Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Συντάξει πείνας - Τέρμα οι επικουρικές - Ολα στην ιδιωτική ασφάλιση

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ:TO 1,3 ΔΙΣ. ΔHMOΣIONOMIKO KENO  ΘΑ ΠΡΟΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ Ή ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Την εκ βάθρων αλλαγή του χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης με στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση και τα επαγγελματικά ταμεία προανήγγειλαν ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Βασική αιτία για την στροφή αυτή θα αποτελέσει η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των ταμείων με αποτέλεσμα οι παροχές κάθε χρόνο να συρρικνώνονται.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατά την διάρκεια του 3ου Ετήσιου Συνεδρίου Labor & Insurance, με θέμα τη "Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την προαγωγή της απασχόλησης και της ασφάλισης", που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, η χρηματοδότηση των ταμείων θα μειωθεί κατά 2,1 δισ. ευρώ το 2014, με αποτέλεσμα να φτάσει τα 10,5 δισ. ευρώ από 12,6 δισ. σήμερα, ενώ το 2015 και 2016 να περιοριστεί στα 9,7 δισ. ευρώ κατ' έτος.
Με βάση το παραπάνω δεδομένο ο κ. Βρούτσης τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης, το συντομότερο δυνατόν, ενός πλαισίου σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, με περισσότερα συμπληρωματικά χαρακτηριστικά. Ο χώρος της απασχόλησης, αλλά και της κοινωνικής ασφάλισης μπορούν να κερδίσουν από τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, τόνισε ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας ότι αυτές οι σχέσεις συνεργασίας δεν έχουν ακόμη αποσαφηνισθεί και ότι αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα.
Περισσότερο σαφής για την μελλοντική εικόνα του συστήματος ασφάλισης ήταν ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος πρότεινε την χορήγηση μιας κρατικής σύνταξης (κύριας και επικουρικής), τη δημιουργία εθνικού φορέα συντάξεων με τρείς κλάδους που θα καλύπτει, μισθωτούς, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, τη καθιέρωση κοινών όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης, αλλά και την αναζήτηση περαιτέρω παροχών από επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση, την καθιέρωση εθνικού επαγγελματικού ταμείου μέσω της εθνικής σύμβασης εργασίας για τους κατώτερα αμοιβόμενους και τη δημιουργία εταιρίας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των ταμείων με είσοδο στο Χρηματιστήριο.
«Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό και κατ' επέκταση αποδεκτό ότι τα επαγγελματικά ταμεία είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη δομή κοινωνικής ασφάλισης, με τη συνευθύνη των εργαζομένων και των εργοδοτών και ταυτόχρονα μια δομή που η συμμετοχή του εργαζόμενου ασφαλισμένου σε αυτή είναι απολύτως εθελοντική» ανάφερε ο κ. Σπυρόπουλος, σημειώνοντας ότι τα επαγγελματικά ταμεία μπορούν να αποδώσουν πρόσθετα τμήματα σύνταξης, υπηρεσίες υγείας και άλλες παροχές.
Συγκεκριμένα ο διοικητής του ΙΚΑ αναφέρθηκε:
• Στη δημιουργία ενός Εθνικού Οργανισμού Συντάξεων με την ενοποίηση του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και τουΟΓΑ (με διατήρηση τριών διακριτών κλάδων) σε ορίζοντα τετραετίας.
• Στη προώθηση της συνέργειας κύριας, επικουρικής και επαγγελματικής ασφάλισης και ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για την «τύχη» των επικουρικών ταμείων, καθώς με βάση τη νομοθεσία ανάλογα με τα ελλείμματα θα μπαίνει μαχαίρι στις παροχές.
• Στη χορήγηση φορολογικών κινήτρων για τα επαγγελματικά ταμεία και την ανάληψη πρωτοβουλιών ίδρυσής τους από τους κοινωνικούς εταίρους.
Η πρόταση για τη δημιουργία Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, με τη συμμετοχή τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε κατάργηση των επικουρικών ασφαλίσεων.
Οι τρεις πυλώνες του νέου συστήματος ασφάλισης θα είναι ο πρώτος στον οποίο θα ανήκει η κύρια και επικουρική ασφάλιση, ο δεύτερος, στον οποίο συγκαταλέγει την Επαγγελματική Ασφάλιση, που παρά τις προσπάθειες δεν έχει προχωρήσει στη χώρα μας, και στον τρίο εντάσσει την ιδιωτική ασφάλιση.
Ο διοικητής πρότεινε, σε βάθος 4 – 5 ετών, την απορρόφηση των επικουρικών ταμείων από τα κύρια ταμεία. Βέβαια, παραδέχθηκε ότι οι επικουρικές συντάξεις δεν τελούν υπό την εγγύηση του κράτους. Εισηγήθηκε επίσης, οι πρόσθετες παροχές, συμπληρωματική σύνταξη και υπηρεσίες υγείας να αποτελούν προσωπική επιλογή των ασφαλισμένων μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης και του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων.

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ:TO 1,3 ΔΙΣ. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ ΘΑ ΠΡΟΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Από τα ασφαλιστικά Ταμεία θα κλείσει ως επί το πλείστον το ποσό που πρότεινε η κυβέρνηση στην τρόικα ως «διαρθρωτικά μέτρα». Περίπου 2 δισ. νέα μέτρα θέλουν οι δανειστές
Τα ασφαλιστικά ταμεία «φωτογραφίζονται» ως η βασική πηγή των «διαρθρωτικών» μέτρων ύψους 1,3 δισ. ευρώ του 2014 που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα, καθώς η εξοικονόμηση δαπανών από όλες τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που παρέθεσε χθες στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έχουν περιορισμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. «Το στοίχημα πλέον είναι να πείσουμε ότι θα πατάξουμε εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή» στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων που ξεκινά με την τρόικα στην Αθήνα, αναφέρει κυβερνητική πηγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, χθες στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε το πρώτο ραντεβού στο κτήριο του ΥΠΟΙΚ να οριστεί για την Κυριακή 17 Νοέμβρη (σημ. στελέχη στην Αθήνα επισημαίνουν ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου). Πρώτος στόχος ο προϋπολογισμός του 2014 που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως την Πέμπτη.
Τα μέτρα προσδιορίζονται από ελληνικής πλευράς στο 1,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, το ποσό δεν είναι αποδεκτό από τους δανειστές που συνεχίζουν και μετά την χθεσινή συνάντηση να βλέπουν το «κενό»... υψηλότερα, αλλά πάντως κάτω από 2 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Την πεποίθηση ότι η συμφωνία με την τρόικα θα κλείσει πριν από το τέλος του έτους εξέφρασε από το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, προσθέτοντας πως σε ό,τι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014 τα μέτρα που προτείνονται στην τρόικα είναι διαθρωτικού χαρακτήρα και αντιστοιχούν σε 1,3 δισ. ευρώ.
«Θέλουμε να πείσουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του 2014 είναι αξιόπιστα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο» είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθούν οι «χρυσές τομές» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα κάνοντας λόγο για αρκετά μεγάλη προσέγγιση. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα κλείσει πριν από το τέλος του έτους.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε ότι τα μέτρα αυτά αφορούν τις τρύπες στη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις συγχωνεύσεις οργανισμών κυρίως στον τομέα της υγείας και της παιδείας και την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με ποινές σε όσους το παραβιάζουν.
Όσον αφορά στους πλειστηριασμούς, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να αρθούν από 1ης Ιανουαρίου όλα τα μορατόρια, διότι οι απώλειες για τις τράπεζες θα είναι μεγάλες.
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι εντός του έτους θα κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως το 2017.

Πηγή: iskra


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...