Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Προτείνετε επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Τι θα γίνει με τις καταθέσεις μας;

Καταρχάς να πούμε την αλήθεια στον κόσμο. Τις φάγανε οι τραπεζίτες τις καταθέσεις και για αυτό το λόγο θα τους καθίσουμε στο σκαμνί. Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να τις αποκαταστήσουμε. Και αυτό όχι μόνο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, επειδή τις φάγανε οι τραπεζίτες αλλά γιατί οι αποταμιεύσεις είναι οργανικό κομμάτι της νομισματικής κυκλοφορίας μιας χώρας. Είναι σημαντικό να υπάρχουν καταθέσεις για να μπορέσουν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επενδύσεων κλπ. Αυτό μπορεί να γίνει όπως έγινε στην Αργεντινή. Στην Αργεντινή όταν έφαγαν οι τραπεζίτες τις καταθέσεις του κοσμάκη και την κοπανήσανε, μπήκε το κράτος, πήρε τις τράπεζες στα χέρια του και άρχισε να δίδει με μια σταθερή ροή κρατικά έγγραφα -όπως οι παλιές οι διατακτικές που υπήρχαν στα υπουργεία- και στην πραγματικότητα εκδίδει νόμισμα πιστωτικό το οποίο το δίνει στους καταθέτες για να το χρησιμοποιήσουν ως χρήμα στην αγορά έναντι των καταθέσεων που υπήρχαν στις τράπεζες. Για παράδειγμα κάποιος είχε στον καταθετικό του λογαριασμό 10.000 ευρώ και ανακαλύπτει -αυτό που το ξέρουμε όλοι- ότι δεν έχει τίποτα. Τα έχουν πάρει και έχουν γίνει καπνός. Δεν θα του δώσουμε ένα κρατικό έγγραφο που θα είναι 10.000. Θα του δώσουμε με μια ροή 3 γραμμάτια των 3.500 για να μπορέσει να κινηθεί σε ένα βάθος χρόνου ώστε να αποκαταστήσει τις αποταμιεύσεις του.

Το δεύτερο σημαντικό σημείο είναι ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ροπή προς αποταμίευση, που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αν δεν υπάρχει ροπή προς αποταμίευση, δεν υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξουν επενδύσεις άμεσα στην οικονομία. Ροπή προς αποταμίευση σημαίνει αποκατάσταση του λαϊκού εισοδήματος. Σημαίνει άμεση αύξηση του λαϊκού εισοδήματος. Για να μπορέσει το νοικοκυριό να έχει τη δυνατότητα να βάζει στην άκρη. Αν δεν γίνει αυτό, καμία οικονομία κάτω από οποιοδήποτε καθεστώς δεν θα έχει τη δυνατότητα να κάνει επενδύσεις. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλα αυτά τα υποστηρίζουμε ΟΧΙ γιατί θέλουμε να είμαστε αρεστοί. Τα λέμε γιατί έχουν βασική λειτουργική σημασία για την οικονομία. Αν δεν το κάνεις αυτό, έχεις κάτσει στην άμμο. Και θα υπάρξει για παράδειγμα το εξής ζήτημα.

Πως μπορείς να δώσεις αυξήσεις στα λαϊκά εισοδήματα άμεσα από την πρώτη στιγμή, όταν ο μικρομεσαίος αυτή τη στιγμή συντρίβεται. Εκεί θα πρέπει να βρεις άμεσα ανταποδοτικά οφέλη για τον μικρομεσαίο ώστε αυτός να μπορέσει να δώσει την αύξηση αυτή στον εργαζόμενο. Όπως για παράδειγμα πλήρη απαλλαγή από τη φορολογία. Τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια. Πλήρη απαλλαγή. Φυσικά δραστική μείωση του ΦΠΑ. Μείωση σε βαθμό κακουργήματος. Δηλαδή θα πρέπει να πέσει κάτω  από το 15%. Η αναντιστοιχία εσόδων, το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί, θα καλυφθεί από δύο τρόπους:

Πρώτον, από τη διάλυση του κομματικού κράτους. Δηλαδή από το γεγονός ότι αυτοί οι 30.000 σκερβελέδες που καταλαμβάνουν τις πολιτικές θέσεις του κράτους για να το κάνουν κομματικό φέουδο, προς όφελος οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, θα πρέπει να εξαφανιστούν από αυτόν τον τόπο και αυτό θα μας εξασφαλίσει περίπου 30-35% των λειτουργικών εξόδων του κράτους και το δεύτερο, να βάλουμε χέρι στις πολύ μεγάλες περιουσίες. Όχι χέρι. Χοντρό χέρι στις πολύ μεγάλες περιουσίες. Αυτές τις περιουσίες των περίπου 2.000 Ελλήνων που πραγματικά φέρονται να έχουν περίπου το 40% της ιδιωτικής περιουσίας κινητής και ακίνητης σ’ αυτόν τον τόπο. Αυτοί κάποτε πρέπει να πληρώσουν. Και μάλιστα ειδικοί έχουν εκτιμήσει ότι για παράδειγμα μόνο η εξαφάνιση των off shore, θα σου δώσει φορολογητέα ύλη που θα σου εξασφαλίσει το σύνολο των φορολογικών εσόδων που χρειάζεται το ελληνικό κράτος για την επόμενη 5ετία. Μόνο η εξαφάνιση των off shore. Και αυτή τη στιγμή -για να καταλάβουμε τι κρύβουν στις off shore-, το 2009 οι off shore στην Ελλάδα -ελληνικών συμφερόντων να το πούμε έτσι που δρούσαν στην ελληνική επικράτεια- ήταν περίπου 4.000 – 4.500. Τώρα είναι 15.000. Το να τις καταργήσεις είναι πολύ απλό. Θέλεις ένα Προεδρικό διάταγμα που να λέει:

Πρώτον, όλες οι off shore που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια καταργούνται.
Δεύτερον, όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία δεσμεύονται από το ελληνικό δημόσιο.
Τρίτον, όποιος θέλει και μπορεί να αποδείξει ότι τα περιουσιακά στοιχεία αυτά είναι δικά του, έρχεται και του αποδίδονται αφού φορολογηθεί δεόντως.
Και τέταρτον, όποιος δεν μπορεί να τα διεκδικήσει ή δεν μπορεί να αποδείξει ότι είναι δικά του, δημεύονται υπέρ του ελληνικού δημοσίου. Αυτό θα σου εξασφαλίσει με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις τα φορολογικά σου έσοδα για την επόμενη 5ετία. Χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει ούτε μία δραχμή φόρο ο Έλληνας πολίτης.

πηγή: http://epamsyrouposeid.blogspot.gr
Η απάντηση έχει δοθεί μέσα από τα κείμενα και τις προφορικές συνεντεύξεις του Γενικού Γραμματέα του ΕΠΑΜ Δημήτρη Καζάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...