Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Μα, το νέο εθνικό νόμισμα δεν θα δεχθεί πολλαπλές υποτιμήσεις;

Οι φόβοι ότι θα οδηγηθούμε σε διαρκείς υποτιμήσεις, ότι θα εκτιναχτεί ο πληθωρισμός, ότι θα είμαστε έρμαια της κερδοσκοπίας, κοκ, είναι βάσιμοι μόνο στο βαθμό που συνεχίζεται η ίδια κατάσταση στην οικονομία: ανοιχτές εξωτερικές και εσωτερικές αγορές, ελευθερία κίνησης κεφαλαίου, μονοπωλιακές καταστάσεις και διαρκείς πολιτικές λιτότητας.

Το νόμισμα απηχεί την υγεία και την παραγωγική συγκρότηση μιας οικονομίας. Δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρό ή ανίσχυρο νόμισμα από μόνο του, δίχως να το υποστηρίζει μια ισχυρή ή αντίστοιχα μια ανίσχυρη οικονομία. Γι’ αυτό και η επιβολή ενός «ισχυρού νομίσματος» σε μια ανίσχυρη οικονομία, όπως συνέβη με το ευρώ, αποτελεί την χαριστική βολή για την οικονομία ή αλλιώς έναν εξωτερικό ζουρλομανδύα που οδηγεί την οικονομία στην πλήρη ασφυξία. Γι’ αυτό και το πρώτο άμεσο μέτρο είναι να απαλλαγεί η οικονομία από το ζουρλομανδύα, να γλυτώσει από την ασφυξία για να μπορέσει να αναπνεύσει. Όχι για να μείνουμε με την ίδια ισχνή και ανίσχυρη παραγωγικά οικονομία, αλλά για να αποκτήσουμε την αναγκαία ελευθερία των κινήσεων ώστε να εφαρμόσουμε μέτρα και πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν στη ρίζα τους τα μεγάλα δομικά προβλήματα και τα χρόνια διαρθρωτικά ελλείμματα της εθνικής οικονομίας.

Για να στηριχθεί αποτελεσματικά το νόμισμα και να προστατευθεί από τις κερδοσκοπικές πιέσεις της αγοράς, απαιτείται ο άμεσος έλεγχος του πιστωτικού συστήματος και κυκλώματος κίνησης του κεφαλαίου, με πρώτη προτεραιότητα την απαγόρευση εξαγωγής κεφαλαίου από τη χώρα. Στήριξη του νομίσματος σε συνθήκες ανοιχτών αγορών κεφαλαίου και «απορυθμισμένου» πιστωτικού συστήματος, δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτή ακριβώς η κατάσταση κάνει ευάλωτο ένα νόμισμα. Εκτός κι αν το νόμισμα αποτελεί μέσο παγκόσμιας συσσώρευσης χρηματικού κεφαλαίου, όπως συμβαίνει με το δολάριο και το ευρώ. Ωστόσο, όπως απέδειξε και η τελευταία παγκόσμια κρίση, από αυτά τα διεθνή νομίσματα δεν μπορούν να επωφεληθούν ούτε καν οι ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη.

Ένας άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος στήριξης του νομίσματος ιδίως ως συναλλακτικό μέσω για τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας, είναι η αξιοποίηση των πιο διαθέσιμων πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, κυρίως των πιο πολύτιμων. Πάντα βέβαια με την προϋπόθεση ότι υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος της κίνησης του κεφαλαίου και του πιστωτικού συστήματος. Η ανακοίνωση, πχ, ενός προγράμματος διεθνούς διακρατικής συνεργασίας για την αξιοποίηση προς όφελος της χώρας των γνωστών εγχώριων κοιτασμάτων πετρελαίου, χρυσού, ασημιού, κασσιτέρου, κοκ, μπορεί να υποστηρίξει σημαντικά την αξία του εθνικού νομίσματος ακόμη και στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Ακόμη κι αν τα κοιτάσματα αυτά από τη σκοπιά της παγκόσμιας οικονομίας είναι αμελητέα, για τη χώρα μπορούν να εξασφαλίσουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ειδικά σε μια περίοδο εξαιρετικής υπερπληθώρας διεθνούς κεφαλαίου, που αναζητεί εναγωνίως επικερδείς τοποθετήσεις.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν το κράτος ακολουθήσει μια ενεργητική πολιτική διακρατικών εμπορικών συμφωνιών με βάση το αμοιβαίο όφελος και έξω από τα κανάλια της ΕΕ, του ΠΟΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στους κύκλους της διεθνούς αγοράς υπάρχει μια παροιμία που λέει ότι ένα νόμισμα είναι τόσο πολύτιμο όσο η συνολική αξία των εμπορικών συμφωνιών που αποτυπώνει. Και σ’ αυτόν τον τομέα η χώρα έχει τεράστιες ευκαιρίες ιδίως με τους γείτονές της, τις χώρες της ευρύτερης περιοχής και δεκάδων άλλων που αναζητούν εναγωνίως εμπορικές επαφές έξω από τα κανάλια των πολυεθνικών και των οργανισμών τους. Η διατήρηση της σταθερότητας του εθνικού νομίσματος εξαρτάται τέλος από το κατά πόσο μια χώρα είναι υποχρεωμένη να αγοράζει συνάλλαγμα για τις διεθνείς συναλλαγές της.

Η αξιοποίηση μορφών συνεργασίας κλήρινγκ, διακρατικών προγραμματικών συμφωνιών, κοκ, βρίσκει τα τελευταία χρόνια θιασώτες σε πάρα πολλά κράτη για να γλυτώσουν από το δυσβάσταχτο κόστος της συντήρησης υψηλών συναλλαγματικών αποθεμάτων. Να θυμίσουμε ότι η συμφωνία Πετροκαρίμπε στη Λατινική Αμερική – η οποία είναι ανοιχτή σε όλα τα κράτη της υφηλίου – στηρίζεται σε τέτοιες λογικές ακόμη και για την παροχή πετρελαίου σε προνομιακά χαμηλές τιμές.

πηγή: http://epamsyrouposeid.blogspot.gr
Η απάντηση έχει δοθεί μέσα από τα κείμενα και τις προφορικές συνεντεύξεις του Γενικού Γραμματέα του ΕΠΑΜ Δημήτρη Καζάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...