθούν παρασιτικού τύπου δραστηριότητες. Μας ενδιαφέρει όμως η καινοτομία και οι νέες ιδέες.

Γι’ αυτό για παράδειγμα, το νέο κράτος που θα πρέπει να παρεμβαίνει στην οικονομία, πέρα από το γεγονός ότι θα πρέπει να παράγει το εισόδημα που καταναλώνει το ίδιο και όχι να βάζει συνέχεια το χέρι του στην τσέπη του φορολογούμενου -γι’ αυτό θέλουμε να αναπτυχθεί η κρατική επιχειρηματική δραστηριότητα σε βασικούς τομείς- ένα πολύ βασικό στοιχείο που πρέπει να κάνει αυτό το κράτος είναι να απελευθερώσει πραγματικά την επιχειρηματική πρωτοβουλία του μικρομεσαίου


Τι σημαίνει αυτό το πράγμα; Να σπάσει τα γραφειοκρατικά γρανάζια. Να σπάσει τη σχέση εξάρτησης που έχει με το κράτος οποιοσδήποτε προσπαθεί να κάνει κάτι μόνος του (και αυτό το έχουν στήσει έτσι ώστε να υπάρχει η πολιτική εξάρτηση από πίσω). Εξαρτάσαι από εμένα άρα στήριξέ με για να σου δώσω την άδεια, για να πάρεις την εξουσιοδότηση, για να κάνεις οτιδήποτε. Δεν είναι τυχαίο ότι με τις παρεμβάσεις που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα τελευταία δύο χρόνια, το να φτιάξεις μια εταιρεία έγινε πολύ πιο δύσκολο, και πολύ πιο χρονοβόρο και με πολύ πιο γραφειοκρατική διαδικασία. Εμάς μας ενδιαφέρει αυτή η νέα επιχειρηματικότητα να έχει άμεση συμβολή στην προστιθέμενη αξία, στην καινοτομία και έτσι να την απελευθερώσουμε πλήρως. Να γίνεται κυριολεκτικά μέσα σ’ ένα βράδυ και από εκεί και πέρα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η απόδοση της γιατί από την απόδοση θα κερδίσει και η οικονομία και το κράτος.

πηγή: http://epamsyrouposeid.blogspot.gr
Η απάντηση έχει δοθεί μέσα από τα κείμενα και τις προφορικές συνεντεύξεις του Γενικού Γραμματέα του ΕΠΑΜ Δημήτρη Καζάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...